hirdetés
hirdetés

Betyárok és pulik a Vajdahunyadvárban

Kiállításon a Memories of Hungary No 2. képzőművészeti pályázat díjnyertes alkotásai.

hirdetés

Bizonyosan rekorder az egy négyzetméternyi falfelületre jutó pödrött bajszok és fekete szőrzet mennyiségét illetően az a kiállítás, amelynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár ad otthont ezekben a hetekben. Az október közepéig nyitva tartó tárlat ugyanis fiatal képzőművészek által magyar ajándéktárgyakra szánt motívumokat sorakoztat fel, két témakörben: karikást pattogtató betyárok, és piros nyelvüket lógató pulik néznek vissza a látogatóra, megkapóan kreatív és változatos világokba engedve betekintést.

A nyár elején adták át annak a pályázatnak a díjait, amely a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel közösen a Memories of Hungary cégcsoport és a Hungarian Souvenirs Kft. hirdetett meg az egyetem hallgatói számára tavalyi sikeres együttműködésük után. 2020-ban „Budapest fiatal szemmel” témában születtek művészi ajándéktárgy-tervek külföldi célcsoportok számára.

Az idei pályázaton a titokzatos-romantikus betyárvilág, illetve a „magyar ember legjobb barátja”, a puli vizuális megjelenítésére vártak a kiírók a fiatal művészektől kreatív grafikai terveket. A cél az volt, hogy ezen grafikák legjobbjai olyan minőségi, magyar ajándéktárgyakon köszönjenek vissza, amelyek így vonzóak, érdekesek lehetnek a hazánkba látogató külföldi turisták számára, ellenpontozva a piacon található közhelyes, megkopott, igénytelen, „magyaros szuvenírek” tömegétA pályázatra 54 hallgatótól beérkezett több mint 70 magas színvonalú kollekcióból közel 900 oldalnyi terjedelmű anyag került a szakmai bírálók elé. A burjánzó alkotókedv és a tervek kiemelkedően magas minősége kiállítási lehetőség után kiáltott – ezúttal szerencsére nem hiába. A szándékot felkarolta a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium – ennek megtestesülése a Vajdahunyadvárban látható tárlat, és a hozzá kiadott szép katalógus.

Az egyetem oktatóiból és a Memories-csoport termékfejlesztési szakembereiből álló zsűri tavasszal összesen húsz pályamunkát részesített elismerésben – ezeket ismerheti most meg a nagyközönség. (Név szerint: Derczbach Dóra, Sárosi Dániel, Ménesi Kristóf, Nagy Eszter, Dezső Árpád, Gombos Ágnes, Bandl Luca, Boros Rebeka, Dallos Fanni, Gödri Apolka, Boda László, Debreceni Zsófia, Láposi Zsófi, Oroszi Renáta, Bognár Nóra, Juhász Klaudia, Laczkó Réka, Peszleg Kata, Visnyai Zoltán, Torkos Barbara.)

 

A Memories-csoport, Magyarország egyik vezető ajándéktárgy-forgalmazója, bolthálózatában magas minőségű magyar ajándéktárgyakat kínál a Budapestre látogatóknak. Több mint 10.000 cikkből álló szortimentjének jó része saját terméktervező műhelyeiből kerül ki. A pályázat során született hallgatói tervek legjobbjai – a turizmus újraindulásával párhuzamosan – ennek a folyamatnak a részeként valósulnak meg külföldi turistáknak szánt igényes ajándéktárgyak formájában.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai