hirdetés

Zsolnay, Róth, Villeroy and Boch

Idén nyáron láthatóvá válik a Párisi Udvar Hotel Budapest ikonikus és historizáló épületének külső megújulása. Az elmúlt időszakban lezajlott munkálatok során befejeződött a homlokzat restaurálása és az épület ékkövének számító kristálykupola megtisztítása. A műemlékvédelemi szabályok követésével megújuló épület kivitelezéséért a Market Építő Zrt. szakemberei felelnek - közölte szerdán az üzemeltető.

hirdetés

A Párisi Udvar Hotel Budapest rekonstruálása idén nyáron újabb mérföldkőhöz érkezett. Az elmúlt időszakban zajló munkálatoknak köszönhetően az épület kezdi visszanyerni régi fényét: megújult a kristálykupola és a neves művészek által fémjelzett kerámiadíszítésű, szecessziós homlokzat is - az épületet többek között Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok és Villeroy and Boch mettlachi is ékesíti, amelyek most újra láthatóvá válnak. A Petőfi Sándor utcai oldal után, az épület Ferenciek tere felőli részéről is – egy hat méteres szakasz kivételével - eltávolításra kerülnek az állványok. A budapestiek megújulva visszakapják a tér, és a főváros egyik, luxushotellé váló ikonikus épületét. A földszinten és a félemeleten üzletek, éttermek, kávézók kapnak helyet, az első szinten spa, wellness és fitnesz szolgáltatások várják majd a vendégeket, emellett öt szinten vendégszobák, valamint a tetőtérben ötszáz négyzetméteren két tetőkertes, körpanorámás luxuslakosztályt is kialakítanak.

Fotó: Mellow Mood Hotels

Az építkezés műemlékvédelmi projektvezetője Tóth András, műszaki igazgatója Bajnok Sándor. „A kerámia restaurátori munkái 69174 órát öleltek fel, a legintenzívebb időszakban pedig ezen munkafázisok 41 fővel folytak. Kihívással teli projekt volt, mivel egy grandiózus épületről beszélünk: a restaurált homlokzati felület 3000 m2, az épület legmagasabb pontja pedig 41 méter, mely egy 13 emeletes panelháznak felel meg. A munkálatok során közel 10.000 elem került beépítésre az évtizedek alatt tönkrement darabok helyére. Ennek nagyobb része újonnan gyártott Zsolnay, kisebb részük pedig az épületen fellelt eredeti kerámiákból áll. Összesen mintegy 250.000 elem található a homlokzaton, ebből a legkisebb 20 dkg, a legnagyobb 65 kg. Továbbá 500 m2 réz díszműbádog szerkezet is található a homlokzaton, ezen a természetes patina megőrzése mellett kellett restaurátori és rekonstrukciós munkákat végezni 4-5 fő részvételével.” – nyilatkozta Tóth András, a Market Építő Zrt. műemlékvédelmi projektvezetője. Összesen 41 szakrestaurátor segít a kivitelezés során.

A következő építési fázis alatt a belső munkálatokon lesz a hangsúly, ennek köszönhetően a tervek szerint novemberben már a Ferenciek tere is zavartalanul működhet tovább, megfelelve közfunkciójának. A Párisi Udvar pedig - ahol a Mellow Mood Hotels legújabb, The Unbound Collection by Hyatt szállodalánchoz tartozó ötcsillagos hotele kap helyet - télen készül el, ekkor veszi kezdetét a próbaüzem.

„A kivitelezési munkálatok java része már a hátunk mögött van, de természetesen előttünk áll még a szálloda elindítása is, amely a Párisi Udvar Hotel Budapest és a Mellow Mood Hotels számára is komoly lépés. Jelenleg a személyzeti stratégia kialakítására koncentrálunk és több kulcspozíció már betöltésre is került.” - nyilatkozta Fazekas Tamás, a Párisi Udvar Hotel Budapest szállodaigazgatója.

Az index úgy tudja, a tervezett 2018 júniusi átadás helyett decemberben őszre, most pedig év végére módosították a Párisi udvarban épülő ötcsillagos Hyatt Hotel átadását.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai