Aktív nyelvtudás a munkaerőpiacon

Az aktív nyelvtudás ma már nagyon fontos, a munkáltatók zöme az angolt várja el magabiztos szinten. Ezen kívül a német és a francia is népszerű a munkavállalók részéről.

Összességében az angol, német és a francia a legnépszerűbb idegen nyelv. Ha magabiztosan beszélünk egy nyelvet, ezt mindenképp érdemes feltüntetnünk az önéletrajzunkban, akkor is, ha maga a pozíció nem kéri a nyelvismeretet. Ha a jelentkező több nyelven magabiztosan beszél, az mindig pozitív képben tünteti őt fel az interjú során. A nyelvtudás ugyanis indikálja azt, hogy a jelentkező nyitott a tanulásra, motivált ráadásul több nyelven is meg tud szólalni, ami elég jó benyomást kelthet.

 

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, az angol és német a legnépszerűbb, ami már a felsőoktatásban is megjelenik, de ágazatonként eltérő, hogy mire van igény. Nemes Zsuzsanna MBA közgazdász, coach lapunknak elmondta: Attól függetlenül, hogy magyarul van a munkavégzés, lehetnek angolul szakmai anyagok, rendezvények, ezért jó, ha tudunk angolul, hiszen ez szinte alap. Ha több nyelvet is ismerünk, ebből látható a kompetencia, valamint az, hogy a jelentkező könnyen sajátít el nyelveket, és ezt a tudást szereti is használni.

A közgazdász hozzátette, hogy véleménye szerint leginkább középfoktól érdemes feltüntetni a beszélt nyelveket, amennyiben pedig sok nyelvet beszélünk, úgy koncentráljunk arra, amelyik hasznos lehet a munkával kapcsolatban. Az angol nyelvet mindig tüntessük fel, amennyiben beszéljük azt, ehhez pedig jól jöhet még az anyavállalat nyelvét is feltüntetni, amennyiben erre van lehetőségünk.

Fontos az őszinteség, így csak úgy, mint iskolai végzettségnél, munkahelyi tapasztalatnál úgy nyelvtudásban is legyünk őszinték. Ha egy idegennyelven magabiztosan írunk, olvasunk és beszélünk, úgy feltüntethetjük azt nyelvvizsga nélkül is. Amennyiben azonban van nyelvvizsgánk, de a tudásunk passzív, úgy ezt is érdemes a munkáltató felé jelezni.

Kmoskó Judit, HR szakértő elmondta, hogy az, hogy milyen nyelvet keresnek a magyar munkáltatók, szektoronként változhat. Általában az angol, német és francia a legnépszerűbb, amely már a felsőoktatásban is megjelenik, 10 -20 évvel ezelőtt az orosz oktatása volt népszerű. Ügyfélszolgálati munkatársként ezek a nyelvek mellett megjelennek a skandináv nyelvek, valamint az olasz, holland és spanyol is, sőt a kevésbé megszokott kínai és héber is. Irodai területen a magyar, angol, német és francia, míg IT területen a norvég és a lengyel nyelv is keresett. Közigazgatásban nincs különleges igény, többnyire itt is a magyar és angol a legkeresettebb. 

Az, hogy az általunk beszélt nyelvekből melyiket, és milyen szinten tüntetjük fel önéletrajzunkban, az sok dologtól függ. A szakértő elmondta, hogy mindig az adott pozícióban kért tudáshoz igazítsuk az önéletrajzunkat, és ez a nyelvtudással sincs másként. Azért is fontos több nyelvet feltüntetni, mert míg a pozícióhoz lehet, hogy nem szükséges az idegennyelv, a jövőben ez fontos lehet az interjúztatónak, valamint a cég partnerei számára.

Magánóra, vagy csoportos tanulás?

A nyelvtanulást sokan az iskolában kezdik, hiszen az egyetemi továbbtanuláshoz is szükség lesz a nyelvtudást igazoló oklevélre. A legtöbb nyelviskola a kiscsoportos nyelvoktatást ajánlja, azonban a szülők több opcióból is válogathatnak, amennyiben anyagi eszközeik engedik. A Pénzcentrumnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke elmondta:

„Addig amíg érdemi változás nem történik a közoktatásban folyó nyelvoktatás területén, a kiegészítő oktatásra, magántanárokra égetően nagy szükség lesz, hogy az amúgy reálisan megkövetelt nyelvi szintet a kimenetelkor elérjék a tanulók.”

Azonban a magánórákért durván zsebbe kell nyúlni. Az órák árait a tanárok határozzák meg és elég széles spektrumon elérhetőek egészen az 1500 forinttól a 9000 forintig, viszont találhatunk példát arra is, hogy egy tanár 12 ezer forintot kér el egy magánóráért.

Forrás: Pénzcentrum / hrpwr


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.