hirdetés
hirdetés

MUISZ-közgyűlés Horvátországban

Ázsiaiak beutaztatásában működne együtt Horvátország és Magyarország

Az Ázsiából érkező turisták közös beutaztatásában és a határon átnyúló borturizmusban keres együttműködési lehetőségeket a horvát és a magyar turisztikai ágazat - hangzott el csütörtökön Zágrábban, a horvát és a magyar utazási irodák szövetségei, a Horvát Turisztikai Minisztérium (HTM), valamint az ENSZ Világturisztikai Szervezetének (UNWTO) képviselői által tartott találkozón.

hirdetés

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák szövetségének (MUISZ) alelnöke az MTI-nek elmondta: Frano Matusic, a HTM államtitkára felvetette, hogy miután az év második felétől Zágrábot is napi repülőjárat köti majd össze Dubajjal, érdemes lenne közös turisztikai kínálatot nyújtania Magyarországnak és Horvátországnak. A Közel-Kelet legnagyobb repülőterén keresztül Ázsiából érkező, egyre növekvő számú utazó számára ugyanis ideális lehetne a magyar és a horvát turisztikai kínálatból összeállított csomag.

Ugyancsak együttműködést javasoltak a horvát és magyar borturizmusban, kihasználva, hogy a 23 magyarországi borvidék mellett a horvátországi Szlavóniában is kiváló borok készülnek. A találkozón ugyanakkor szó esett arról is, hogy a magyar és a horvát utazási szakma szeretné majd megosztani a tapasztalatait a jövő évtől életbe lépő, a szolgáltatáscsomagok értékesítését szabályozó új európai uniós direktíváról - tette hozzá Molnár Judit.

A zágrábi találkozón a két ország meghívására vett részt Somogyi Zoltán, az UNWTO főtitkárhelyettese, Frano Matusic, a horvát utazási irodák szövetségének (UHBA) elnöke, Erdei Bálint, a MUISZ elnöke, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) vezetői.

A megbeszélésre az adott apropót, hogy a MUISZ idén a horvátországi Umagban tartotta éves közgyűlését több mint 60 résztvevővel, ahol a Turizmus Trend is képviseltette magát. Az eseményen többek között dr. Somogyi Zoltán, az ENSZ Világturisztikai Szervezetének (UNWTO) főtitkárhelyettese “Hogyan látja a Turisztikai Világszervezet a szervezett utazások és az utazási irodák jövőjét az internet erőteljes terjeszkedésének fényében” címmel tartott előadást, valamint köszöntőt mondott a MUISZ elnöke, dr. Erdei Bálint, az Istria Tourist Board vezetője, illetve a csoport szálláshelyéül szolgáló, ötcsillagos Hotel Melia Colar igazgatóasszonya, a beszédeket egy gálavacsora követte. A közgyűlésen a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője, Marin Skenderović vehetett át oklevelet – a MUISZ ezzel köszönte meg, hogy segítségükkel sor kerülhetett a horvátországi közgyűlésre. A szövetség másodszor tartotta közgyűlését külföldön, tavaly Tunéziában került sor az eseményre.

Marin Skenderović átveszi az oklevelet Erdei Bálinttól
Marin Skenderović átveszi az oklevelet Erdei Bálinttól

A felelősségbiztosítás és az internet kihívásai is téma volt a közgyűlésen

A megváltozott technológiai környezet és geopolitikai helyzet támasztotta kihívásokról, valamint az utazásszervezőknek újonnan kidolgozott felelősségbiztosításról is szó esett a közgyűlésen.

A 140 magyarországi utazásszervezőt tömörítő szövetség közgyűlésén Somogyi Zoltán arról beszélt, hogy a megváltozott technológiai környezetben, amikor egyre többen egyénileg szervezik meg az útjaikat, az Airbnb-hez hasonló közösségi szerveződések milyen kihívások elé állítják az utazási irodákat. Megítélése szerint az államnak, az utazási irodáknak és a fogyasztóknak közösen kell választ találniuk ezekre a kihívásokra, mert előre nem látható veszélyek esetén a garancia és a biztonság számít igazán.

Erdei Bálint a szövetség egyik legfontosabb eredményeként számolt be arról, hogy a MUISZ kezdeményezésére a magyar utazási irodák számára kidolgozott új felelősségbiztosítás jelent meg a piacon. Az utazási irodák számára jelenleg nem kötelező ilyen biztosítást kötni, holott az arra szolgál, hogy a néhány évvel ezelőtti, magyarokat ért egyiptomi buszbalesethez hasonló tragédiáknál átvállalja az utazásszervezők kártérítési felelősségét.

A MUISZ elnöke beszámolt arról is, hogy 2018 januárjában Magyarországon is életbe kell lépnie az Európai Unió utazási szolgáltatáscsomagok értékesítését újraszabályozó direktívájának. Az jogszabályok módosításáról a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is egyeztetnek, illetve az európai utazásszervezők szövetségeinek ernyőszervezetén, az ECTAA-n keresztül figyelemmel kísérik más tagállamok törvényalkotását is. Ehhez kapcsolódva jegyezte meg Erdei Bálint, hogy az ECTAA novemberben várhatóan Budapesten tartja háromnapos közgyűlését.

Molnár Judit egyebek közt arról beszélt az umagi közgyűlésen, hogy a szövetség a közelmúltban a szervezett utak előnyeit hangsúlyozó kampányt folytatott. Mindezzel arra kívánták felhívni az utasok figyelmét, hogy például az utazásszevezőknek jelentős, több százmillió forintos kauciót kell letenniük annak érdekében, hogy vendégeik egy iroda fizetésképtelensége esetén is biztonsággal hazatérhessenek.

(forrás: MTI, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai