Vandál szőlőpusztítás Badacsonyban

ismeretlenek 20 centiméterrel a föld fölött, tőnél metszették el a Villa Sandahl 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling tőkéit. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ültetvény négy évig nem hoz bort - írja a Mandiner Blog.

A borászok, szőlészek, bortermelők egyik legnagyobb rémálma történt meg Badacsonyban a Villa Sandahl birtokán: ismeretlen bűnözők tőnél elmetszették a 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling-ültetvény új hajtásait, mintegy kétezer tőkén. „Egyszerűen visszataszító, hogyan képes bárki szándékosan így tönkretenni a világ egyik legjobb szőlőjét. Ha ez Elzászban vagy Wachauban történt volna, már a világ legszomorúbb híre között sugároznák” – írta a borászat rövid közleményében honlapjára.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a Badacsony nemzetközi mezőnyben egyik legelismertebb borászata elveszíti az idei év termését arról a területről, hanem azt is, hogy a következő négy évben az a terület nekik gyakorlatilag kiesik - fogalmaz a Mandiner Blog. Az első évben kihajthat egy hajtás, ami legtöbbször gyenge, így visszavágja, hogy a második évben már egy erőteljesebb jöjjön helyette. Ha erős, akkor harmadik évben felteszi karra – ekkor már teremhet, ám az még nem az igazi. Igazán csak az ötödik évben hoz olyan minőséget a szőlő, mint előtte.

Bárki is volt, bárkinek is a megbízásából történt, egészen pontosan tudta, hogy most szüret előtt okozza a legnagyobb kárt. A bűnözők ezzel nemcsak több tízmilliós – ez csak szerény becslés – kárt okoztak, hanem attól is megfosztották a közönséget, hogy a badacsonyi terroir egy-egy újabb szelete eljusson hozzájuk. És ezzel nemcsak a svéd tulajdonú Villa Sandahl borászatnak okoztak kárt, hanem a magyar bor ügyének, nemzetközi megítélésének is. (forrás: Mandiner Blog.


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?