hirdetés

A Hosszúlépés újragondolta a balatoni kirándulásokat

A Hosszúlépés csapata júniustól 8 helyszínen mutatja meg, miről érdemes máshogy gondolkozni a Balaton körül, milyen felfedeznivalót rejtegetnek "azok a tájak, ahol nyaranta a vízibicklit hajtottuk és lángost ettünk" - fogalmaz a közlemény. A Balaton mellett Szentendrén is indítanak tematikus stéákat.

hirdetés

Júniustól a Balaton több pontján is sétára indulhatnak az érdeklődők a Hosszúlépés segítségével egyedül, baráti társasággal vagy kutyával. Keszthely, Hévíz, a Szent György-hegy, Mindszentkálla, Tihany, Balatonfüred, Siófok és a Club Aliga "rejtett arcát fedi fel nekünk vagy éppen az ismerős történeteket más nézőpontból ismerhetjük meg".

További képekért kattintson!

A Festetics család hétköznapjait a kastélyon kívül, Keszthely utcáin mutatják meg; kiknek volt bejárása a grófokhoz, hol értesültek a világháborúról, milyen filmet néztek a moziban és mit vacsoráztak. A város rég elfeledett bűntényeit korabeli lapok beszámolói alapján lehet megnézni, a környék sokszínűségét pedig hétköznapi emberek sorsán keresztül idézik meg a sörmanufaktúrát alapító Reischl családtól az 1929-es Miss Európa győzteséig. Az ország egyik legnagyobb főúri könyvtárában fehér kesztyűben lapozgathatnak az érdeklődők könyvritkaságokat és bepillantást kapnak abba, hogy a korabeli arisztokrácia hogyan értesült Napóleon egyiptomi hadjáratáról. Hévízen a Hosszúlépés sétáján a 19. század végi közegészségügytől indulnak, majd az 50-es és 60-as évek párhuzamos fürdővilága bontakozik ki.

Mindszentkállán a dombok és a házfalak mesélnek a Káli-medence múltjáról, Tihanyban egy lokálpatrióta történetein keresztül elevenednek meg a halászfalu legendái,este pedig "szakrális sétára indulunk az apátság falai között" - írja a közlemény. Siófokon megmutatják, hogy milyen viszonyban volt a Stasi a magyar állambiztonsággal, hogyan fonódtak össze a szökések és a szerelmek a megfigyelés központjában. A Club Aliga területén megnézhetik, hogy a szocializmusban milyen körülmények között pihentek a káderek, milyen volt a szabadtéri mozi, merre volt a dolláros bolt és hol főzött Kádár János kedvenc szakácsa, Tóni bácsi.

A budapesti és a tóparti városok mellett Szentendrén is indulnak tematikus séták: a Pesti Est alapítója, Lang András mutat be öt különböző pályát olyan emberekkel, akik feladták megszokott életüket és Szentendrén kezdték újra. A templomokon keresztül a vallási és etnikai sokszínűség is megérthető, az Ellenszél nevű séta során pedig a Vajda Lajos Stúdió legendás állomásai ismerhetők meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele lehet-e a légiközlekedés újraindításának garanciája?

Kiadónk társoldalai