A nulladik lett az első nap

Mivel kizárólag olyan témákra fókuszál a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) éves közgyűlését megelőző nap programja, amely a vezetői és az üzemeltetés munkáját is segíti, joggal nevezhetjük ezt a rendezvény immár egyik alappillérének, és a korábbi megfogalmazás, miszerint ez a közgyűlés nulladik napja, idejét múlttá vált.

Így érthető, hogy a november 12-i szemináriumi napra közel annyian érkeztek az ország különböző pontjáról az idei éves közgyűlés színhelyére, Debrecenbe, ahány szakmai vendéget másnapra, az egynapos, plenáris ülés idejére várnak a szervezők. Gasztronómia terén még van lehetőségük a további fejlődésre a vendéglátóknak is, ezért lehet nagy segítség a szakmának a szemináriumi nap egyik előadása, amelyben Géher Zoltán igazgató és Barka Áron chef de cuisine (Continental Hotel Budapest) saját tapasztalatuk alapján azt mutatták be, hogyan érdemes összeállítani – költség, bevétel és persze a szükséges alapanyagok szempontjából – egy szállodai étterem reggeliztető, déli menüztető és borvacsora programját.

További gyakorlatias és megszívlelendő előadások tarkították a nulladik/első nap programját: aki kora délelőtt időben landolt a program helyszíneként szereplő Kölcsey Központ autótengereket elnyelő garázsában, vagy idejekorán Debrecenbe induló vonatra ült, az meghallgathatta a délelőtti, a világháló jegyében zajló programot. Amely weboldal-optimalizálásról, vendégvélemények megfelelő kezeléséről, valamint a prágai sikersztoriról szólt. Bár a kávészüneti beszélgetésekből egyértelműen kiderült: sokan a szakma hazai képviselői közül még mindig nem értik, hogyan is kerülhetett Prága turizmus ágazati bevételek alapján ennyire a mi fővárosunk elé?

A nap záró előadásaként Kujbus Krisztián (OTP Hungaro Projekt Kft.) a 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségeit mutatta be, valamint a pályázati rendszer változásait is érintette prezentációjában, bár azért azt hozzátette, hogy senki nincs elkésve, aki még nem ismeri a pályázati lehetőségek részleteit, hiszen a pályázatok első megjelenése majd csak 2015 elejére várható.

A három témát érintő szekcióülések – adó, károkozás jogi oldala, új Hotelstars követelmények – után busz indult a résztvevőkkel Debrecen azon pontjai felé, ahol a hajdúsági város legújabb beruházásait mutatták be a fakultatív program résztvevőinek.

Niklai Ákos: a hazai szállodák foglaltsága nem éri el a 2007-es szintet

Az MSZÉSZ elnöke, Niklai Ákos csütörtökön, a szövetség debreceni közgyűlésén kijelentette: nem elegendő az 50 százalékos foglaltság, "Magyarország érdekében sokkal több vendégre van szükség" - írja az MTI. Egy felmérés szerint a szobafoglalást tekintve Magyarország 25 európai ország közül a 9-10. helyen, az átlag szobaárakat tekintve pedig a 21-22. helyen áll - tette hozzá a szövetség elnöke.

Budapesten a foglalás egy százalékkal javult, így jelenleg 30 európai nagyváros közül a 10. helyen szerepel, a szobai átlagárakat tekintve azonban csak a 27. helyen, ami azt jelenti, hogy igen szerények a szállodai átlagárak a fővárosban - elemezte Niklai Ákos.



Beszámolt arról, hogy 2014-ben a belföldi vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal nőtt, ennek 25 százalékát Szép-kártyával fizették. Szövetségük - mint hozzátette - tiltakozott a költségvetési törvényben tervezett, a Szép-kártyák adótartamának növelése ellen. Az elnök jogosnak nevezte a szállodák félelmét, ugyanis ez az adóemelés 10-20 százalékos keresletcsökkenést okozhat. Niklai Ákos ugyanakkor az ágazat nevében örömét fejezte ki, hogy a kormányzat átgondolja, miként kívánja módosítani ezt az elképzelést.

Az MSZÉSZ elnöke a közgyűlésen részletesen elemezte, miért romlott az ágazat jövedelmezősége, s ennek mik voltak már eddig, s még mik lehetnek a következményei. Felsorolása szerint a szállodaiparban létszámleépítés volt, gyengébb (olcsóbb) munkaerőt alkalmaznak (például minimálbérért komoly beosztásban lévőket), s elmaradtak felújítások. Komoly aggodalomra ad okot, hogy ezáltal a szolgáltatások minőségének romlása a versenyképesség visszaesését eredményezheti - jegyezte meg Niklai Ákos.

Ugyanakkor szorgalmazta, hogy tegyék kötelezővé a szálláshelyek Hotelstars harmonizált európai minősítő rendszerét. Mint megjegyezte: Magyarországon már 385 szálloda kapott Hotelstars csillagot, ez a hazai szálláshelyek 60 százaléka, ami nagymértékben növeli a vendégeknek a szállodák iránti bizalmát.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a cívisváros elkötelezett a turisztikai fejlesztésekben, az elmúlt két évben 20 milliárd forintot fordítottak elsősorban a nagyerdei övezet megújítására.

A régió turisztikai vonzerejének növelése érdekében a polgármester összefogást sürgetett az önkormányzatok és a turisztikai vállalkozások között. Papp László szerint egy Debrecen, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Tokaj turisztikai együttműködés, összehangolt programkínálat akár több hetes, kelet-magyarországi tartózkodásra is ösztönözhetné a látogatókat.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.