Beveszik a világot a magyar szakácsok

Világversenyeken szerepelnek és külföldön képzik tovább magukat a gasztronómia magyarországi képviselői. Hírek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) világából.

Gőzerővel készülünk a Világbajnokságra

2016 szeptemberében a görögországi Thessaloniki ad otthont a WACS melegkonyhás szakácsbajnokságának, valamint cukrászbajnokságának. Elek Richárd szakács 2. helyen jutott tovább a melegkonyhás szakmai viadalon Prágában, így ő képviseli hazánkat a világbajnokságon, Domonkos Dávid cukrász pedig az 1. helyen jutott tovább, szintén Prágában.

Olasz vonal

Áprilisban 44-en voltak, októberben 22 magyarországi szakoktató ismerkedik majd az olasz gasztronómiai és borászati szektor világával az MNGSZ által megpályázott „A kiváló ízek nagykövetei” szeminárium keretében, Olaszországban. A túra a megvalósító Marco Polo G.E.I.E. és ügyvezetője, Ferdinando Martignago ötlete nyomán született, aki immár több mint 15 éve szervez nemzetközi mobilitási programokat magyar fiatalok számára. Ezzel a projekttel azonban nem csak fiatalokat juttat olaszországi szakmai gyakorlati lehetőséghez, hanem szakoktatókat, vendéglátáshoz kapcsolódó szakembereket is megismertet az olasz gasztronómia világával. A szeminárium célja, hogy megmutassa a nevelés új módszereit azon oktatóknak, akik az országhatárokon átnyúlva tudják megismertetni diákjaival az új nemzetközi lehetőségeket. Középpontjában a gasztronómia és a borászat áll, összhangban a hagyománnyal, a vidékkel, az egészséges életmóddal, az innovációval, a mikrogazdasággal és a turizmussal.

Fiatalok és szépkorúak találkozója

Augusztustól minden hónapban az MNGSZ által szervezett szakmai találkozókon beszélgethetnek és ismerkedhetnek a vendéglátósok a Stefánia palota Honvéd kulturális központ Regiment éttermében. A rendezvény célja a szakmai élménybeszámolókon az új technológiai módszerek bemutatása mellett egy kötetlen szakmai műhelymunka megindítása a jövő generációinak bevonása mellett.

Nyíregyházi Gasztro-csata és Grillbajnokság

Második alkalommal gyűlik össze a szabadtűzi főző csapatok sokasága a nyíregyházi főtéren, hogy bemutassa és kóstoltassa Magyarország teljes szabadtűzön készíthető finom ételeit. Az ország szinte minden pontjáról érkező csapatok mérik össze tudásukat szeptember 24-én, szombaton a Tirpák Fesztivál keretében a GASZTRO-CSATÁN, amelyre az előző évekhez hasonlóan több ezer látogatót várnak a szervezők. Szeptember 25-én pedig országos Grillbajnokság lesz ugyanott, cél: a grill ételek népszerűsítése valamint a 2017-ben, Németországban megszervezésre kerülő nemzetközi versenyre való kvalifikáció.

A programok a Nyíregyháza MJV, az MNGSZ és a Grill Szövetség közös szervezésében valósulnak meg.

Hivatalos: WACS világdöntő Lyonban

Hivatalosan bejelentették, hogy a 2017. januári lyoni Sirha szakkiálítás ad otthont a WACS junior szakács világdöntőjének, amely egy időben, párhuzamosan zajlik majd a Bocuse d’Or nagy döntőjével. A WACS világdöntőjére készülő versenyzőnk Domonkos Dávid és commis-ja (versenybeli fiatal segítője), Kiss Dániel Malájziában járt egy csokoládé kurzuson az Academy of Pastry Arts Malaysiánál. Egyben a felkészülésük is elindult, mivel megérkeztek a végső versenykiírások a 2016. szeptember végi döntőre, amelyet Thessalonikiben tartanak a WACS (Gasztronómiai Világszövetség) világkongresszusán, több ezer delegált, résztvevő szakember, érdeklődő és a csapatokat kísérő média előtt, a világ minden tájáról.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.