hirdetés
hirdetés

88,5 milliárdot kap Veszprém a kormánytól az EKF-hez

A programot lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 49,5 milliárd, a Veszprémi Főegyház Megye 39 milliárd forint támogatást kap a város és a térség fejlesztésére, a kormány július 29-i döntése értelmében.

hirdetés

Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2018-ban nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, melyet 2023-ban viselhet. A megyeszékhely többségi tulajdonában álló Veszprém-Balaton 2023 Zrt., már több mint egy éve dolgozik a nyertes pályázati anyag megvalósításán. A program legfőbb célja, hogy létrehozza Európa és Magyarország új kulturális-kreatív térségét, így ennek érdekében szervezik művészeti és kulturális programjukat, fejlesztik a terület meglévő infrastruktúráját és erősítik a régió kulturális intézményeit és civilszervezeteit.

„Az EKF cím esetében európai kitüntetésről van szó, a program kivitelezéséhez szükséges forrásokat azonban mindig a nemzeti kormányok biztosítják.”-mondta el dr. Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos. „Ugyan már régóta benne volt a levegőben, Magyarország Kormánya tegnap hivatalos formában is rendelkezett a program lebonyolításához szükséges forrásokról. Ennek köszönhetően stabil anyagi háttérrel folytatódhat a már megkezdett előkészület. Programfejlesztésre és ezzel kapcsolatos költségekre 21,15 milliárd forint, infrastrukturális beruházásokra pedig 28,35 milliárd forint áll rendelkezésre. A kormányhatározat részét képezi a Veszprémi Főegyházmegye számára megítélt 39 milliárd forint támogatás is, melyet az érsekség a vár megújítására és a történelmi egyházi épületek újbóli használatbavételére szán. Az anyagi támogatáson túl a kormány egy törvény formájában biztosítja majd az Európa Kulturális Fővárosa program sikeres megvalósulását.”-folytatta a kormánybiztos.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy „A kormány döntése hozzásegít minket ahhoz, hogy maximálisan kiaknázhassuk az Európa Kulturális Fővárosa címünkben rejlő lehetőségeket, és meg tudjuk mutatni a világnak, hogy milyen jó hely Veszprém és a Bakony-Balaton régió. Nekünk az EKF cím nem azt jelenti, hogy Európa fesztivál fővárosa leszünk, mi a kultúra eszközeivel szeretnénk új pályára állítani a város és a régió gazdaságát. Szeretném, ha a város megőrizné azt a kedvességét, amit mindannyian szeretünk benne, de tovább tudna fejlődni, hogy Közép-Európa legélhetőbb városává váljon.”

Dr. Udvardy György a Veszprémi Főegyházmegye érseke tájékoztatójában kiemelte, hogy a Főegyházmegyei komplex projekt célja a veszprémi vár területén elhelyezkedő egyházi – és egykor egyházi – tulajdonban lévő ingatlanok szerepének és állagának rendezése, valamint turisztikai hasznosítása oly módon, hogy azok a Veszprémi Érsekség szándéka mellett a közjót, Veszprém város és a nemzet érdekeit, valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2023 kiemelt esemény céljait is maximálisan és hosszú távon szolgálhassák.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője azt nyilatkozta  hogy a Modern Városok Program keretében közel 100 Mrd forintból valósulnak meg beruházások, amelyek egy részének megvalósítása már folyamatban van, mint a Veszprémi Városi Uszoda, a másik fele pedig hamarosan elkezdődik, például a tornászgyakorló építése. Megkezdődött a déli elkerülő régóta várt fejlesztése is, amivel kétszer két sávosra bővül a Litéri és a Balatonfüredi csomópont közötti szakasz.”

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai