E-pénz a kasszákban

Jelentős lépés a készpénzmentes világ felé.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint ezer, a NAV működési engedélyével rendelkező pénztárgépbe kerül be az elektronikus pénz elfogadásának lehetősége, ami jelentős lépés a készpénzmentes világ felé. Hamarosan trafikokban és közértekben is fizethetünk e-pénzzel.

A magyar e-pénz kibocsájtó, a Barion elektronikus fizetési megoldása a MolSoft pénztárgépgyártó 1200 nagykasszájába és 100 kiskasszás rendszerébe kerül integrálásra. A megállapodásnak köszönhetően hamarosan nemzeti dohányboltok, valamint Coop, CBA és Háda üzletek is e-pénz elfogadóvá válhatnak.

„Másfél hónappal ezelőtt keresett meg bennünket a Barion, és mutatta be az e-pénz fizetési lehetőséget. Mivel éppen engedélyeztetés előtt állt az új kasszaszoftverünk, ezért hamar döntés született arról, hogy belevágunk a fejlesztésbe, melyhez minden segítséget és dokumentációt megkaptunk” – mondja Molnár István, a MolSoft ügyvezetője a fejlesztésről. A kasszacég és a Barion működési hátterét biztosító SenseNet programozói villámgyorsan, alig egyetlen nap alatt integrálták az új fizetési megoldást a PC alapú MolSoft pénztárgépekbe.

Az e-pénzes fizetés bevezetéséhez a kereskedőknek nem szükséges új szerződést kötniük. A pénztárgépekben a barionos fizetés elfogadása online bekapcsolható, csak a szoftver frissítésére és egy regisztrációra van szükség hozzá.

Nem csak kényelmes, olcsóbb

Az e-pénz használata kényelmes a felhasználók számára. A kibocsájtó weboldalán körülbelül egy perc alatt lehet számlát nyitni, amihez mindössze egy működő e-mail címre van szükség. Ezután az e-pénz számlát fel lehet tölteni bankkártyával, átutalással, vagy akár úgy is, hogy a fizetésünk egy részét erre a számlánkra kérjük. A megoldás azonban abban is különbözik a mobiltárcáktól, hogy a bankkártya az e-pénz esetében nincs a mobiltelefonhoz rendelve, sőt a telefonra soha nem mentődnek le a kártyaadatok. A számlaadatok az e-pénz kibocsátó és az elfogadóhely szervere között mozognak, így nincs szükség POS terminálra és arra sem, hogy a bankkártyát egyáltalán magunknál tartsuk. Fizetéskor használhatjuk az e-pénz egyenlegünket, vagy a Barion tárcánkban tárolt bankkártyánkat is. Az utóbbi esetben könnyebbség a kereskedő számára, hogy nincs szüksége PCI DSS megfelelésre, mivel a kártyaadatok soha nem jutnak el a hozzá, és így nem kell azokat kezelnie, védenie.

Az e-pénz emellett olcsó is. A felhasználók számára nincs éves kártyadíj vagy számlavezetési díj, a kereskedők számára pedig minden e-pénz tranzakció ingyenes, a bankkártyás pénzfogadás díja csökkenhet. Mindez jelentős költségmegtakarítást jelent a legtöbb bolt számára a hagyományos bankkártyás fizetési megoldásokhoz képest.

Az E-pénzről

Az Európai Unióban három formája van a pénznek: a készpénz, a számlapénz és az elektronikus pénz. Az e-pénz leginkább a készpénzhez hasonlóan működik: a kisösszegű vásárlásoknál nincs szükség a személyazonosság igazolására, az elektronikus pénz azonnal és bármire felhasználható. Mégis több, mint egy „sima” e-fizetési megoldás, ugyanis természete szerint bármilyen célra felhasználható (nem csupán például parkolásra). Emellett az e-pénz mögött álló kibocsájtó intézet minden egyes felhasználó pénzét egy speciális letéti számlán tartja. Így az elektronikus pénzünk mindig a miénk marad, semmilyen esetben nincs veszélyben, és bármikor ki is vehetjük a rendszerből.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.