"A Nemzeti Múzeumnak a nemzetközi versenyben is helyt kell állnia"

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a magyarok számára a "par excellence" múzeum, az intézmény azonban nem elégedhet meg ezzel: helyt kell állnia az erős európai mezőnyben, kiállításaival közvetítenie kell a tudomány friss eredményeit és fel kell hívnia az európai figyelmet a régió történetére - mondta el az MTI-nek az MNM leendő főigazgatója.

A jelenleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot (SOM) vezető Varga Benedek július 1-jétől kezdi meg ötéves ciklusát a Nemzeti Múzeum élén. Kiemelte, hogy az MNM vezetése összetett és komplex feladatnak ígérkezik. "Minden szakmában van egy-két olyan múzeum, amely a csúcsot jelenti, Magyarországon a történeti muzeológia területén ez a Nemzeti Múzeum. A par excellence múzeum a magyar ember számára a Nemzeti Múzeum" - hangsúlyozta.

A főigazgatói pályázatra történészi végzettsége mellett az is ösztönözte, hogy egy nagyobb intézmény élén is megvalósítsa a SOM-ban elért sikereket. "Egy közepes nagyságú gyűjteménnyel és viszonylag kis stábbal működő, elég periferikus témát képviselő intézményt képesek voltunk beemelni a múzeumi kínálat élvonalába és a közönség érdeklődését megsokszorozni. Mára ez a szerény forrásokkal rendelkező közép-európai múzeum mondanivalójában, a kiállítások számában és színvonalában, múzeumpedagógiai tevékenységében, nyilvános és szakmai programjaiban az egyik legerősebb európai orvostörténeti múzeummá vált" - emlékeztetett.

Varga Benedek szerint az európai versenyben az MNM sem számít óriásnak, sem éves 180 ezres látogatószámával, sem gyűjteménye nagyságával. "A SOM-hoz hasonlóan itt is az érdekel, hogy egy viszonylag periferiális ország viszonylag szerény forrással rendelkező Nemzeti Múzeumából olyan intézményt csináljunk, amelyre felkapják a fejüket Európa-szerte" - jegyezte meg.



Budapestnek versenyben kell maradnia

Szerinte Budapest elsősorban olyan, vele egy súlycsoportban lévő európai városokkal versenyez, mint Milánó, Prága, Bécs vagy München. Ezekben a 1,5-2 milliós városokban pezsgő kulturális élet és fantasztikus múzeumok vannak, de Budapestnek "kötelező" vállalnia a versenyt, mert ez mutatja a magyar nemzet kulturális erejét. Ebben a versenyben a Nemzeti Múzeum nem boldogulhat el egyszerűen a gyűjteményével: gondolati tartalmakat is fel kell mutatnia, amivel nagyon sok mindent lehet pótolni - fűzte hozzá.

Varga Benedek elmondása szerint az MNM eredeti missziója, hogy a lokalitásokon túlemelkedjen, és más minőségbe emelje az összetartozást; a Kárpát-medence egészének régészetét, történelmét kell bemutatnia. "A Nemzeti Múzeum a nemzeti identitást fejezi ki, ez az alapítása óta nem változott, még ha a nemzeti identitás tartalma módosult is azóta, ahogy a mai magyar társadalom is teljesen más, mint a 19. századi. Ettől azonban a nemzeti hovatartozás továbbra is fontos" - mutatott rá, hozzátéve: a Nemzeti Múzeum nem csak a magyar közönséghez akar szólni, de az is igaz, hogy a magyar közönségnek más típusú mondanivalót kell megfogalmazni, mint a turistáknak vagy mint a külföldre szánt kiállításoknál.

"Ennek a régiónak a története időnként kulcsfontosságú egész Európa története szempontjából. Elemi érdek és alapvető kötelesség, hogy ezeket a témákat be tudjuk emelni a nemzetközi köztudatba" - mondta a főigazgató, aki szerint meg kell találni azokat a tartalmakat, amelyek relevánsak a nyugat-európai közönség számára is, és ehhez meg kell teremteni azokat a kiállításokat, katalógusokat, online felületeket, amelyek felkeltik az érdeklődést.

Varga Benedek úgy vélte, a Nemzeti Múzeumnak komoly feladata van a nemzeti közemlékezet és a történettudományok viszonyának alakításában is. "A közemlékezetben vannak konszenzusok, de egyes korokkal kapcsolatban versengő álláspontok élnek egymás mellett. Ezek részben az iskolai tankönyveken, az irodalmi, filmes emlékeken és a politikai retorikán alapulnak. Csak ritkán képviselnek azonban tudományos álláspontot, sőt általában még a tankönyvek sem a friss tudást közvetítik. Pedig a kritikai történettudomány a 20. század második felében lényeges eredményeket ért el, így diszkrepanciák jöttek létre a tudományos állítások és a közemlékezet között" - fogalmazott.

Sok tízezer embert érnek el a kiállítások

Mint hozzáfűzte, egy-egy tanulmányt legfeljebb néhány ezren szoktak elolvasni, a múzeumi kiállítások azonban sok tízezer látogatót tudnak vonzani. "A múzeum olyan médium, amely sokkal erősebben tud üzeneteket közvetíteni, hozzájárulni ahhoz, hogy ez a közemlékezet és a tudomány közötti olló becsukódjon" - hangsúlyozta.

Varga Benedek beszámolója szerint féléves átadás-átvétel kezdődik most, melynek során többször is találkozni fog a leköszönő főigazgatóval, Csorba Lászlóval - akivel régóta jó barátságot ápol - és a múzeum többi vezetőjével, a leendő munkatársakkal is. "Nem szeretném a leendő kollégáimat olyan helyzetbe hozni, hogy a sajtóból értesülnek a terveimről, ezért a nyilvánosság előtt még korai lenne részletekbe belemenni, de természetesen elő kell készíteni az év második felét, és a 2017-es programot is ki kell dolgozni. Ez közös alkotás lesz a leendő kollégákkal" - mondta el.

A főigazgató annyit elárult, hogy más típusú kiállításokat tervez, hozzátette azonban: ez nem fog megmutatkozni fél év alatt, hiszen egy komoly kiállítás létrehozása legalább másfél-két évbe telik.

"Úgy tűnik, a Nemzeti Múzeum körüli Palotanegyedben komoly kulturális fejlesztések várhatók, ezekben a múzeum is örömmel részt vesz, a Múzeumkert felújítására pedig már el van különítve 300 millió forint: megnézzük, hogy ez mire lesz elég" - mondta el Varga Benedek.

Forrás: MTI


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.