A dégi Festetics-kastély sem ússza meg

A kastély a 39 műemléket - 20 kastélyt és 19 várat - magában foglaló Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram, valamint a GINOP7.1.1.-15-2015-00006 projekt keretében 1,5 milliárd forint Európai Uniós forrásból újul meg. Az összeget a kormány további 1 228 155 716 forintos hazai támogatással egészíti ki - közölte a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A dégi Festetics-kastély ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a keretében születik újjá. Az egykori főnemesi rezidencia hazánk egyik legszebb, 1815 és 1818 között felépített klasszicista kastélya, amelyet Magyarország egyik legnagyobb történeti kertje övez. A rezidencia építtetője Festetics Antal, tervezője Pollack Mihály volt. Napjainkban a kastélyt és számos kerti építményét 27,4 hektár területű angolpark, valamint több kilométer hosszú tórendszer övezi, utóbbi egyik szigetén áll a festői szépségű Hollandi-ház. A kastély volt a fő helyszíne az utóbbi idők egyik legmagasabb nézettséget elért magyar filmje, a Kincsem forgatásának is

A projekt keretében a következő fejlesztési és rekonstrukciós elemek valósulnak meg:

• a kastély homlokzatának helyreállítása, lábazatának szigetelése, csatlakozó támfalainak újjáépítése, tetőfedés teljes cseréje
• a kastély alagsorában annak részleges helyreállítása után vizesblokk kerül kialakításra, itt kap helyet az új gépészet, és az elektromos hálózat központja is
• a kastély földszintjén tematikus kiállítások, a korabeli szalont idéző kávézó, valamint ajándékbolt és rendezvénytér kap helyet
• felújításra kerül a Hollandi-ház és környezete
• parkoló és beléptető rendszer kerül kiépítésre
• az épületegyüttes jelentős közműfejlesztésen esik át, a beruházás keretében kiépül az új víz-, gáz- és csatornabekötés, emellett megvalósul az elektromos rendszer korszerűsítése

A kastélypark területén bemutatásra kerül a kis gótizáló szivattyúház, megújul a rózsakert, elkészül az antik forrás gépészeti rendszere, és újra csobog majd a víz az oroszlánfejes vízköpőből. Használhatóvá válik a hajdani teniszpálya is annak érdekében, hogy a park – felelevenítve a Festetics család sportszeretetét – nosztalgia sportversenyek, valamint csapatépítő tréningek helyszíne lehessen.

A vonzerőfejlesztéshez kapcsolódó turisztikai koncepció a Festetics család dégi grófi ágára épül. A Festeticsek kiváló példáját jelentik az egykori magyar arisztokrácia azon rétegének, akik több generáción keresztül nemcsak részesei voltak, de aktív alakítói is voltak koruk művészeti, tudományos, és társasági életének. A Nemzeti Kastélyprogram fejlesztéseinek köszönhetően a megújuló kiállítótermekben tartalmas, ugyanakkor izgalmas, interaktív tárlatok kapnak helyet.

A földszinti kiállításon megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A reprezentatív, egybenyíló térsorban sokszínű, minden célcsoport számára izgalmas témák kerülnek bemutatásra oly módon, hogy az egyes mozaikok mégis egységes, komplex képet adjanak a családról, és a kastély történetét is meghatározó történelmi és művészettörténeti korszakokról. A kiállítás kiemelt tematikái lesz a családtörténet, botanika, könyvtár – tudományok, Klasszicizmus – Pollack Mihály, a kastély építője, Díszterem – bálok, Kert és kastély elválaszthatatlan egységben, az egykori háló és fürdő: a klasszicista kastélyok berendezése, kastélyélet a XIX. században és a XX. század első felében.

A felső szinten megtekinthető különleges témájú kiállítás feladatának tekinti, hogy hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, ugyanakkor 21. századi kiállítás-tervezési technika segítségével bemutassa a kastély építtetőjének, Festetics Antalnak a szabadkőművességhez való viszonyát, valamint az eszmei áramlat nemzetközi és hazai vonatkozásait. A látogató megismerkedhet a szabadkőművesség használati tárgyaival, az avatási szertartás folyamatával. A kiállítás legfőbb célja a legfrissebb kutatások eredményei alapján a tisztánlátás megteremtése a szabadkőművesség magyarországi történetére vonatkozóan.

A kastélyegyüttes emblematikus épületében, a Hollandi-házban is helyet kap egy, az épület eredeti funkcióját idéző kiállítás. Hajdan a földszinten tehénistállót alakítottak ki, az emeleten pedig egy tüdőbeteg grófnő gyógyult az ammóniagőzben, a kor orvostudománya javallatának megfelelően. Ehhez kapcsolódóan bemutatásra kerül a hollandi ház és a svájci ház, mint építéstörténeti jelenség, az emeleten pedig az egykori szalon megidézése mellett a korabeli gyógymódokat is megismerheti a látogató.

A tervezett kiállítások során a tematika megismerését modern és hagyományos megoldásokkal tesszük élvezetessé, a kiállítás több termében speciálisan a gyermekek igényeire szabott bemutatási eszközök is helyet kapnak. A látogatók számára elérhető lesz visual guide: az applikációt letölthetik saját okos eszközeikre, vagy a pénztárnál kölcsönözhetnek táblagépet (tabletet), amelyen az applikációhoz képest is extra tartalmak lesznek hozzáférhetőek.

 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.