hirdetés
hirdetés

Az összes, turizmussal kapcsolatos feladatot az NFM felügyeli

Miután a turizmusirányítás és -fejlesztés átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hétfő este megjelentek a Magyar Közlönyben az ezt szabályozó rendeletek és határozatok.

hirdetés

Ahogy arról a Turizmus Online-on is beszámoltunk, megszületett a döntés a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjének és kormánybiztosának személyéről. Ennek értelmében az ügynökség vezetője Guller Zoltán, míg a kormánybiztosi feladatokat Bienerth Gusztáv látja el. A hétfői Magyar Közlönyben pedig napvilágot láttak az Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülő turizmus átalakuló szervezetéről szóló jogszabályok is.

Bienerth Gusztáv (Forrás: mob.hu)
Bienerth Gusztáv (Forrás: mob.hu)


Guller Zoltán (MTI fotó: Beliczay László)
Guller Zoltán (MTI fotó: Beliczay László)

A kormányrendelet szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a turizmusért és vendéglátásért felelős kormánytag, akinek feladata a turizmusra, az utazásszervező és -közvetítő tevékenységre, az utazási és utazást közvetítői szerződésre, a falusi és agroturizmusra, valamint – a gyógy- és egészségügyi tényezők vonatkozásában az egészségügyért felelős miniszterrel együttműködve – az egészségturizmusra vonatkozó jogszabályok előkészítése. Seszták Miklós kialakítja és működteti továbbá a turizmus kormányzati irányítási és intézményrendszerét, kidolgozza a turizmusfejlesztés koncepcióját és támogatási rendszerét a vallási turizmus tekintetében az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter, a falusi és agroturizmus tekintetében az agrárpolitikáért felelős miniszter közreműködésével, összehangolja az európai uniós tagságból adódó kormányzati turisztikai feladatokat, valamint irányítja a belföldi és nemzetközi turisztikai marketingtevékenységet. A vendéglátás területén előkészíti az arra vonatkozó jogszabályokat, illetve meghatározza a vendéglátás irányításának cél-, eszköz- és intézményrendszerét, fejlesztési koncepcióját.

A kormányrendelet arra is kitér, hogy a Magyar Turizmus Zrt. felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlójának 2018. december 31-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot jelölték ki, a rendelet a kihirdetést követő napon, vagyis április 26-án lépett hatályba.

A turizmusért felelős kormánybiztos és feladatai

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálására 2016. április 15-étől dr. Bienerth Gusztávot nevezték ki kormánybiztossá, akinek feladatai közé tartozik a turizmussal kapcsolatos állami feladatok és a Magyar Turisztikai Ügynökség tevékenységének koordinálása, valamint külön kormányhatározatban meghatározott további feladatok ellátása. A rendelet kitér arra, hogy a miniszterelnök a kormánybiztos tevékenységét a nemzeti fejlesztési miniszter útján irányítja, valamint, hogy a kormánybiztos munkáját titkárság nem segíti, tevékenységének támogatására a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezeti keretei között kerül sor.

A rendelet szerint a kormány Magyarország 2016-os központi költségvetésének címrendjét – 2016. április 15-i fordulónappal – módosítja, és felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Magyar Államkincstár útján intézkedjen a változás 2016. január 1-jei határnappal történő átvezetéséről és egyidejűleg – a fejezetet irányító szerv vezetőjének adatszolgáltatása alapján – az átrendezés időpontjáig végrehajtott előirányzat-módosítások, teljesítési adatok és a kapcsolódó költségvetési-maradványok átvezetéséről, azonnali határidővel. A kormányhatározatok rendelkeznek arról is, hogy a költségvetésben a turizmus irányítására meghatározott források tartósan átkerüljenek az NFM fejezetébe.

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai