A vietnámiak mentik meg a hazai vendéglátást?

Egyebek között erről is hallhattak izgalmas beszámolót az MSZÉSZ őszi közgyűlésének első, szerdai napján a résztvevők a siófoki Hotel Azúrban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kelemen Attila, az AkomoAds ügyvezető igazgatója hasznos és részletes előadást tartott arról, miként érdemes egy szállodának összeállítani a marketing mixét, hogy az valóban sikeres legyen. Hangsúlyozta a startégiai tervezés fontosságát, amelynek éppoly része a lobby dizájnja, a recepciós kommunikációs készsége mint a névjegy, vagy a szobák hőmérséklete. Fontos eszközként említette a SWOT analízist is. A direkt értékesítésben rejlő lehetőségeket említve kiemelte, hogy még ma is több száz hazai szálláshely egyáltalán nem rendelkezik honlappal vagy csak nagyon gyenge minőségűvel, beszélt az érkezési oldal (landing page) és az analitika fontosságáról, hangsúlyozta a nagy reklámzajban a történet jelentőségét a közösségi médiában és arra is rámutatott, hogy elöregedő európai társadalmainkban óriási piaci potenciállal bír a senior utazók szegmense.

A DC Handel Kft. magyar és vietnámi alapítói szerint az általuk közvetített munkaerő értelmezhető válasz lehet a vendéglátásban és szállodaiparban uralkodó munkaerőínségre. Az ukrán, román, szerb, horvát vendégmunkások sem elegendőek, hogy kielégítsék a keresletet és a szektor ázsiai importra kényszerül. A 100 milliós országban sok a fiatal, általános és magas szakképesítésű munkaerő. Ők míg hazájukban 200-300 dollárt keresnek havonta átlagosan, Japánban, Dél-Koreában, a Közel-Keleten, Kanadában és az Egyesült Államokban valamint Európában ennek 4-5 szörösét kereshetik meg. Ezek a térségek, országok vonzóak számukra a magasabb életszínvonal és a kultúra miatt és sokan letelepedési szándékkal érkeznek vendégmunkásként. A vietnámi munkaerő erényeként említették a szorgalmat, a lojalitást, a túlórázási hajlandóságot, a jókedvet, a kedvességet, a jó kézügyességet, a gyors betanulási készséget, a folyamatos munkavégzést, az alacsony lemorzsolódást, a hosszútávú elköteleződést, és azt, hogy viszonylag ritkán, kétévente látogatnak haza. Hátrány lehet az, hogy némi időbe telik a vietnámiak számára alkalmazkodni az európai szokásrendszerhez. Budapesten már számos vendéglátóhelyen dolgoznak nagy számban vietnámiak, a felszolgálók kommunikálnak angolul. A konyhai dolgozók 1000-1200 forintos, a szakácsok 1700 forintos órabérért dolgoznak átlagosan. Az állásközvetítő iroda számára egy ügyvédi iroda teljeskörűen intézi a szükséges jogi és bevándorlásügyi asszisztenciát. A hazánkban szükséges egészségügyi papírokat még otthon elintézik számukra. Az igénylés leadásától számítva 5 hónap elteltével kaphat egy magyar szolgáltató vietnámi munkaerőt a hosszas engedélyeztetés miatt, és ő lesz a hivatalos foglalkoztató is, az állásközvetítőnek a három hónapos próbaidő után egyösszegű sikerdíjjal tartozik. A vietnámi állampolgárok 2 évre kapnak nálunk munkavállalói engedélyt, a tartózkodás azonban csak egy évre szól, amit hosszabbítani lehet. A foglalkoztató kérhet újabb két évre munkavállalói engedélyt alkalmazottja számára. Jövedelemigazolás és legális itt tartózkodás esetén 3 év múlva kérhet letelepedési engedélyt egy vietnámi állampolgár, ami 5 évre szól.

Szolcsák Anett, az online asztalfoglalási platformokról beszélt a 3 éve működő Restu képviseletében, amely 120 étteremben van jelen napjainkban. Ma hazánkban még mindig a legtöbben telefonon foglalnak asztalt, külföldön azonban már az online asztalfoglalás gyakorlata a vezető. Főleg mobileszközről foglalunk és többnyire pár nappal korábban. A szakember hangsúlyozta, a szolgáltatás emeli a vendég kiszolgálásának színvonalát, akár csúcsidőben, amikor nem tudjuk felvenni a telefont, a vendég maga rögzítheti a foglalását, amivel jelentős mennyiségű időt spórolhatunk meg a személyzet számára és hasznos a vendégadatok gyűjtése és kezelése szempontjából is, mivel a rendszer elmenti az adatokat pl. a kedvenc asztalt, telefonszámot, stb.

Forrás: Turizmus Online


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.