A Szállodaszövetség stratégiai társult tagja lett a BFTK

Régóta és ténylegesen fennálló stratégiai partnerségét erősítette meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal (BFTK Nonprofit Kft.). A felek az együttműködés feltételeit és céljait rögzítő megállapodást ünnepélyes keretek között az MSZÉSZ bükfürdői közgyűlésén írták alá 2016. november 24-én. Egyúttal 2017. januárjától a BFTK a Szállodaszövetség stratégiai társult tagjává válik.

Bán Teodóra, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezetője az aláírást követő beszédében megköszönte dr. Niklai Ákosnak, az MSZÉSZ elnökének a már eddig is intenzíven zajló szakmai együttműködést és a lehetőséget, hogy a Főváros hivatalos turisztikai szervezete a nagymúltú és befolyásos Szállodaszövetség tagjává válhat. A szakmai együttműködés előzménye, hogy a MSZÉSZ alapító tagja volt és rendszeresen részt vesz a BFTK által koordinált Fővárosi Turisztikai Kerekasztal munkájában, amely a fővárosi turizmusban érdekelt meghatározó szereplők és döntéshozók érdekegyeztető fóruma. Az együttműködés elmélyítésének különös jelentőséget ad, hogy jelenleg zajlik a nemzeti turizmus stratégia kialakítása, melyben Budapest desztináció jelentőségével arányban, kiemelt prioritásként szerepel.

Dr. Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke a budapesti szállodák nevében örömmel üdvözölte a megállapodást, a Főváros és a szállodák közötti közös gondolkodás megerősítését. Az MSZÉSZ készséggel közreműködik egy új Budapest brand kialakításában, a főváros turisztikai imázsának növelésében, elsősorban a szállodai és éttermi szolgáltatások kiszámítható, magas, a vendégek igényeit kielégítő biztosításával. A szabadidős turisták fogadása mellett az MSZÉSZ fontosnak tartja a MICE-turizmus további erősítését, arányának növelését.

A most aláírt megállapodásban a két szakmai szervezet az alábbi együttműködési területeket nevesítette: stratégiai lobbitémák egyeztetése és közös képviselete, kampányok megvalósítása, részvétel rendezvényeken, hírek, szakmai anyagok és adatok cseréje és megosztása.

A BFTK Nonprofit Kft. a Fővárosi Önkormányzat kulturális és turisztikai kötelező közfeladatait ellátó cég. A BFTK célja Budapest turizmusának minőségi színvonalemelése, a turisztikai imázs erősítése, a turizmusból származó közvetlen és közvetett bevételek növelése. A szervezet feladata a desztináció menedzselése és szakmai koordinációja, a turizmust érintő mobilitási, infrastrukturális és attrakció-beruházások, tervek egyeztetése. A BFTK tartja fenn a Budapestinfo turisztikai információs hálózatot és a város hivatalos turisztikai emblémájaként ismert Budapest Card kártyacsaládot. A szereplők még jobb összehangolása, Budapest nemzetközi versenyképességének javítása érdekében a BFTK stratégiai partnerséget ápol a nemzeti turizmusirányítás szervezeteivel és a szakmai szövetségekkel. A mértékadó szereplőket a 2013-ban megalapított és rendszeresen ülésező Fővárosi Turisztikai Kerekasztal tömöríti, melynek jelenlegi elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. A Kerekasztal lehetőséget biztosít arra, hogy Budapest turizmusának szereplői megfogalmazzák véleményüket és javaslataikat a fővárosi és kerületi döntéshozók felé, és fordítva, a főváros szakmai alátámasztást kapjon döntései előkészítéséhez.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – amely 1968-ban 17 szálloda részvételével alakult – a magyar turizmus és vendéglátás egyik meghatározó szakmai, érdekvédelmi szervezete. Jelenlegi tagsága meghaladja az 500-at. Közöttük található közel 400 szálloda mintegy 35.000 szállodai szobával – melyek a hazai hotelkapacitás kb. 60%-át képviselik –, továbbá 7 szállodalánc, 36 önálló étterem, 20 közép- és felsőfokú oktatási intézmény és mintegy 100 társult tag. Az MSZÉSZ budapesti tagságát 140 szálloda képezi kb. 17.000 szobával, melyek a teljes fővárosi hotelkapacitás kb. 85%-át képviselik.

Az MSZÉSZ a hazai szállodaipart, vendéglátást egyedül reprezentálja a HOTREC-ben, amely az EU tagországainak szállodai, vendéglátó szövetségeinek brüsszeli székhelyű ernyőszervezete.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?