hirdetés
hirdetés

A bibliára építik a turizmust Vizsolyban

A község büszkeségét, a román kori műemlék református templomot és a Vizsolyi Bibliát évente 15-20 ezer turista látogatja meg – mondta lapunknak Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere. A biblia nemrég a hungarikumok sorába került, amely arra ösztönzi az önkormányzatot, hogy tovább fejlesszék a turizmust a faluban.

hirdetés

Ahogy emlegetik, a Vizsolyi Biblia a reformáció korának legjelentősebb szellemi és nyomdatechnikai teljesítménye volt. Ez az első teljes nyomtatott magyar nyelvű mű, amelyet Vizsoly tett ismertté és híressé. A bibliát a híres abaúji bortermelő városban, Göncön görög és héber nyelvből fordította magyarra az 1580-as évek második felében Károli Gáspár - eredeti nevén Radicsics Gáspár (1529-1561) -, a tudós prédikátor a munkatársaival. A kézirat lapjait naponta gyalog vitték át Göncről Vizsolyba a nyomtatáshoz. Közöttük volt Szenczi Molnár Albert is, aki Göncön diákoskodott, majd később zsoltárokat fordított és szótárt is készített.

Négyszobás panzió és vendéglátóegység

Az első teljes magyar bibliát Vizsoly főutcáján, a református templommal szemben levő egykor állt sekrestyében nyomtatták. Ma ennek a helyén egy felújított, fehérre meszelt, apró ablakos régi ház található, melynek a falán táblát helyeztek el a híres eseményre emlékezve. Az első kiadást főúri pártfogók: Rákóczi Zsigmond egri főkapitány, Báthory István országbíró, Drugeth István zempléni főispán és Mágócsy Gáspár földbirtokos támogatták. A feljegyzések szerint a bibliát 1589 február 18-án kezdtél el nyomtatni és az idén 425 éve, 1590 július 20-án fejezték be a nagy munkát Mantskovits Bálint lengyel származású tipográfus mester irányításával. A Vizsolyi Biblia ma is a legteljesebb magyar nyelvű szentkönyvünk és kiemelkedő kulturális emlékünk, amely az egyetemes keresztény vallás értékeit közvetíti. Ennek a bibliának az egyik példányát őrzik hazánk becses, védett épületében, a vizsolyi református templomban. A faluba vezető főút mentén tábla is jelzi a turistáknak ezt a kiemelkedő látványosságot.

A Vizsolyi Biblia címlapja (Fotó: Mentusz Károly)
A Vizsolyi Biblia címlapja (Fotó: Mentusz Károly)


Ahol egykor a bibliát nyomták (Fotó: Mentusz Károly)
Ahol egykor a bibliát nyomták (Fotó: Mentusz Károly)


A vizsolyi védett műemlék református templom (Fotó: Mentusz Károly)
A vizsolyi védett műemlék református templom (Fotó: Mentusz Károly)


Az Újtestamentum bevezetője (Fotó: Mentusz Károly)
Az Újtestamentum bevezetője (Fotó: Mentusz Károly)

Bihi Miklós polgármestertől arról is értesültünk, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben átépítették a települést és korszerűsítették az úthálózatot. Jelenleg arra törekszenek, hogy a helyi mezőgazdaságot és a turizmust fejlesszék. Pillanatnyilag nincs szálláshely és étterem a faluban, ami komoly gondot okoz. Így csak átmenő turizmusról beszélnek Vizsolyban, melyen változtatni akarnak szálláshelyekkel és vendégéjszakákkal. A Start közmunka-program keretében összefogással, szociális szövetkezetet alakítottak és kertészeti növényeket termelnek. Egy kecskefarmot is létrehoztak, amelyet a turizmus szolgálatába szeretnének állítani, bemutatással és állatsimogatással. Az idén például sertésekkel és baromfiakkal is gyarapítják az állományt. Emellett elkészültek egy négy szobás panzió és vendéglátóegység létrehozására is.

Helyi specialitásokat termelnek

A falu határában horgásztavat találni, amelynek a környezete egyre jobban kiépül. A közeli Hernád-folyó pedig a hegyi kajakosok vonzó túrázóhelye lett a nyári időszakban. Ám ehhez kapcsolódva fontosnak tartják, hogy kikötőt is létesítsenek, miután ezt egyre inkább igénylik a sportolók. Gyümölcsös telepítésére is készülnek, különösen az abaúji-tájhoz tartozó kajszi barack ültetvényeket hoznak létre. Vizsoly lakóházainak pincéiben pedig laska- és csiperkegombát is termelnek. Mindezeket az érkező vendégeknek is ajánlják majd, mint helyi specialitásokat.

A természeti szépségekben gazdag, jó levegőjű falu iránt az utóbbi időben többen is érdeklődnek. Így az elmúlt időszakban néhány szlovák család is vásárolt itt hétvégi házat. A már megvalósult fejlesztések pedig Vizsoly további komfortosítását szolgálják. Így például tavaly adták át faluházat, amelyeket különböző rendezvényekre használnak. Ifjúsági közösség színterének nevezik, ahol kiállításokat rendeznek, találkozókat tartanak. Jelenleg egy Erdélyből, Kalotaszegről érkezett lakásberendezéseket, különleges festett motívumokkal díszített bútorokat és egyéb tárgyakat láthatnak az érdeklődők. Azt is tervezik, hogy iskolások bevonásával nyári táborokat szerveznek.

Egy kalotaszegi lakást bemutató kiállítás (Fotó: Mentusz Károly)
Egy kalotaszegi lakást bemutató kiállítás (Fotó: Mentusz Károly)

Gyermekesély házat nyitnak

Nemrég egy szabadtéri színpad terve is elkészült Vizsolyban, amelyet európai uniós támogatással szeretnének létrehozni. Ezért támogatásért pályáznak. A színpad jó lehetőséget nyújt ahhoz, hogy olyan egyedi fesztivált rendezhessenek, amely a fiatal irodalmi- és zenei tehetségek felkutatást szolgálja majd. Egyébként az elmúlt időszakban a vizsolyi református közösség a műemlék templom környékén turisztikai látogatóközpontot alakított ki. Nemrég pedig a gönci református közösséggel együtt nyertek el pályázatot. A támogatásból a vizsolyi templom udvarán bormúzeumot építenek, ahol elsősorban Tokaj-hegyaljai nedűket mutatnak be. Mindezek mellett a helybeli reformátusok szintén pályázati támogatással kívánják létrehozni és megnyitni a közösségi házukat. Ezt Gyermekesély házként kívánják működtetni, mellyel a környék szegény, de tehetsége fiataljait szeretnék felkarolni.

Természetesen a Vizsolyba érkezők egyéni túrákat is tehetnek a környező szépséges abaúji tájakon. Így például a közeli műemléki boldogkői várhoz, vagy Tállyára, ahol a kiváló borok kóstolása mellett megtudhatják, hogy ez a falu Európa mértani közepe. De ellátogathatnak Göncre a Huszita Házhoz is, vagy Tokajba, a világörökségi területre.

Az ifjúsági közösségi tér udvara (Fotó: Mentusz Károly)
Az ifjúsági közösségi tér udvara (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai