Nem tagadjuk meg a múltunkat, de új utakat keresünk!

Ez volt a kétnapos Nemzetközi TDM-konferencia és workshop jelmondata a miskolci TDM szervezet részéről, amelyet a nemrég átadott Diósgyőri Várban tartottak szeptember 25-26-án. A konferenciát a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület és a MIDMAR Nonprofit Kft. rendezte meg a Turizmus Világnapja alkalmából. A rendezvény témája: Desztinációmenedzsment szervezetek a nagyvárosok turizmusáért. A találkozón számos hazai TDM szervezet vezető munkatársai, valamint a miskolci turisztikai szolgáltatók is szép számban részt vettek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Nem tagadjuk meg a múltunkat, de új utakat keresünk!" - mondta Pfliegler Péter, Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzatának turizmusért felelős alpolgármestere. A kétnapos konferencia keretében előadásában elmondta, hogy nagyon sokan még mindig az iparvárost látják Miskolcban, azonban nekik már egy ideje a turizmus fejlesztése lett a legfontosabb.

Sikeres fejlesztések

Nagy Júlia, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Nonprofit Kft. ügyvezetője bemutatójában elmondta, hogy a korábban létrejött turisztikai fejlesztések és ötletek megvalósulása igen sikeresnek bizonyult. A két hete megnyitott, megújult Diósgyőri Várra ez idő alatt 15 ezer ember volt kíváncsi, ami kecsegtető számnak bizonyul a jövőre nézve. A gyermekeknek készített matricásalbum is rengeteg látogatót hozott Miskolcnak és vonzáskörzetének, ugyanis a gyerekjegy mellé a különböző attrakcióknál egy matricát kaphattak a látogatók. Mostanra elkészült az öt nyelvű turisztikai portáljuk is, a hellomiskolc.hu, amelynek októbertől elérhető lesz a 2.0-ás változata is: lassan ugyanis Androidon és iOS-en is elérhető lesz a mobilapplikáció térképpel és rengeteg információval. A közelmúltban megszavazták, hogy melyik legyen Miskolc tortája, így az Ezerízű diótorta is sok vendéget hozott a városnak. Nagy Júlia elárulta, hogy a következő évben négy információs irodát szeretnének létrehozni, melynek alapjai mostanra már le vannak fektetve.

Célunk: megismerni, ki a turista!

A 2014-es szezonban egy kérdőíves felmérést készítettek, melynek célja az volt, hogy megismerjék, ki a turista, vagyis milyen látogatók milyen céllal látogatják meg Miskolcot és környékét, illetve mennyire elégedettek a szolgáltatásokkal. A felmérés készítői kiváncsiak voltak a vendégek demográfiai adataira, küldőterületére, elégedettségére és a különböző célcsoportok érdeklődési köreire. A kérdőívet összesen 916 ember töltötte ki Lillafüreden és Miskolctapolcán. A felmérésből kiderült, hogy a vendégek nagy része még mindig a fürdők vagy a Bükk miatt jön a környékre, pedig ennél sokkal több látványosság van és még lesz is, ha a további fejlesztések terveit nézzük.

Új vízes élmények és egy múzeum a föld alatt

Pfliegler Péter, Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzatának turizmusért felelős alpolgármestere előadásában bemutatta az eddigi turisztikai fejlesztéseket, és felvázolta a további terveket. 

Jelenleg Miskolc büszkélkedhet a Selyemréti stranddal, amely egy 1728 négyzetméteres vízfelületet foglal magába. Mesélt arról, hogy a Baross utcában megvásárolt területekből parkolót csináltak, amit az autóval rendelkezők egyre jobban kihasználnak. Az idén átadott Pannon-tenger Múzeum a második legnagyobb ásványtár hazánkban, ami a föld alatt rendelkezik többek között egy 80 fős konferenciateremmel is. A 37 milliárdos Zöld Nyíl projekt biztosította Miskolc városában az új villamosokat és egy teljesen új pályaszerkezetet, a Green City mozgalom pedig 5 milliárdot áldozott a belváros rendbetételére. Ezek mellett mélygarázsokat hoztak létre, hogy a turisták nyugodtan sétálhassanak az utcákon, a parkoló autók zavarása nélkül, illetve felújították a miskolci református, vagy ahogy a városiak ismerik, "kakasos" templomot is. 

"Amint elfut a Szinva-patak - ím újra látom, hogy fakad..."

Egy apró részlet József Attila Óda című legszebb szerelmes verséből, amelyet Lillafüreden írt. Pfliegler Péter elmondta, hogy a lillafüredi függőkertek átadása után a hely egy igazi kis ékszerdobozzá változott, amit mindenkinek látnia kell. A Miskolc Café és Tourinform Iroda is rengeteg látogatót vonz, hiszen egy jó kávé után kézműves termékek rengetegében veszhet el az érdeklődő. Mindezek mellett a szervezet részt vesz a Mária út, Gótika út és a Vaskultúra útja fejlesztésében és az Avas megújulásában is.

Hosszú a feladatok sora

Rejtőné Kovács Adrienn a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület előtt álló feladatokról beszélt. A miskolci TDM szervezet rengeteg tervvel néz a jövő elé. Többek között elkezdődik majd a strandfejlesztés második üteme, az őspark és környezetének, a csónakázó-tó partjának és a Majális park rendbetétele, majd a Hejő partfalának biztonságossá tétele. A Hejő-ligetben kialakításra kerül majd egy pihenőpark is. Az augusztus 30-án átadott Diósgyőri Vár rekonstrukciója is folytatódni fog, amivel párhuzamosan a szentléleki kolostortemplom feújítása is terítékre került. Régi tervekről beszélt az alpolgármester úr, amikor a Diósgyőr és Lillafüred közötti kerékpárút megvalósításáról beszélt, ám most ennek is eljött végre az ideje. 

Sikeres nagyvárosok

Furkóné Szabó Mariann, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a nyíregyházi TDM sikerének titkairól és a térségek elengedhetetlen együttműködéséről beszélt a konferencián. Legfrissebb adatok szerint Nyíregyházán 2014 július végéig 11,7%-kal nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt évi időszakhoz képest. Furkóné Szabó Mariann szerint a sikeres fejlődéshez nagyon fontos az együttműködés az önkormányzati képviselettel. Elárulta, hogy 2012-ben a nyíregyházi TDM szervezet lett az év TDM szervezete, 2013-ban Nyíregyháza lett az év feltörekvő turisztikai települése, 2014-ben pedig az Utazás kiállítás díszvendége volt, ezekre az eredményekre pedig egyaránt büszkék.

Komoróczki Alíz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a Gyulai TDM vállalkozói részvételét mutatta be a konferencián résztvevőknek, emellett pedig megismerhettük Gyula turisztikai attrakcióit, többek között a Gyulai Várat, amire évente 50 ezer turista kíváncsi, a Várszínházat, ami idén ünnepelte az 51. évadját, és a Várfürdőt, ami 1959 óta üzemel. Gyula célja a belföldi turisták meghódítása, melynek sikerét igazolják a számok, hiszen 85-90%-ban belföldi turisták érkeznek a városba.

Hoffman Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke a Nyitott Balaton projekt sikereiről beszélt a résztvevőknek. Az összefogás keretében 215 szálláshely, 105 vendéglátóhely, 70 kedvezményt adó szolgáltatás, 35 kísérő rendezvény és 200 program csatlakozott a kezdeményezéshez. A projekt májusban olyan sikereket hozott, hogy idén ősszel ismét lesz Nyitott Balaton, amit az iskolai őszi szünetre időzítenek, október 22-től november 2-ig fog tartani.

Krakkó sikerekről, Karva tervekről mesélt

A nemzetközi konferencia egyik kiemelt vendége, Katarzyna Gądek Krakkóból érkezett, amely az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai desztináció, 2012-ben 9 millió vendége volt a városnak, a turizmusból származó bevétele mintegy 280 milliárd forint (3,5 milliárd zloty) volt ugyanebben az évben. Katarzyna elárulta, hogy 2014-ben egy új, öt részből álló program készült, melynek során számos turisztikai attrakció is fejlesztésre kerül Krakkóban. 

A másik kiemelt külföldi előadó Szlovákiából érkezett. Duka Gábor Karva polgármestere, aki évek óta a határon átnyúló turizmusfejlesztés egyik motorja. Előadásában felvázolta a TDM-ek felépítését és működését, és beszélt arról a tervről, hogy Karvának is szüksége van egy erős TDM szervezetre, illetve szólt arról, hogy 2015 legelején kiírásra kerülnek az első INTERREG pályázatok az új EU-s ciklusban. Szlovákiában már évekkel ezelőtt elfogadták a Turizmus Törvényt, amely biztosítja többek között a TDM rendszer finanszírozását is – ugyanakkor számos hálózatos projekt határokon átnyúló pályázatokból valósul meg.

Köszönjük a meghívást a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesületnek és a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Kft-nak.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.