A magyar turista ebben jár élen az egész régióban

Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83%-a a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni, ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.

A Visa CEE Utazási és Fizetési Szokások 2023 felmérése a következő országokra terjedt ki: Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia. A Kantar kutatócég 2023 márciusában végezte el a felmérést 1000 fős reprezentatív mintán (18-65 évesek) az említett országok mindegyikében.

A kutatásból az látszik, hogy a digitális fizetések a legnépszerűbbek a közép-kelet-európai megkérdezettek körében, és több mint háromnegyedük tervez így fizetni külföldi nyaralása során. Magyarország a felmért nyolc ország közül élen jár ezt a tendenciát tekintve: a külföldre utazó magyarok 83%-a kártyával, okostelefonnal vagy okosórával kíván fizetni a nyaralása során - derült ki a budapesti High Note Skybarban megrendezett sajtótájékoztatón. 

A hagyományos Visa-kártyával, vagy az okostelefonnal, illetve okosórával fizetni külföldön ugyanolyan gyors, kényelmes és biztonságos, mint saját hazánkban - a vizsgált országok válaszadói a külföldi kártyás fizetés előnyeiként a kényelmet (58%), a biztonságot, így azt, hogy nem kell félnünk a készpénz elvesztésétől (53%) és a gyorsaságot (52%) nevezték meg.

Már telefonnal és okosórával is egyre többen fizetünk
A magyar utazók ötöde (21%) okostelefonnal vagy okosórával szeretne fizetni. A régióban a külföldi mobilfizetés a lengyel és a román turisták körében is népszerű, az arány 22% mindkét nemzet esetében.
“A fizetés egyik legnépszerűbb módja - többek között a külföldi nyaralások során - a mobiltárca, amelyet a Visa rendszerei és technológiái támogatnak” - nyilatkozta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője. “Amikor a felhasználó hozzáadja kártyáját egy okostelefon digitális pénztárcájához, a Visa az adatokat egy egyedi számsorral helyettesíti. Ez a tokenizálásnak nevezett technológia egy extra biztonsági réteget jelent. A Visa segítségével a fogyasztók védettek a csalás, a kártya elvesztése vagy ellopása ellen, mivel lehetőségük van visszatérítést kérni, ha valami probléma történik” - tette hozzá Sármay Bence.

„A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben nagymértékben emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma, így év végén már 1,7 millió kártya volt használható okostelefonnal. Ezeknek a szolgáltatásoknak a használata is dinamikusan bővült, 2022 utolsó negyedévében a kártyás fizetéseknek már közel az ötöde mobilba regisztrált kártyával történt. Ezek az adatok is mutatják, hogy az ügyfelek egy része nyitott az új technológiákra, ezek a szolgáltatások pedig itthon és utazás közben egyaránt egyszerűsíthetik a fizetéseket” – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.
Visa kártyával a világ több millió elfogadóhelyén, több mint 150 féle valutában lehet fizetni, és a turisták szívesen használják is ezt a lehetőséget. A magyarok leginkább éttermekben, élelmiszerboltokban, múzeumokban, ajándékboltokban és a tömegközlekedésen fizetnek kártyával vagy okostelefonnal.

A magyarok csaknem negyede másik kártyára vált utazása során
A magyar utazók több mint fele (57%) ugyanazt a fizetési kártyát tervezi használni külföldön, mint otthon. A magyar válaszadók 23%-a másik kártyára vált, ami még a románok (25%) és a lengyelek (23%) körében kedvelt megoldás. A bankkártyát váltó magyarok 33%-ának multidevizás bankszámlája van. A közép-kelet-európai utazók háromnegyede már útrakelése előtt dönt a külhonban használandó fizetési módról.
A Visa betéti kártyái elérhetőek az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével nemrég létrejött MBH Bank kínálatában is. „A gondtalan utazás érdekében javasoljuk ügyfeleinknek, hogy külföldi utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak arról, hogy bankkártyájukhoz – legyen szó lakossági vagy vállalati, betéti vagy hitelkártyáról - kapcsolódik-e beépített utasbiztosítás, és ha igen, milyen feltételekkel” – javasolja az MBH Bank Lakossági termékmenedzsment vezetője.

Az élményen nem, inkább a szálláshelyen spórolunk

A szakember kiemelte, hogy ahogyan minden évben, bankjuk is végzett egy kutatást a hazai közönség utazási terveiről, szokásairól. Eszerint saját megtakarításból költenek leginkább utazásra honfitársaink, illetve az adott havi jövedelmükből, harmadik helyen pedig a SZÉP-kártyás költések állnak. Utóbbi aránya 2019-hez képest 4 százalékkal nőtt és jelenleg 26-os a részaránya. Az MBH felméréséből az is kiderült, hogy a magyarok 50 százaléka belföldi utazást tervez idén, és az élményeken kevésbé spórolnak, inkább a szálláshelyek minőségén vagy a tartózkodás hosszán húzzák meg a nadrágszíjat.

A magyarok mindössze negyede köt utasbiztosítást

“Amennyiben nincsen vagy az adott utazáshoz magasabb térítési összegű biztosításra van szükség, a már meglévő beépített biztosítás mellé opcionális utasbiztosítás köthető. Opcionális utasbiztosítás igényelhető a VISA Fenntartható bankkártya mellé is, amely környezettudatos ügyfeleink számára lehet kiemelt választás, hiszen amellett, hogy kedvező feltételeket biztosít a vásárlásokhoz, külföldön, belföldön, online, vagy akár digitális formában a telefonon is, 100%-ban újrahasznosított anyagból készül” – tette hozzá Kelemen Tamás, aki azt is elmondta, hogy kutatásuk eredményeként negyed-negyed arányban vannak azok a válaszadók, akik kötnek utasbiztosítást, akik általában kötnek, akik általában nem kötnek, és akik egyáltalán nem kötnek.

A magyarok fele interneten vásárolja utazását
Az e-kereskedelem elterjedésével egyre inkább az interneten vásárolunk különféle termékeket és szolgáltatásokat. Ezért nem meglepő, hogy a nyaralásért is online fizetünk. A hazai egyedi utazók 80%-a vásárol majd valamilyen szolgáltatást online: 69%-uk szállást, 27%-uk költ közlekedésre, 21%-uk pedig a belépődíjakra és a kirándulásokra költ. A közlekedés, a szállás vagy a további látnivalók kifizetésekor a magyarok jellemzően kártyával vagy digitális pénztárcával fizetnek.

A Visa tanulmánya szerint a külföldre szervezett utazási csomagot vásárló magyarok közel fele (49%-a) ezt az interneten teszi, az utazási irodák weboldalain vagy a számos utazásszervező ajánlatát összesítő platformokon keresztül. A szervezett utakat választó nyaralók több mint kétharmada (67%) kártyával vagy digitális pénztárcával fizet a utazásáért. Az üdülésük megvásárlását online intézők aránya Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában a legmagasabb, a külföldre utazók háromnegyede online vásárol.

Az infláció ellenére a magyarok harmada külföldön tervez nyaralni
A megkérdezett magyarok 32%-a tervezi, hogy idén külföldre megy nyaralni. Minden második magyar 200 és 400 euro közötti összeget tervez költeni személyenként külföldi nyaralásra, a tervezett utazások átlagos hossza pedig 7 nap.
A külföldre utazók 44%-a nem szeretne lemondani utazási terveiről még akkor sem, ha az infláció továbbra is magas maradna és a megélhetési költségek emelkednek. A külföldre utazó magyarok 55%-a azonban ebben az esetben gazdaságosabb szálláslehetőségek után nézne, 55%-uk pedig fontolóra venné az utazása lerövidítését.
A magyarok közel 50%-ának külföldi nyaralási terveit nem befolyásolja a feszült geopolitikai helyzet, míg 37%-uk kijelentette, hogy idén végre elutazik egy korábban a Covid-19 világjárvány miatt elhalasztott útra - ez különösen igaz a legfiatalabb válaszadókra.

Honfitársaink kétharmada két külföldi utazás tervez idén
"A magyarok a leggyakrabban Horvátországot (24%), Olaszországot (20%), valamint Ausztriát (19%) és Görögországot (14%) említették úti célként. Honfitársaink egyszerűen pihenni szándékoznak - a kikapcsolódást városnézéssel vegyítve. A megkérdezettek 13%-a aktívan, túrázással és sportolással tölti külföldi szabadságát” - tette hozzá Sármay Bence.
A külföldi utazást tervező magyarok kétharmada legalább kétszer akar külföldre menni idén, de a második utazás általában csak 1-2 napos lesz. Ezek főként városlátogatások, amelyek különösen népszerűek a millenialok és a Z generációhoz tartozók körében. Ilyenkor a kártyás, okostelefonos vagy okosórás fizetés különösen hasznos lehet. Londonban a tömegközlekedési jegyekért csak digitálisan lehet fizetni, a világ legkészpénzmentesebb országának tartott Svédországban pedig sok moziban, étteremben és üzletben a digitális fizetés lehet az egyetlen lehetőség.

Fizetési tippek külföldre utazóknak

A tájékoztatót tartó szakemberek jó néhány hasznos tanácsot is megosztottak a résztvevőkkel, hogy mire érdemes odafigyelni az utazás megkezdése előtt, illetve utazáskor a zökkenőmentes fizetés érdekében. Elhangzott, hogy ha külföldön kártyájával fizetünk vagy készpénzt veszünk fel, előfordulhat, hogy választanunk kell a helyi pénznem vagy a forint között. Ha a helyi pénznemet választjuk, versenyképesebb árfolyamot kaphatunk. Felhívták arra is a figyelmet, hogy a Visa bankkártya használata külföldön kedvezőbb árfolyamú lehet, mintha pénzváltóban váltana valutát. Rámutattak, hogy indulás előtt érdemes módosítani beállított limitjeinket, és az úton tervezett fogyasztási szokásainkhoz igazítani. Jó jelezni bankunknak, ha távoli, egzotikus országba készülünk, hogy kártyacsalást feltételezve óvintézkedésként ne tiltsák le kártyánkat. Az is hasznos, ha felfrissítjük emlékezetünkben PIN kódjainkat és kéznél van a bankunk ügyfélszolgálati telefonszáma is. Továbbá, előre érdemes itthon gondolkodni, ha külföldön szállodába megyünk, illetve autót bérlünk, mivel ezekhez hitelkártyát kérhet a szolgáltató. Ehhez pedig még indulás előtt hitelbírálási eljárásra lehet szükség.

A tájékoztatón zárásként még az az érdekes adat is elhangzott, hogy az Európai Unióban a kártyás visszaélések rangsorában hátulról a harmadik helyen állunk, ami további bizalmat ébreszthet a hazai fogyasztókban az eletronikus fizetési módok iránt.


 



 

 


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál

Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.