Csirkehúst adott el SZÉP-kártyára, megbüntették érte

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) gyakran büntet meg vállalkozókat azért, mert nem a szabályoknak megfelelően fogadnak el SZÉP-kártyát. Egy miskolci húsboltban csirkehúst adtak el az ellenőröknek SZÉP-kártyára – és ez nem egyedi eset.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MKEH honlapjára felkerült határozat szerint tavaly novemberben szálltak ki az ellenőrök egy miskolci húsüzletbe, ahol a „vállalkozó a helyszíni vizsgálat során, jegyzőkönyvbe rögzítve akként nyilatkozott, hogy lehetőséget biztosít SZÉP-kártya elfogadására üzlethelységében fellelhető bármely termék (tőkehús, nyers hús) megvásárlásakor”. Hasonló eset történt ugyanakkor egy másik miskolci húsüzletben és számos más helyen is az országban, de erről később majd bővebben.

Visszatérve a miskolci esetre, a vállalkozó nyilatkozata nyilvánvalóan nem egyezik az érvényes előírásokkal, melyek értelmében csak melegkonyhás étkezés esetén lehet igénybe venni fizetésre a SZÉP-kártyát, a vendéglátás alszámla terhére. Tény, hogy a húsboltos rendelkezett melegkonyhás vendéglátásra vonatkozó engedéllyel, tehát ha ott fogyasztott volna el az ellenőr egy szál sült kolbászt kovászos uborkával és puha kenyérrel, és azt SZÉP-kártyával fizette volna, akkor minden rendben is lett volna. Ugyanakkor a nyers hús értékesítése nem minősül vendéglátásnak, ezért végül 102.500 forint bírság megfizetésére kötelezték a vállalkozót. A teljes határozat az MKEH honlapján érhető el.

Értesüléseink szerint egyes húsüzletek évente több tízmillió forintos SZÉP-kártya-forgalmat is bonyolítanak, így nem csoda, hogy ez szemet szúrt a területet vizsgáló ellenőröknek. Az esettel kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy a tavalyi év második felében az ország különböző pontjain végzett hús- hentesárú boltok ellenőrzése minden egyes esetben jogszerűtlen kártyaelfogadással zárult (közel 40-50 húsbolt volt a kiadott tervben). Egyes esetekben volt grillpult, míg egyes esetekben még az sem, tehát esély nem lehetett volna SZÉP Kártya elfogadásra (pl. piaci hús- hentesárú boltok kiadó ablakkal, amelyeknél ez egyáltalán nem jellemző). Csak ott nem tapasztaltak jogszerűtlen elfogadást, amely húsbolt másik egysége korábban más településen vizsgálva és elmarasztalva lett.

Az ellenőrzés egyébként "próbavásárlásnak" is nevezhető, tudtuk meg, hisz tényleges tranzakció történik az ellenőrök által használt, erre a célra rendszeresített SZÉP Kártyával, így a kereskedelmi egység "beismerése" a jegyzőkönyvben nem meglepő, különösen mivel a szerződött kártyakibocsátókat előzetesen az egység forgalmi adatai kapcsán megkeresik.

Amennyiben a cafeteriarendszer jövőre tervezett átalakításával tényleg megszűnik az egész SZÉP-kártya-rendszer, akkor vélhetően büntetésre se lesz majd szükség, de ez még a jövő zenéje.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.