A leánycsecsű alma, az árpával érő körte és társaik

Néhány év alatt valóságos mozgalommá vált a Tündérkertek kezdeményezés, amelynek célja az őshonos magyar gyümölcsfajták megmentése. Szakértők szerint az utolsó órában vagyunk, amikor még tehetünk azért, hogy a különleges, régi fajtákat unokáink is megkóstolhassák.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétvégén a Pilisi Parkerdő budakeszi erdészeténél megrendezett Tündérkertek V. találkozóján több százan vettek részt az ország minden részéből és a határon túli magyarlakta területekről. A programot Kovács Gyula erdész-pomológus, a magyar Tündérkertek megálmodója nyitotta meg. Kovács Gyula a Göcsejben kezdte az ősi magyar gyümölcsfajták gyűjtését és megmentését, példáját követve immár az egész Kárpát-medencét átszövő hálózat jött létre: 150 gyűjteményben összesen több mint 3000 régi magyar fajta egyedeit őrzik és ápolják.

Az utolsó órában vagyunk a régi fajták megőrzése terén – hallhattuk -, hiszen a Kovács által Belső-Göcsej tanyavilágában gyűjtött 400 fajta egyedeinek fele 1-2 évtized alatt eltűnt az eredeti élőhelyéről. Így ezek a fajták csak a gyűjtés és a szaporítás eredményeként maradtak meg csak számunkra.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott az országos Tündérkert kezdeményezéshez, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését. Az első alma-, körte-, cseresznye- és szilvacsemeték Kovács Gyula kertjéből érkeztek Budakeszire, két évvel később pedig a Zsámbéki-medencében végzett kutatás eredményeként helyi fajtákkal bővült a gyűjtemény. Jelenleg 7 fafaj – a fentiek mellett mandula, meggy és sárgabarack – összesen 888 példánya található ott, a fafajták száma 285. Számos fafajtát csak kóddal jelölnek a gyűjteményben, mivel az eredeti fa tulajdonosa sem tudta annak nevét, a növény genetikai beazonosítását biológusok igyekeznek elvégezni.

Az egyik előadásból kiderült, hogy a gyümölcstermesztés fontos szerepet játszott a Zsámbéki-medence falvainak gazdasági életében egészen a legutóbbi időkig, bár a Buda környéki falvakban a török utáni időkben elsőként a szőlőtermesztés terjedt el. A zömmel sváb lakosság Bécsbe szállította eladni a borát. Mindez megváltozott, miután a filoxéra kipusztította a szőlőültetvényeket. Ezt követően gyümölcsöskertek foglalták el a Budakeszi környéki domboldalakat.

Egy 1952-es összeírás szerint a Budai járásban 2 millió gyümölcsfát tartottak nyilván. Köztük olyan különleges fajtákat, mint a hatalmas gyümölcsöket termő Angevin körte, amely nem utóérő, így a leszedése után akár fél évig tárolható, majd megfőzve kompótnak fogyasztották, vagy a leánycsecsű alma, amelyet jellegzetes formája alapján neveztek el. Budakeszin a német nemzetiségi önkormányzat koordinálásával létrehoztak egy csak sváb gyümölcsfajtákat bemutató Tündérkertet is.

Az erdélyi Énlakáról érkezett a rendezvényre Szávai Márton nyugdíjas tanító, aki több mint húsz éve foglalkozik a régi gyümölcsfajták gyűjtésével, csak magról szaporít, és nem használ mesterséges növényvédő-szereket.

A Tündérkertek mozgalom még fiatal, a néhány éves fácskák a legtöbb helyen még alig-alig teremnek. De ha gondozzák a fákat, megerősödnek, és olyan különleges gyümölcsöket teremnek majd, amelyek íze és alakja eltér a nagy világfajtákétól. Ezek a gyümölcsök ott lehetnek majd a falusi vendéglátók asztalán és bekerülhetnek a vendéglők konyháira is, a Tündérkertek felkeresése pedig turisztikai programokban is megjelenhet.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.