A 48 lakosú palóc falu, ahol az Országos Kékkör is áthalad

Aki szereti a csendet és pihenésre vágyik, annak Garáb biztosan tetszeni fog. Nógrád megye legkisebb és a Kelet-Cserhát legmagasabban fekvő települése igazi üdülőfaluként szerepel Magyarország turisztikai térképén.

A kis cserháti településen alig több mint félszáz állandó lakos él, de az idegenforgalmi főszezonban ennek a sokszorosára bővül a látogatók száma. Köszönhető ez a település jó levegőjének, a nyugodt környezetnek és a rendezett vendéglátó portáknak.

Garáb közel ezer éves palóc község, tele hagyományokkal és épített emlékekkel. Bár nincs elkülönített üdülőterülete, hanem hangulatos házai, a zöld kertekkel, fákkal és virágokkal díszített udvarai egységes egészet alkotnak. Ez a miliő pedig elvarázsolja a látogatókat.

Hollandok, franciák és norvégok is megkedvelték

A falu fejlődése a rendszerváltást követően gyorsult fel - mondta a Turizmus Online-nak Kovács Zoltán polgármester. Ekkor korszerű infrastruktúrát teremtettek Garábon. Európai uniós pályázati támogatással például százmillió forintos beruházással épült meg a teljes szennyvízhálózat, tavaly pedig elkészült a szomszédos Felsőtoldot Garábbal összekötő, több mint három kilométeres út. Ezzel a falu még gyorsabban megközelíthetővé vált. Egyébként a település nemcsak autóval, hanem naponta több, menetrendszerűen közlekedő autóbusszal is elérhető. Garáb közel van Szécsényhez és Pásztóhoz, ahová sokan el is látogatnak. A kis cserháti településen napjainkban hetven házat tartanak nyilván, ezek nagy része üdülőporta. A tulajdonosok Budapestről, Kecskemétről, a Nyírségből járnak ide. De vannak holland, francia és norvég tulajdonosok is, akik az elmúlt időszakban ingatlanokat vásároltak.

A látnivalók közül kiemelkedik a jezsuiták által a XVII. században épített római katolikus templom, amely ma is működik. Az imahely kertjében áll a fából faragott millenniumi emlékmű. A premontrei szerzetesek egykori kolostorának alapjait ugyan kiásták a régészek, de vissza is temették. A falu központjában találni az egykori általános iskola épületét, amelyet átalakítottak, és ma az önkormányzat házaként működik. Ebben kaptak helyet a szolgátaltatók, így a polgármesteri hivatal kihelyezett irodája, a könyvtár, az orvosi rendelő és egy vegyesbolt is. A falu centrumában látni egy mészkőből épített kis kápolnát, továbbá sportpályát is találnak a turisták. Miután a falu a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet területén helyezkedik el, a Bükki Nemzeti Park nemrég telephelyet nyitott Garábon. Ez a ház is jól illeszkedik a tájhoz, a külsejét dekoratív, környezetbarát falécekkel borították.

Tavaly modern apartmanház épült

A községben tavaly épült egy nyolc apartmanból álló modern vendégház, melynek parkjában korszerű játszótér várja a gyerekeket. Igény szerint a vendégek étkeztetéséről is gondoskodnak. Az önkormányzati ház udvarán közösségi teret alakítottak ki szabadtéri színpaddal. Itt látható egy, a régmúltból származó felújított tűzoltókocsi, amely ma ipari műemlék. A helybeliek ezzel állítottak emléket a korábban élt és dolgozott önkéntes tűzoltóknak. Ezek mellett a falu centrumában látható egy kis mészkőből épített kápolna is, valamint sportpályát is találnak a turisták.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Garáb legnagyobb rendezvényét, a Falunapot a nyár közepén tartják. Ezt látványos főzőversennyel kezdik, majd kulturális programokkal folytatják. Az elkészített ételeket a déli órákban szolgálják fel a résztvevőknek. Tavaly több mint háromszáz vendéget fogadtak. Az utóbbi két évben a programsorozat egyik látványos színfoltja volt a vadászkutyák országos minősítő versenye. Emellett a műsorban fellépett a híres pásztói Muzsla Táncegyüttes is, este pedig mindig a hagyományos bállal zárják ezt a napot.

Továbbra is pihenőhely marad ez a falu

Garábon fontos szerepet játszik a vadászturizmus. Évente ugyanis sok puskás fordul meg a falu határában, ahol az erdőkben őzek, szarvasok, vaddisznók kerülnek terítékre. A vadászok ilyenkor több vendégéjszakát töltenek el a községben. A környéken találni a világörökségi listán szereplő Hollókőt, ahová sokan kirándulnak. Emellett Garáb határában emelkedik a Tepke-hegyi kilátó, ahonnan szép panoráma nyílik a környékre: a Cserhátra és a Mátrára. A falu területén halad át az Országos Kékkör is, amelyet külön táblával jeleznek.

A következő években az önkormányzat arra törekszik, hogy megőrizze a falu csendjét, nyugalmát és az érkező vendégek pihenését biztosítsa. Ennek a feltételeit az elmúlt időszakban meg is teremtették. Azt is tervezik, hogy hamarosan új képeslapot jelentetnek meg a község nevezetességeinek bemutatására és népszerűsítésére.


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.