Aperitif Bemelegítő – jó példák bemutatása

Aperitif Bemelegítő – jó példák bemutatása

 

 

 

VÉGY EGY VÍZPARTI STRANDOT! – MIT LEHET EBBŐL KISÜTNI? OSZTRÁK VS. MAGYAR ÍZESÍTÉS

A meleg nyári hőségben – enyhülést keresendő – mindenki a vízpartra vágyna, mint egyetlen elviselhető helyszínre. Szerencsések annak a településnek a lakói, amelynek közelében fürdésre alkalmas élővíz található. Ám nagyon széles a paletta a tekintetben, hogy mit kínál egy tó, vagy folyópart. Találkozhatunk egészen érintetlen, minden szolgáltatástól mentes fürdőhelytől, a vendégek igényeit minden tekintetben kielégítő strandokig sokfélével. Nézzük a receptet, hogyan lehet akár filléres, kreatív ötletekkel komfortosabbá tenni egy vízparti strandot!

A következőkben egy magyar és egy osztrák példával mutatjuk be, hol, hogyan építenek a meglévő természeti adottságokra. Milyen ötletekkel fűszerezik az alapanyagot, annak érdekében, hogy minél csábítóbb legyen a fogyasztók számára.

Első helyszín: A Fertő-tó partja, mörbischi strand

 

 

 

 

 

Mörbisch am See (Fertőmeggyes) gyakorlatilag éppen hogy Ausztria, olyan közel esik a magyar határhoz. A Fertő-tó partján elhelyezkedő településen – mint a legtöbb ausztriai településen – kihozzák, amit a turizmusból ki lehet hozni. Nagyon jó példa arra, hogyan építhető egy meglévő természeti adottság köré olyan komplex turisztikai kínálat, amelynek következtében meg sem fordul a turista fejében, hogy unatkozzon. Vonatkozik ez a vízparti infrastruktúrára éppúgy, mint a településen elérhető turisztikai szolgáltatásokra, vagy az ott megrendezett rendezvényekre, és ezeknek az elemeknek a koherenciájára. Nem elégedtek meg azzal, hogy van egy partszakaszuk a Fertő-tóból. Úgy döntöttek, hogy olyan szolgáltatáskört építenek rá, amely a családok igényeit teljes mértékben kielégíti. Ennek következtében, az apró csemetéket egész nap biztonságban érezhetik a szülők a strandtól a játszótérig, s közben megannyi változatos, színes, érdekes élménnyel gazdagodik felnőtt és gyerek egyaránt, a rengeteg ötletes élményelem révén.

A szabadvízi strandot úgy alakították ki, hogy a sekély parti részt facölöpökkel kerítették el a mélyvízi, úszásra alkalmas strandtól, külön bejárati kapuval elzárva, ezzel megakadályozva azt, hogy a gyermekek akár véletlenül is a mélyvízbe tévedjenek. A vízben található élményelemek, mint az úszó napozóstég, vízi mászófal, úszó trambulin már a nagyobbacska gyerekek kalandvágyát is kielégítik. A napozó stég kényelmesen egy fahídon keresztül közelíthető meg, míg a mászófal és a trambulin úszással. A vízpart mellett szabadtéri zuhanyok biztosítják a tisztálkodási lehetőséget.

A kínálat színesítése érdekében a vízparti strand mellé egy mesterséges strandot is telepítettek, ahol három medencéből válogathatnak a vendégek: egy élménymedencéből, egy vízi játszótérrel felszerelt gyermekmedencéből, és egy bébi medencéből. Az élménymedencében egy 140 - 150 cm mélységű úszó–játszó zóna, egy 100-110 cm mélységű pancsoló zóna, egy csúszda és egy mini sodrófolyosó található.

Természetesen nemcsak a vízben, de a szárazföldön is számtalan szórakozási lehetőség adódik. Két nagyon jól felszerelt, sok elemből álló játszótér, illetve homokozó mozgatja meg a legkisebbeket. Minigolfpálya és pingpongasztalok állnak a mozogni vágyó nagyobbak rendelkezésére. Szabadtéri foglalkozások és animált programok várják egész nap több helyszínen a játékos kedvűeket. A strand területén mindössze egy – kielégítő kínálattal rendelkező – vendéglátó egység található, a fürdő közvetlen közelében pedig egy másik, ahová a vonalkódos belépővel szabad ki- és bejárás biztosított. Öltöző kabinból választhatunk ingyenes és fizetős változatot, attól függően, hogy szeretnénk-e ott elzárni értékeinket, vagy sem. A fürdő területén kulturált és tiszta mellékhelyiségek állnak rendelkezésre.

Látva ezt a fürdőt, érdemes megfogadnunk néhány jó tanácsot, elgondolkodnunk néhány ötleten. Először is: élővízi strandon is jól jönnek az épített medencék (de nem a sok és nagyméretű medence a siker kulcsa), hiszen bővítik a kínálatot. Főként, ha érdekes és izgalmas elemekkel szórakoztatják a gyerekeket (egy mini csúszda és/vagy egy vízköpő, gomba elhelyezésével még nem biztos, hogy attraktív gyermekmedencénk lesz). A sok elemmel felszerelt játszóterek pedig egyenesen vonzani fogják a családosokat. Ha a nagyobbacska gyerekek kedvében is szeretnénk járni, akkor az ő számukra is élvezhető attrakciókkal kell szolgálnunk.

A legjobb az egészben, hogy egy-egy ilyen trambulint, vagy vízi mászófalat bármikor megszponzoráltathatunk, hiszen kiváló reklámfelületként szolgálhatnak.

  
  
 

A magyar szokásokkal ellentétben ezt a strandot nem zsúfolták tele büfékkel és strandcikk árusító kiskereskedelmi egységekkel (az egyetlen vendéglátóhelyen viszont minden igényt kielégítő a kínálat), valahogy mégis jobban szolgálja ez a nyugodt légkör a pihenést és a kikapcsolódást. A strand medencéi este hétig üzemelnek, hattól már ingyenes a belépés. Sőt, a zárás utáni időszakban is látogathatók a játszóterek és szabadvízi strand.

Nézzük, mit tesz ehhez hozzá a település! 4 Euroba kerül az egész napos felnőtt strandbelépő. Ám, ha a térség valamely településén szállunk meg, Neusidler-See kártyára leszünk jogosultak, s ezzel ingyenesen léphetünk be a térség összes strandjára, valamint ingyenes parkolási lehetőség biztosított a szállásadó településre. Ezen felül, a kártyával a kezünkben, számos program vehető igénybe a térségben díjmentesen, vagy nagy kedvezménnyel. A szálláskínálat teljes, a falusi szálláshelytől a négy csillagos hotelig minden vendég megtalálhatja a saját igényei szerint valót. A település turisztikai attrakciói igen kedvezményes áron elérhetők a város által üzemeltetett környezetkímélő úgynevezett GMOA buszokkal. A helyiek saját maguk és a vendégek szórakoztatására különböző rendezvényeket szerveznek, ahol gasztronómiájuk és finom boraik bemutatása kapja a főszerepet. Kulturális eseményekben sincs hiány, hiszen a strand mellett található az a 6500 fő befogadóképességű vízi színház, amelynek 3600 négyzetméteres színpada Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpada. Ezt a színházat évente 350 ezer néző látogatja! A könnyedebb darabok kedvelőinek szól: operetteket, slágereket kínál a közönségnek. Alig 15-20 km-re innen, szintén a Fertő-tó térségében egy másik, St. Margarethen nevű település a homokkőbányában kialakított unikális szabadtéri színházát működteti, hasonló sikerrel. Operákat, a könnyű zene fajsúlyosabb képviselőit találhatjuk meg a repertoárján. Az idei fellépők névsorában olyan nevek szerepelnek, mint Norah Jones és Leonard Cohen. Tanulság: ha nem ugyanazt kínáljuk, együtt, egymást kiegészítve nagyobb forgalom, siker érhető el!

Második helyszín: A Balaton partja, csopaki strand

Ebben a részben olyan magyarországi élővízi strandot mutatunk be, amely a jól kiépített, gondozott és felügyelt kategóriába tartozik, köszönhetően a közelmúltban megvalósított, uniós forrásból finanszírozott felújításnak. A mörbischinél jóval hosszabb, mintegy 530 méteres partszakaszon kialakított strand bőven rendelkezik élményelemekkel: egy kisebb és egy nagyobb jól felszerelt játszótér, egy óriáscsúszda, strandröpladba pálya, trambulin, felfújható ugráló vár biztosítja minden korosztály számára az élménydús kikapcsolódást. Kisebb üröm az örömben, hogy ezek közül néhány nem állandó, ráadásul külön térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatás.

Igazán kreatív ötlet a parton kialakított „iszap -plázs”, ahol a gyerekek belemerülhetnek az iszapvár építés rejtelmeibe. Animált programok is segítik a tartalmas időtöltést: ingyenes foglalkozásokat tartanak gyermekek részére, játszóházat üzemeltetnek, igaz, kissé érthetetlen módon csak fedett térben, ami egy borúsabb napon, vagy egy hirtelen eső esetén jó ötlet, de egyéb esetben célszerűbb lenne nyáron a szabadtéri programokra koncentrálni. A felnőttek részére további animált programok is elérhetőek. Igen népszerű pl. főszezonban a vízi torna, amely mindennap kínált szolgáltatás.

Ami a kiegészítő szolgáltatásokat illeti, a parton zuhanyzók találhatók, de az új, kulturált öltöző épületekben is korszerű zuhanyzók, mosdók kerültek elhelyezésre. Ellentétben az ausztriai példával ezen a strandon rengeteg vendéglátó egység, strandcikk árus található, mely kissé zsúfolttá teszi a partot.

A gondozott zöldterületen elkülönítve vannak a dohányzó és nem dohányzó napozóhelyek. A strand előtt ingyenes parkolóhelyek biztosítottak. Az egész napos felnőtt belépőjegy ára igen kedvező, 600 forint. A strand 19 órától szabad strandként működik.

Itt is létezik térségi kedvezménykártya, Riviéra kártya néven, amelyhez a szálláshelyen térítésmentesen juthat a térségben megszálló vendég, ezen kívül megvásárolható a polgármesteri hivatalokban, vagy Tourinform irodákban. A kártyával a strandokon 30, az egyéb szolgáltatóknál 5-50% kedvezmény vehető igénybe. A szállás kínálat már kissé korlátozottabb, mint Mörbish esetében, a legtöbb kategóriában találunk szálláshelyet, de, ha három csillag fölötti igényeink vannak, más települést kell választanunk. A csopaki nyár is mozgalmas a rendezvényektől, amelyek leginkább a helyi borkultúrához kapcsolódnak.

Jó látni, hogy a színvonal közelít az osztrák szinthez, de sajnos itthon még kevésbé vannak jelen az apró, praktikus, kreatív ötletek, kiegészítő elemek, valamint a vendégközpontú gondolkodásmód, az összefogás, ami azt célozná, hogy a strandon kívül más attrakciókat, aktivitásokat is igénybe vegyen a vendég. És ez nem is minden esetben pénzkérdés. A jó példák előttünk vannak, csak ihletet kell merítenünk belőlük.

Kövesse figyelemmel a SPAgetti különszám további megjelenéseit, hasznos információkkal gazdagodhat kül- és belföldi fürdőkben alkalmazott, adaptálható megoldásokról! Lapozzon tovább, tekintse meg étlapunk teljes kínálatát! Ha a SPAgetti előző számában megjelent, a funkciók egymásra épülését kiválóan megvalósító komplexumról szeretne olvasni, ide kattintva megteheti.

SPAgetti. Fürdők sikeréhségére.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.