hirdetés

Újra vendégeket vár a füredi Baricska dűlő

Hároméves Csipkerózsika álmából ébresztették fel idén nyárra a Balaton északi partjának tán egyik legszebb, legfrekventáltabb helyén, a 200 éves füredi borvidék leghíresebb dűlőjének ormán, a Baricska dűlő tetején, ősszőlőkkel bélelt lugas árnyékában megbúvó Baricska Csárdát.

hirdetés

Június 21-én, a közelgő turistainvázió előtt pár nappal nyitották meg új – a VOSZ Veszprém megyei Szervezetének vezetőjéből és a Pantani Kft. tulajdonosi köréből álló – tulajdonosai a csárdát, alig párhetes átalakítási munkálatokat követően.

“Dolgozott itt éjjel-nappal a családból, rokonságból, ismerősök, barátok és segítőink, megbízottaink közül mindenki, hogy időre elkészüljünk” - mondja a ház egyik tulajdonosa, Gazsi Attila, aki egyben a VOSZ megyei szervezetének elnöke, de a vendéglátós szakmának talán többet mond, hogy társával, Gál Dáviddal ők azok a helybéli fiatal vállalkozók, akik életre hívták és rövid időn belül sikertörténetté is vitték a veszprémi Chianti Éttermet.

“Nekünk ez tulajdonképpen hobbi, hiszen valójában munkaerő kölcsönzéssel foglalkozunk, meg persze a gasztronómia, a jó ételek, italok szeretete vezetett a döntésünk során” - mondja Gazsi Attila. “Igaz, a társamnál, Dávidnál ennél kicsit többről is szól, hiszen gyerekkori álma volt ez a csárda: mindig arra vágyott, hogy egyszer az övé legyen.”

Így aztán a Chiantisok nem óvatos duhajként csak pár évre bérelték ki a helyet (mint tették előttük jópáran, akik aztán viharosan távoztak), hanem “belecsapva a lecsóba” egyből vételi ajánlatot tettek a bankosoknak idén májusban. “Elindultunk egy egyirányú utcában, ahonnét nincs visszaút” - fogalmaz a vállalkozó kedvű tulajdonosok egyike.

“Nekünk, füredieknek különösen nagy öröm, hogy idén nyárra mindkét híres csárdánk – a Baricska mellett a Hordó is – végre ismét nyitva áll” - mondja az ünnepélyes újranyitás alkalmával a város polgármestere, dr. Bóka István. “Pedig a csárdakultusz leáldozóban volt egy ideig, azonban én különösen nagy híve vagyok a csárdai mulatságoknak” - kontráz a mondottakra Győrffy Balázs pápai országgyűlési képviselő.

Dr. Horváth Zsolt (szintén országgyűlési képviselő) ehhez hozzáteszi, különösen fontos, hogy a Baricska újranyitásával egy igazi hungarikum – a hazai étkek, italok – élvezetének egyik igazi tárháza nyílik ismét meg.

A ház üzletvezetője, Martonosi Zsolt pedig a csárda koncepciójáról szólva elmondja, nagyrészt tradícionális, régi magyar ételek kerültek az étlapra, amelyekhez az alapanyagokat főként a környékről szerzik be, és hozzá kizárólag magyar – elsősorban balatoni - borokat, pálinkákat kínálnak majd cigányzene kíséretében.

“Nekünk harmincmilliót bőven megér a patinás név, ugyanannyit az értékes konyhatechnológia, amit itt találtunk, még úgy tízmilliós nagyságredben ruháztunk be idáig a helybe, de természetesen a ráfordítást, a további költségeket az átalakításra – amelyet a szeptember végi idényzárást követően folytatunk majd tavaszig – bekalkuláltuk, amikor megvettük a Baricskát" - mondta el Gazsi Attila tulajdonos. "De azt hiszem, jó úton haladunk: a veszprémi éttermünk sous-chefjét, Takács Lórándot kértük fel a füredi konyhánk vezetésére, jó csapatot állítottunk össze, amelynek támogatásához van egy sikeresen működő belső oktatási rendszerünk, és gasztronómiai tanácsadói csapatunk is csupa nagyágyúból áll. Vendégkörként a 30-as, 40 év körüli vállalkozói kört – helybéli és főképp nyaralókat - várunk, nem kergetünk olyan illúziókat, hogy a korábbi buszos turista dömping majd csőstül visszatér. Árainkat a Chiantiban kínáltak alá “lőttük be”, reméljük, aki egyszer ide betér, és megkóstolja majd az előételként kínált hideg libamájat, vagy azt a harcsapaprikást túróscsúszával, aminek tésztáját az étteremvezetőnk anyukája személyesen gyúrja, és utána rendel az almás rétesünkből vagy somlói galuskánkból is, hozzá pedig valamelyik balatoni bort töltik a poharába, miközben a szeme elé tárul a tó legszebb panorámája – az a vendég elégedetten megy el tőlünk, és ami a legfőbb: hamarosan, amint teheti, vissza is tér” - tette hozzá. 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai