A robotpincértől az influencerig

Új trendekről és technológiákról szólt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Földszinti szekciójának tavaszi ülése.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jövő már jelen van – akár ez is lehetett volna a mottója a K&K Hotel Operában rendezett találkozónak. A szekció vezetője, Franciscy Gergő által moderált minikonferencia témái a szállodaipar legfrissebb kihívásaira keresték a válaszokat.

Csizmazia Tibor, az Enjoy Café tulajdonosa egy robotpincérrel érkezett, néhány hónapja nyílt kávézójukban ugyanis egy öt robotból álló digitális egység erősíti a humán személyzet munkáját. A szoftverfejlesztéssel foglalkozó szakember a robotokkal kapcsolatos tapasztalatait és vízióit is megosztotta a hallgatósággal. Bár a technológia még gyerekcipőben jár, mondta, a vendégélmény fokozására és csúcsidőben az emberi munkaerő tehermentesítésére már alkalmasak ezek a gépek, legyen szó akár felszolgálásról, akár vendégtájékoztatásról a recepcióban. Az általuk használt robotsegédek 30 nyelven tudják elmondani azt, amit beléjük programoztak, s bár interakcióra még nem képesek, „beszélő prospektusként” kiválóan működnek. A robotika ugyanakkor rohamléptekkel halad: a gépek már elkezdtek reagálni az emberre, és hamarosan fejlettebb kommunikációra is képesek lesznek. Csizmazia Tibor azt is elmondta, hogy jó eséllyel egy év múlva magyar fejlesztésű robotokkal is találkozhatunk a vendéglátásban.

A generációváltás jegyében mutatkozott be a BGE-KVIF hallgatóiból szerveződött The Rubicons elnevezésű csapat. Az fiatalok nemrégiben sikeresen szerepeltek egy nemzetközi hotelmenedzsment versenyen, ahol a 36 indulóból az 5. helyen végeztek. A verseny a felsőoktatás megújulását járta körül old school versus new school témában, válaszokat keresve az új generáció igényeire. Amint a diákok prezentációjából kiderült, a fiatalok az elméleti ismeretek helyett nagyobb hangsúlyt helyeznének a készségek fejlesztésére és a gyakorlati tapasztalatokra. A The Rubicons csapata felkészítő tanáruk, Karakasné Dr. Morvay Klára docens közreműködésével egy kis játékba is bevonta a hallgatóságot, megidézve azt az érvelési technikát, amivel a versenyen sikeresen szerepeltek.

A Gazdasági Versenyhivatal influencereket érintő friss döntése is mutatja az influencer-marketing kérdésének aktualitását. Ezt a témát járta körül Sass Dani, az Armadillo reklámügynökség kreatív igazgatója, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már a szállodaiparnak is számolnia kell az influencerek aktivitásának marketingértékével. Rohamtempóban rendeződnek át a kommunikációs eszközök és csatornák, az emberek ma már sokkal kevésbé hisznek a reklámoknak, mint régebben, számukra hitelesebbek a „véleményvezérek” – mondta a szakember. S hogy kik az influencerek? Azok, akik egyediséget, figyelmet, információt és a social media felületeken jelentős követői bázist birtokolnak. Az ő megosztásaikból származó marketinghatás sokkal jobban szegmentálható, és ezáltal jobban is célozható, mint a reklámok. A jelenség nagyjából 3 éve egyre intenzívebben van jelen a közösségi médiában, az FMCG szektor erőteljesen ki is használja az ebben rejlő lehetőségeket. A szállodaipar még óvatos ezen a téren, de olyan eszközről van szó, amely körültekintően alkalmazva mindenképpen erős hatással lehet a kommunikációra, és fokozatosan kiválthatja az ATL-hirdetések jó részét – emelte ki Sass Dani. Sőt, az influencerek után már itt vannak az inspirátorok is, ők azok, akik közösségi kommunikációjukkal már nem csupán érzéseket keltenek, hanem ihletet, gondolatot is ébresztenek.

A háttérzene-szolgáltatás volt a következő téma, erre kínált átfogó megoldást Sziklay-Papp Ferenc, a 3G Media Kft. ügyvezetője. A minőségi háttérzene sokféle kritériumnak kell hogy megfeleljen, derült ki az előadásból, ezért érdemes profik segítségét igénybe venni a megtervezésben és az üzemeltetésben. A 3G Media mint az Artisjus hivatalos háttérzene-szolgáltatója minden partnerének személyre szabott zenei összeállítást kínál, a vendégkör, a napszak és a multifunkcionális terek változó igényeire szabva. Erre meg is van a lehetősége, hiszen 30 milliós bázisból dolgozik, és kérésre ezen kívül is bármilyen zeneszámot beszerez pár napon belül. Az Artisjusszal való együttműködésnek köszönhetően szolgáltatásuk igen kedvező jogdíj-fizetési paraméterekkel vehető igénybe.

A szakmai találkozó záróelőadásában a vendéglátóhelyeken és szállodákban egyaránt hasznos technikai eszközt, a Fastandcharger gyorstöltőt mutatta be Szilágyi Balázs ügyvezető. A saját dokkolóval rendelkező (és akár brandelhető), kétféle méretben gyártott telefontöltőt – amit a pulton vagy a recepción érdemes elhelyezni – plusz kényelmi szolgáltatásként vehetik igénybe a vendégek.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.