2017-ben is indul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

Három évfordulóról emlékeznek meg 2017 pünkösdjén az Össznemzeti Zarándokvonatok utasai. 10 éve lesz jövőre, hogy újraindult Erdélybe a Székely Gyors. A második évforduló: 2017-ben lesz a 450. csíksomlyói búcsú. A harmadik évforduló számunkra kevésbé örömteli. Június 4-én emlékezünk a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról. Éppen akkor, amikor a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai felkeresik a Nagy Magyarország Ezeréves határát.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csaknem fél kilométer hosszú zarándokvonatok, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai 2017. június 2-5. között keresik fel Erdélyt.

A négy napos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak 50 ezer székely társaságában el a zarándokok. Ugyanezen a nap délutánján a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél trianoni megemlékezéssel folytatódik a program.

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám az szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is évről évre markánsabbá vált.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek, érkeznek a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél, továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem- és büfékocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007 őszén a MÁV-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az Ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: "…késtetek, késtetek 64 évet!"



Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot. Jövőre 10. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. A Kárpáteurópa 2010 óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi a Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok, a vonatok fogadtatása Erdélyben felejthetetlen emlék.

Gazdag programkínálat várja az utasokat

A következő napon a program a Csíksomlyói búcsú, másnap az Ezeréves határ és trianoni megemlékezés Madéfalván. A két vonat a Székelyföldön hol külön-külön, hol összekapcsolva halad. A negyedik napon pedig a megszokott útvonalon érkezik vissza Magyarországra.

A vonat a tervek szerint jövőre 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem-, illetve büfékocsi, ahol négycsillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A vonat vendége lesz Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A 2 vonaton évente kb. 1100-an utaznak, jövőre is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda. A szerelvényen 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő vasutas - akiket kalauznak is nevezhetünk -, 3 fős zenekar, 8-10 felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa, természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, akinek árvaházai javára a vonaton gyűjtést szerveznek.

25 ezer kilométer, tízezer zarándok

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 25.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 10.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a budapesti Keleti Pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők, sportolók. A tejesség igénye nélkül Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos szívsebész, Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más ismert személyiség is a zarándokvonatok vendége volt. Az Össznemzeti zarándokvonat utasai nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról – Amerikától Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – érkeznek Erdélybe és 20-30 százalékuk csaknem minden évben visszatér. Több olyan vendég is akad, aki minden évben felszállt ezekre a vonatokra.


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.