hirdetés
hirdetés

A belföld nem pótolhatja a külföldről érkezők hiányát

Sürgős kormányzati segítségért demonstráltak idegenforgalmi vállalkozók Budapesten.

hirdetés

A rendezvényen az utazásszervezők, utazási irodák, idegenvezetők, fuvarozók és szállásadók nevében szólaltak fel. Rajtuk kívül a rendezvényen több száz idegenforgalmi alkalmazott és érdeklődő vett részt. A felszólalók "Mentsük meg a turizmust!"  néven szervezték a péntek délután kezdődő tiltakozó programot.

Monos János az utazási irodákat képviselve hangsúlyozta, hogy az idegenforgalom a világ minden részén nehéz helyzetbe került, és megoldásokat kell találni. Úgy fogalmazott, a magyar turisztikai vállalkozások értéket teremtenek, külföldön képviselik az országot, a külföldiek fogadásával pedig felbecsülhetetlen értékkel gazdagítják. 

Fülöp Viktória az utazásszervezők és utazásközvetítők irodák nevében felszólalva kiemelte: nem szabad hagyni, hogy tömegével hagyják el a pályát a felkészült szakemberek, mert idegenforgalomra mindig szükség van.  "Nem lehet a belföld az új külföld", ezért az érintettek a kormány támogatását várják, mondta. 
Juhász Nóra idegenvezető arról beszélt, hogy a turizmust a legrosszabbkor, a szezon elején érte a leállás. A csaknem 4 ezer idegenvezető túlnyomó többségén nem segített a kormány, pedig ők az elsők között szembesültek a járvány következményeivel. Hozzátette azt is, hogy a belföldi turizmus nem pótolhatja a külföldi utazásokat, és a külföldről érkezőket sem.
Heindl Csaba a buszos vállalkozók érdekében szólt, rámutatva arra, bevételeik csak az osztálykirándulások elmaradása miatt csaknem a felével csökkentek, járműveik értéke visszaesett, a nyári fellendülés hamar véget ért, és támogatást is alig vehettek igénybe. A vállalkozó hiányolta a párbeszédet, a tájékoztatást, és nehezményezte, hogy a kormány nem kérte ki az érintettek véleményét az intézkedésekről. 

AZ ESEMÉNYEN AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁS SZÜKSÉGESSÉGÉT HANGSÚLYOZTÁK, FŐNIX MANŐVER ELNEVEZÉSŰ PETÍCIÓJUKBAN ÖSSZE IS FOGLALTÁK A SZERVEZŐK, MIT SZERETNÉNEK ELÉRNI.

 • Járulékkedvezmény biztosítása 2021.12.31-ig az utazási irodák (szervezők és közvetítők), a buszos vállalkozások, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozások (beleértve a KATÁ-sok adóterheit is), valamint a turizmus többi szegmensében lévő vállalatok számára.
 • Bértámogatás meghosszabbítása 2021.05.31.-ig.
 • Az utazási irodával utazóknak az állam vállalja át a PCR teszt teljes költségét.
 • Ahol a járványhelyzet nem indokolja, kérik az azonnali felülvizsgálatot, és az utazásra nem javasolt térség besorolásának eltörlését, határok korlátozás nélküli megnyitását, abban az esetben, ha az utas, utazási irodával utazik.
 • Kérik, hogy nemzetközi mintára az utazás irodák saját hatáskörben dönthessék el azt, hogy egy adott út lemondása esetén a részvételi díj visszatérítését utazási voucher vagy pénz formájában téríthessék meg, mivel már a járványügyi helyzet előtt az irodák lefoglalták a szállás, repülő kontingenseket és egyéb szolgáltatásokat, melyeket az irodák nem kapnak vissza.
 • Egyszeri vissza nem térítendő támogatás minden regisztrált utazási irodának (beleértve az utazásközvetítő irodákat is), buszos vállalkozásnak, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozásoknak, valamint a magán üzemeltetésben, nem állami fenntartásban lévő turisztikai attrakcióknak (múzeum, állatkert, növénykert, stb). A vissza nem térítendő támogatást a költségekre, likviditási problémákra használnák fel.
 • Kérik az utazási irodák esetén az államtól a vagyoni biztosíték érvényességének meghosszabbítását 2021. június 30-ig. A vagyoni biztosítékot 2021. május 31-ig kelljen megfizetni. 2020. október 31-én csak regisztrációra legyen szükség, díj megfizetése nélkül.
 • A hazai turizmust segítve, a belföldi vagyoni biztosíték díjának teljes átvállalása, hogy az utazási irodák belföldi utakat is tudjanak szervezni.
 • Az állam részben vagy egészben vállalja át a következő évi nemzetközi vagyoni biztosíték költségét, annak érdekében, hogy ha a járványügyi intézkedések szigorodnak, akkor az utasok által befizetett részvételi díjak ne vesszenek el, az utasokat ne érje kár.
 • A belföldi turizmust segítve a járvány ideje alatt az autóbuszos utazások tekintetében részben vagy egészben kérik az ÁFA eltörlését.
 • A magán szektoros autóbuszos vállalkozók részt vehessenek a közszolgáltatásokban.
 • A buszokra előre megvásárolt autópálya matricák érvényessége automatikusan hosszabbodjon meg 2021.12.31-ig, mivel érvelésük szerint az idei évben nem használták autópályákat.
 • A vállalkozások jelenleg érvényben lévő hitel moratóriumát hosszabbítsák meg 2021.07.31-ig. Telephelyek, irodák, egyéb bérlemények szerződéseinek felmondási moratóriuma hosszabbodjon meg 2021.07.31-ig.
 • IPA elengedése 2021.12.31.-ig.

A felszólalások után a demonstrálók buszokkal vonultak végig a városon a Hősök teréről indulva.


 

(forrás: MTI, http://www.portfolio.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai