hirdetés
hirdetés

54 millió forintból védték meg a természeti értékeket

Volt egy vízzel jól ellátott rét, ahol a terület értékei számára adottak voltak az ideális életfeltételek. Az egykori meder azonban elzáródott, a patakból már nem kapott vizet, így a védett terület sorsa is kérdésessé vált. Ekkor avatkozott közbe az ember.

hirdetés

2017 második felében kezdődhettek meg a kivitelezés munkálatai a Somogy megyei Babócsa határában található, a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező Bika-rét területén. A valaha a Rinya patak oldalága által vízzel jól ellátott nedves rét az egykori meder elzáródása miatt a patakból már nem kapott vizet, a beruházás révén azonban a védett terület vízháztartását sikerült helyreállítani.

A KEHOP-4.1.0 – „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című konstrukció keretein belül megvalósított projekt Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásának összege 54 millió Ft.

Bika-rét árok

A projekt keretében a Bika-rét védett területe mellett elhaladó Rinya patakból kellett olyan módon megoldani a vízkivételt, hogy a célterületre a közepes vagy annál magasabb vízállások esetén a Bika-réten átvezető hajdani mellékágon végigfolyva jusson ki a víz. Ennyi még nem volt elég, hiszen cél volt, hogy minél hosszabb ideig kint is maradjon, biztosítva ezzel a rét és a vele határos keményfás erdőterület védett természeti értékei számára az ideális életfeltételeket.

Az egymással kapcsolatban levő kisvízfolyások oldalirányú átjárhatóságát célzó beruházás során a Rinyán oldalműtárgy épült, amelyen keresztül passzívan lép ki a víz, majd a Rinyába való visszatorkollás előtt végighalad a mederrendezéssel rehabilitált, hosszan kanyargó mellékágon. Az ezen létesített további kisebb vízkormányzó műtárgyak biztosítják a víz területen való megtartását, a szomszédos mezőgazdasági területek védelmét, és a megközelíthetőséget.

Bika-rét régi itatóvályú

A Bika-rét egy kisebb, idegen tulajdonú zárványterületét vagyonkezelésbe vették, rajta őshonos fajokkal erdőtelepítést végeztek. A rekonstrukcióval érintett vízjárta természeti terület védett értékei, a fészkelő és idelátogató madárfajok jobb megfigyelhetősége érdekében megfigyelőtornyot és tájékoztató táblát állítottak, valamint távcsöveket szereztek be a Duna-Dráva Nemzeti Parkban.

A fizikai munkálatok 2017 év végével, a projekt valamennyi tevékenysége 2018. február 28-án fejeződött be. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 54 millió Ft támogatással.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai