A civilek is támogatják a Normafa tanösvény új terveit

"Példaértékű konszenzus" született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében - közölte az MTI-vel csütörtökön az önkormányzat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Normafa parkerdő megújításához kapcsolódó lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalának kialakítását harminchat hónapos egyeztetéssorozat előzte meg. Az önkormányzat által a tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. az előkészítésnél részletesen megvizsgálta, hogy a korábbi, nagyszabású elképzelések helyett hogyan alakítható ki olyan nyomvonal, amely tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit - idézi fel a közlemény. Mint az önkormányzat hangsúlyozza, a Normafa és a környező erdők nemcsak kedvelt kirándulóhelyek, de különleges természeti kincsek is. A területen 400 éves tölgyek és hársfák, 200-300 éves bükkfák is állnak. Magyarországon ott található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány.

Az eredeti lombkorona-sétány csaknem 1 kilométer hosszan futott volna a gerinc mentén, összekötve a parkolót és a volt Budai Sport Hotel területén megvalósuló 30 méteres kilátót. A zöld szervezetek véleményét meghallgatva az elképzeléseket az önkormányzat felülvizsgálta és a hasonló méretű nemzetközi példákat is felmérve új nyomvonalterv készült, amelynek mentén a tervezők bemutattak a döntéshozók számára egy "szelídített", öt különálló szakaszra bontott és kilátó nélküli sétányt. Az egyenként 140-220 méter hosszúságú sétányok a terepszintről indultak volna, így lehetővé téve az akadálymentesített kialakítást a tájidegen menekülési lépcsőházak elkerülésével. A javaslatban kidolgozott nyomvonal mentén a lombkoronaszinten futó szakaszok a különleges, ősfás területekre is betekintést nyújtottak volna és a Libegő felől is könnyen megközelíthetővé váltak - emlékeztet a közlemény.

A közlemény szerint az új elképzelés mind az önkormányzat, mind az egyeztetésbe bevont civil szervezetek számára sokkal rokonszenvesebb volt, azonban a tervek további finomítást igényeltek. Az új nyomvonalról a környezetvédő szervezetek - a WWF Magyarország, a madártani egyesület, a Normafa Természetesen csoport, a DINPI és a Védegylet - észrevételei, javaslatai alapján a tervezők új javaslatcsomagot dolgoztak ki. A tervekről szóló, március 17-i egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Buda-környéki Natúrpark, a Védegylet, a WWF Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Normafa Természetesen Civil Koalíció, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének budapesti szervezete, az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesület, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének XII. kerületi szervezete, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, valamint az ÖKO-DESIGN Kft. képviselői vettek részt.

Mint az önkormányzat közölte, az újabb, harmadik nyomvonalterv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvényt, fókuszba állítva a természetvédelmi oktatást. Az új nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti az annak rekultivációjára vonatkozó törekvéseket. A hotel lebontásával az önkormányzat már 5200 köbméternyi lomot, betont és törmeléket távolított el az erdőből. A fejlesztés által a természet visszafoglalhatja a területet, emellett előnye a teleknek, hogy lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre - ismertette a terv előnyeit a közlemény.

A Hello Wood tervezői csapatának javaslata alapján a korábbi lombkoronasétány a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik, amely a klímaváltozás miatt veszélybe került őshonos fafajokra hívja fel a figyelmet. A tanösvény látogatói testközelből tapasztalhatják meg a környezettudatos életmód és szemlélet jelentőségét. Az odalátogató fiatalok vezetett túrákon vehetnek részt, és speciálisan kialakított madárles-fotókabinokban játékos természetmegfigyelésen keresztül gazdagodhatnak új ismeretekkel. Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyszerre legfeljebb 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban. Emellett a gyakran zsúfolt Anna-rét tehermentesítése érdekében egy piknikezésre, időtöltésre alkalmas rétet és egy kávézót, illemhelyet rejtő, fákkal, bokrokkal, egyéb növényekkel beültetett pihenőt is kialakítanak a lebontott Sport Hotel területén - áll a kommünikében.

"A tervezés és az egyeztetések során végig a mértékletesség és fenntarthatóság elve volt az elsődleges szempont. Örömteli, hogy az előkészítő fázis végére páratlan konszenzus alakult ki az önkormányzat, a természetvédő szervezetek, a civilek és a tervezők között" - zárul a Hegyvidéki Önkormányzat közleménye.

Forrás: MTI


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.