Budapesti pékségeket vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 budapesti pékséget tesztelt próbavásárlással. Az ételallergiásoknak nem árt résen lenni, ugyanis előfordulhat, hogy félretájékoztatnak az eladók.

A tesztben 13 könnyen elérhető, budapesti pékség láncot és újhullámos „alternatív” pékséget vizsgáltak: egy próbavásárlást (2016.11.26 és 2016.12.08. között) valamint a cég honlapján lévő tájékoztatást vették alapul.

Mivel a pékáruk esetében nem kötelező feltüntetni a terméken a részletes információt (pl. összetevők, allergének), vásárlóként az eladó tájékoztatására kell hagyatkoznunk. A TVE azt vizsgálta, hogy milyen tájékoztatást kapunk a pékségekben és a honlapjukon a termék összetételéről, adnak-e blokkot kérés nélkül, mibe csomagolnak, hol készül a pékáru, mennyire beazonosítható a termékek ára, tudnak-e egyértelmű válaszd adni, ha valaki ételallergia miatt keres valamilyen “mentes” élelmiszert.

Eredmény

Az első három helyen újhullámos, alternatív pékségek végeztek. A termékek összetételéről, valamint tejmentes és gluténmentes termékekről való korrekt tájékoztatás, az egyértelmű árfeltüntetés, a honlapon való részletes információk, valamint a helyben, friss alapanyagból sütött termékek miatt értek el jó eredményt a Jacques Liszt, a Pipacs pékség és Bite Bakery Café.

Több pékség azért veszített pontot, mert habár a szóbeli tájékoztatás megfelelő volt, az árak ömlesztve, egy táblán voltak feltüntetve, ami nehezíti a fogyasztók számára a konkrét termék árának beazonosítását.

Két hely szintén pontot veszített amiatt, hogy nem tudták megmondani a rozskenyér összetételét (rozsliszt tartalmát).

Jó hír, hogy a legtöbb helyen papírba csomagolnak. Mindössze két pékségben találtak a tesztelők műanyag csomagolást.

Két pékséget az allergénekkel kapcsolatos pontatlan tájékoztatás miatt eleve kizártak a rangsorból, ugyanis a nem megfelelő tájékoztatásnak komoly egészségügyi kockázata is lehet a vevőre nézve. A Princess-nél nem tudtak tejmentes terméket ajánlani, holott a honlapjuk alapján van ilyen termékük. A Príma péknél, amikor a tesztvásárló gluténmentes terméket kért, diabetikus terméket ajánlottak, ami a cég honlapján lévő, amúgy kiváló tájékoztatás alapján gluténtartalmú.

A teljes teszt megtekinthető a tudatosvasarlo.hu oldalon:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/teszt-peksegek


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.