A lovasturizmus jövőjét építik Szilvásváradon

Annak ellenére, hogy tavaly nem volt lovasfesztivál és a nyári időjárás sem volt kegyes a turistákhoz, a látogatók százezer vendégéjszakát töltöttek el Szilvásváradon. Sokak kedvenc kiránduló- és üdülőhelye 2014-ben tovább szépült és komfortosabbá vált.

Rengeteg helyi érték van Szilvásváradon – erősítette meg Szaniszló László polgármester. Ezt mérlegelve az önkormányzat arra törekszik, hogy a faluban folyamatosan fejlessze a közterületeket, és még szebbé varázsolja a települést a turisták megelégedésére. Az elmúlt időszakban húsz kilométer hosszúságban újították fel a belterületi utakat, amelyre háromszáz millió forintot költöttek. Ugyanakkor kiemelt hangsúlyt kap a járdák megújítása is, a Szalajka-völgy bejáratától – a 2506-os főközlekedési út mellett – például új járdát építettek.

Tavaly a közparkokat is újjávarázsolták, a Darányi Ignác Terv keretében csaknem 50 millió forintot költöttek ezekre. A virágok és örökzöldek mellett pihenőpadokat, asztalokat, az utakat jelző pergolákat, szemeteseket helyeztek el. Sőt, a falun végigfolyó Szalajka-patak fölött átívelő, fából készített két gyalogoshidat is felújították. Mindezek mellett olyan információs táblákat is elhelyeztek, amelyeken a régi – az 1900-as évekbeli – Szilvásvárad képei jelennek meg a XXI. századi látogatók előtt. Ezek a parkok vonzók, ahol érdemes sétálni és megpihenni. Ezek mellett a 25-ös főközlekedési út mellett található egykori Orbán Házban – ahol múzeumot rendeztek be – hely- és őstörténeti kiállításokban gyönyörködhetnek a látogatók.



Ingyenesek az önkormányzati parkolók

Az Egererdő Zrt. is jelentősen hozzájárult az idegenforgalom növeléséhez, miután 2012-ben és 2013-ban több mint félmilliárd forintos beruházással újította meg a Szalajka-völgyet és az ország leglátogatottabb erdei kisvasútját. Az elmúlt év közepétől pedig az önkormányzati gépkocsiparkolókat ingyenesen vehetik igénybe a turisták.

Ugyancsak 2014-ben – egy másik projekt keretében – újult meg Szilvásváradon hazánk egyetlen református körtemploma: ennek folytatásaként az idén ötmillió forintért kap új külsőt a harangláb – mondta a polgármester. Fontosnak tartják, hogy a következő években is tovább folytassák a középépületek, a közterületek, a járdák korszerűsítését. Egyébként még idén tavasszal régi szilvásváradi képeslapokból jelenik meg album a falu szülöttjének, a Budapesten élő Boros Péter gyűjtőnek a gondozásában.

Nyitott rendezvényközponttal gazdagodnak

Szaniszló László arra is kitért, hogy a közbeszerzési folyamat után idén tavasszal kiemelt kormányzati támogatással a lovasturizmust serkentő nagyszabású beruházást kezdenek Szilvásváradon. A több milliárd forintos fejlesztés fő célja, hogy a lipicai lovas stadiont megújítsák. A leendő, nyolcezer vendég befogadására alkalmas nyitott rendezvényközpont nemcsak a lovasversenyeket szolgálja majd, hanem turisztikai, sport-, gasztronómiai és kulturális programoknak is otthont ad majd. A fejlesztéssel világszínvonalú, nemzetközi lovasrendezvényeket is tarthatnak. A projekt gazdája a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság.

Emellett fedeles lovarda is épül melegítőpályával a XXI. századi igényeknek megfelelően, ahol koncerteket is rendeznek majd. A volt labdarúgópálya helyén pedig kiszolgálóterületet hoznak létre, amely a versenyzőket és a személyzetet szolgálja. Ott kapnak helyet a kamionok és a lovasboxok is.

A minőségi szálláshelyeket igénylik

Az új létesítmény 2016-ra készül el, és a tervek szerint egy nemzetközi lovasversennyel nyitják meg. A fejlesztési projekt része az is, hogy a Szalajka utca – a völgy bejáratától – sétálóutcává válik. Az autóparkolók is megújulnak, és lovasfelvonulási útvonalat is építenek a régi iparvágány helyén.

A beruházás egyébként már tavaly elkezdődött a víz és a villamos közműhálózat felújításával. A Szalajka utcán 36 új kandelábert telepítettek, amely a leendő sétálóutca nyomvonalához igazodik. Mindezek hozzájárulnak a falu turizmusának további erősítéséhez, Szilvásvárad ugyanis Lillafüred mellett az egyik legismertebb bükki üdülőhely ma is.

A községben jelenleg közel kétezer szálláshelyet tartanak nyilván. Két négycsillagos szálloda működik, emellett panziók, vendégházak és magánszálláshelyek közül választhatnak a vendégek. A tavalyi idegenforgalomból közel 25 millió forint adót szedett be az önkormányzat.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?