hirdetés

A kormány egyetért a Kisfaludy Szállásfejlesztési Konstrukció programjával

Az augusztus 18-i Magyar Közlönyben látott napvilágot a kormány 1549/2017. határozata, melyben leszögezte: egyetért a Kisfaludy programmal, és az erre költendő 300 milliárddal, illetve további, a turisztikai célelőirányzatot érintő kérdésekkel.

hirdetés

„A Kormány stratégiai célja a turizmus jövedelemtermelő képességének erősítése nemzetgazdasági szinten, azaz a külföldről beutazó turisták tartózkodási idejének meghosszabbítása és költésük növelése” — vallják a határozat bevezetésében. A célok megvalósításának a jogszabályban megjelölt egyik eszköze a Kisfaludy program, amelynek 300 milliárd forintnyi támogatását jóvá is hagyták a Semjén Zsolt által ellenjegyzett kormányhatározatban. 

A program első ütemében, 2017-18-ban évenként 10 milliárd forintot költenek szálláshely-felújításra és fejlesztésre, kizárólag Budapesten kívüli kis és közepes méretű szálláshelyek érintettek. „Nagy hotelek” nem.

A turizmus fejlesztése érdekében a kormány azt is elrendelte, hogy a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszterek gondoskodjanak 2019-2030. között évi 10 milliárd, a turisztikai fejlesztések (szálláshelyfejlesztés) finanszírozásahoz szükséges forintról. Feladatuk a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek turisztikai projektjeinek finanszírozásáshoz szükséges források, pénzügyi tranzakciós illetékek és kincstári díjak rendelkezésére állásának biztosítása. Mindezt a turisztikai fejlesztési célelőirányzat javára, ami a kérdéses időszakban legfeljebb évi 21,4 milliárd lehet. Az MTÜ mint az előírányzatot kezelő szerv kerül képbe. Rájuk egyfelől a turisztikai fejlesztések (szálláshelyfejlesztés) finanszírozására szánt 120 milliárd, másfelől a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek turisztikai projektjeinek finanszírozására tervezett 136,8 forintra vonatkozó előzetes kötelezttségvállalás hárul.

Szintén a nemzeti fejlesztési miniszter és az MTÜ feladata lesz a Budapestet körülölelő turisztikai gyűrűről szóló javaslat kidolgozásáról szóló előterjesztés elkészítése; 2017. november 15-ig.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Tervez-e valamilyen változtatást a továbbiakban, miután bejelentették, hogy márciustól elkezdik kiküldeni a koronavírus elleni védettségről szóló igazolást?

Kiadónk társoldalai