2019 meghatározó volt a hazai turizmusban

Várhatóan a korábbi rekordéveket is felülmúlja.

2019 a turisztikai beruházások, a kiemelkedő ágazati bevételnövekedés, a tovább bővülő vendégforgalom és a digitalizáció éve volt a magyar turizmusban. Bár a teljes évre vonatkozó statisztikák csak februárban lesznek elérhetőek, az eddigi adatok alapján arra számítunk, hogy 2019 a korábbi turisztikai rekordéveket is felülmúlja.

Az évről évre rekordokat döntő turizmusan jelentős szerepe van annak, hogy Magyarország biztonságos ország, az elmúlt években végrehajtott fejlesztések Budapestet vonzóbbá tették, és a magyar családok is többet tudnak belföldi utazásokra, nyaralásokra költeni. A cél az, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, ennek érdekében pedig folytatódnak az ágazati fejlesztések, a magyar turizmus versenyképességét pedig 2020-tól naprakész szálláshelyi forgalmi adatok, és január elsejétől szálláshelyszolgáltatási áfacsökkentés is segíti.

A turizmus a magyar gazdaság egyik motorja, növekedése 2010 óta töretlen.  A 2018-as történelmi rekordévet követően az elmúlt esztendőben is tovább javultak a turisztikai mutatószámok, és a 2019-es évre is az uniós átlagot meghaladó, tíz százalék körüli növekedés várható az idegenforgalomban. A magyar turizmus aranykorát éli, hiszen soha ennyi fejlesztés, turista és ekkora növekedés nem volt még az ágazatban, mint az elmúlt esztendőben. 2019-ben Budapest volt a legnépszerűbb európai úti cél és egyre több külföldi vendég érkezik a biztonságos és folyamatosan fejlődő Magyarországra, a magaskategóriás fővárosi szállodák a legmagasabb kihasználtsággal üzemeltek Európában és új közvetlen légijáratok is nyíltak. Mindeközben mi magyarok is többet utazunk itthon – a belföldi turizmus továbbra is a vendégforgalom felét adja, amit a 2019-ben megugrott SZÉP-kártya forgalom is támogat.

Az elmúlt évben mintegy 1000, minőséget emelő és élménykínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlott országszerte, amelyek nagy része év végéig be is fejeződött. 2019-ben elindult 750 szálláshely felújítása és fejlesztése, a strandfejlesztési program folytatásaként megújult 43 szabadstrand, az élményparkok fejlesztésének keretében átadtuk Magyarország első fix telepítésű hullámvasútját, és nagy lépést tettünk az ágazat hosszú távú versenyképességét is biztosító digitalizáció irányába is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz a szállodákat és panziókat követően decemberben a magán- és egyéb szálláshelyek is csatlakoztak, így a jövőben már a teljes szektorra vonatkozóan naprakész statisztikai adatok növelik majd a turisztikai fejlesztések és marketingkampányok hatékonyságát.

Magyarország Kormánya rendkívül fontosnak tartja a turizmus és az ágazatban tevékenykedő vállalkozások, kkv-k versenyképességét, ennek érdekében döntött arról, hogy a vendéglátás áfa után, tovább csökkenti az ágazat adóterheit. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány a szálláshelyek áfáját 18 százalékról 5 százalékra csökkentette 2020. január elsejétől, amely intézkedés 23 milliárd forintot hagy a szektorban tevékenykedő vállalkozásoknál. Az áfacsökkentés és a digitális adatszolgáltatás pedig amellett, hogy fehérítik az ágazatot, hosszú távon garantálják a turizmus versenyképességét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat növekedési üteme a következő években is tovább folytatódjon. 2020-ban újabb szálláshelyek és strandok újulnak meg, elindul a balatoni és a dunai hajók, illetve a balatoni vízicsúszdák fejlesztése, befejeződik számos kulturális és aktív turisztikai fejlesztés, házigazdái leszünk újabb nagy nemzetközi rendezvényeknek, Magyarország részt vesz a Dubaji Világkiállításon és haladunk tovább a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában 2030-ig kitűzött céljaink felé.

Forrás: MTÜ


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?