Átadás előtt az első Palóc sajtút-állomás

Nógrád megyében, a Középső-Cserhát szelíd lankáin, a palóc föld szélén, a Szente patak völgyének festőien szép kistelepülése Szente, mely a fővárostól 70, Balassagyarmattól 20 kilométer távolságra van. Itt gazdálkodik a tejelő tehenészetére épített kézműves tejfeldolgozóját üzemeltető Maszlik Zoltán, aki joggal dicsekedhet azzal, hogy idén augusztus 10-én nála nyílik meg a Sajtút Hálózat első állomása, a Palóc sajút-tállomás. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vasárnap, augusztus 10-én ünnepélyesen felavatják az országos Sajtút Hálózat első Palóc sajtút-állomását. A kis, 300 lelkes községben a meghívottak majdnem többen lesznek, mint az itt lakók.

Több mint 100 meghívott vendég és turista, újságíró csodálja majd meg a Maszlik Családi Gazdaság több hónapos munkával létrehozott sajtállomását, ahol a bátrabb turisták sajtot készíthetnek, az ijedősebbek pedig megnézhetik a „szakemberes” készítést.

Maszlik Zoltán, a gazdaság vezetője munkatársunknak elmondta, hogy a turistákra gondolva úgy szervezik majd meg a bemutatókat, hogy a turisták jövet-menet Hollókőre is eljussanak, náluk pihenjenek meg egy-két órát, és kukkantsák meg a sajtkészítés furfangját.

Nem vetekedhetnek a nagyobb, és híresebb községek vonzerejével, nem számítanak arra, hogy itt több napot vagy éjszakát eltöltenek a turisták, de néhány órás jó programot tudnak nyújtani.

Trappista helyett kézműves sajt

Igaznak látszik az a mondás, hogy a magyar háziasszonyok többsége csak a trappistát meri leemelni a polcról, azt is az olcsóbb árkategóriából. Holott egyre több és jó minőségű sajtot készítenek a hazai kézművesek, akik eddig csak a szűkebb környezetükben értékesítették a termékeiket, illetve termelői piacokon, fesztiválokon árultak. Nem volt számukra olyan lehetőség, ahol termékeiket állandó jelleggel értékesíthették volna, hogy az a megélhetésüket is biztosítsa.

Most úgy látszik, valami megmozdult, mert a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben elkezdte kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi sajtút: a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására. A sikeres pályázat eredménye: két térségben is nyílik sajtút-állomás, elsőként Szentén.

Egy-egy sajtút olyan turisztikai programcsomagot kínál, amely komplex gasztronómiai élményt nyújt az odalátogatóknak, színesítve a térség turisztikai kínálatát, gyarapítva a térségbe látogatók számát. Bővülnek a sajtkészítők településein az agroturisztikai szolgáltatások, az emberek megismerkedhetnek a mesterséggel, a sajtkészítők életmódjával, a tejelő állatokkal, hagyományos ételekkel, szokásokkal.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.