hirdetés
hirdetés

A szállodákon aligha segít a kormány mentőöve, az éttermeken talán

Felemásra sikerült a kormány szálloda- és vendéglátóiparra bejelentett első mentőcsomagja – véli Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, amely persze azért még látni szeretné a részletes szabályozást, illetve további kedvezményekért is harcolna.

hirdetés

Annak mindenképpen örülünk, hogy a kötelező bezárás mellett segítséget kap a vendéglátóipar – kommentálta Orbán Viktor reggeli bejelentését Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője, a Continental Group ügyvezető igazgatója - írja a hvg.hu.

A turizmusonline-on már megírtuk, hogy milyen járványügyi szigorítást tervez a kormány, miként érinti ez a turizmus szereplőit és milyen ellentételezést kapnak ezért a vállalkozások.

Orbán bejelentése alapján a szállodaipar nem, csak a vendéglátás részesül a segítő járulékkedvezményből és bértámogatásból, amire Flesch Tamás azt mondja, ezt a lépést „nem tudják értelmezni”. A szállodai foglalások 80 százalékos visszatérítésének az ötlete szerinte azért „nem túl szerencsés” megoldás, mert a koronavírus-járvány során megváltoztak a foglalási szokások és jellemzően mindenki az utolsó pillanatban foglal. Éppen ezért, alig van foglalás a következő egy hónapra, így az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint ez önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a szállodaipar megússza az elbocsátásokat.

Fotó: MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az sem segít, hogy sok még a bizonytalanság: a mostani döntések egy hónapig érvényesek, azt ma még senki sem tudja, mi lesz utána. Flesch Tamás szerint ha fennmaradnak a korlátozások és szállodaipar nem kap tovább segítséget, akkor „komoly gond” jöhet, hiszen a társaságok nagy részénél olyan gondokat okozott már eddig is a koronavírus-járvány, hogy a jelenlegi helyzetet nem fogják tudni fenntartani sokáig. Ugyanakkor a vendéglátóiparban elég lehet a bejelentett támogatási csomag, amelyet vélhetően igénybe is fognak venni az érintettek, ahogy korábban a tavaszi válságkezelő csomaggal (amelynek része volt a bérkiegészítés, kedvezményes hitelprogramok és tőkeprogramok) is jellemzően éltek a szektor cégei. Flesch szerint ha azt a programot meghosszabbítanák a mostani időszakra, az is sok cég számára jelenthetne nélkülözhetetlen mentőövet – a szállodaiparban is.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai