Egy üzem, melyből füst helyett illat távozik

Levendulalepárlót avattak Tihanyban. Nem kell többé a pannonhalmi apátásgi lepárlóba szállítani a tihanyi gyógynövényt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tóth József, a Tihanyi Levendulaolaj Kft. ügyvezetője elmondta: a lepárló üzemet magánerős beruházásban hozták létre, megközelítőleg 100 millió forintból épült meg a lepárlónak helyt adó ingatlan, és 80 millió forint volt a technológiai fejlesztés - tette hozzá. Rácz András az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a magas hozzáadott érték, a helyben, helyi munkaerővel és alapanyagokkal készülő kézműves prémium termékek segítik a helyben maradást, a helyi lehetőségek kihasználását és a vidéki életet.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a zsákokban beérkező zöld növények két, egyenként 350 kilogramm befogadóképességű üstbe kerülnek, a csaknem egyórás lepárlási folyamat alatt megközelítőleg egy liter levendulaolaj nyerhető ki egy-egy üstből. Tósoki Imre, Tihany polgármestere az átadóünnepségen felidézte, hogy a 60-as évekig volt nagyipari levendulatermelés és -lepárlás is a településen. Úgy fogalmazott: hagyomány éledt újra Tihanyban, a levendula ugyanis hozzátartozik a község jelenéhez, gazdálkodásához és a jövő ígéretének is számít.

Az üzem átadásától azt várják, hogy lesznek olyan tihanyi vállalkozók és ingatlantulajdonosok, akik a parlagon álló szántóterületeken újból elkezdik majd a Tihanyi-félszigeten a levendulatermesztést. Minden adott ahhoz, hogy kiváló minőségű levendulás termékek készüljenek a Tihanyi-félszigeten: az éghajlati viszonyok tökéletesek a növény termesztéséhez, kész a levendulalepárló és helyi manufaktúrák, vállalkozások működnek a településen, amelyek minőségi termékeket, ajándéktárgyakat tudnak készíteni a levendulából - mondta. A polgármester beszámolt arról is: elindították a tihanyi levendulaolaj eredetvédelmi eljárását. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője Tihany mindennapjaiban a hagyomány és az innováció együtteséről beszélt. A község fejlődését jelzi, hogy a most átadott levendulalepárló mellett a közelmúltban sportcsarnokot és civil házat is avattak a településen - sorolta. Az üzemet megáldó Mihályi Jeromos tihanyi perjel pedig arra emlékeztetett, hogy a szerzetesi hagyományokban és a gyógyászatban régóta szerepet van a levendulának.

Az üzem átadása előtt tartották a Levendula Hetek programjainak megnyitóját a Pisky-sétányon, ahol Rácz András kiemelte: az országban nyilvántartott, körülbelül hétszáz ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzeti parki igazgatóság üzemelteti, és több mint 1,6 millió regisztrált látogatót fogad a tíz nemzeti park együttvéve. A Balaton régiót az ország turisztikai szempontból legdinamikusabban fejlődő régiójának nevezte, elmondta: 2014 óta 14 százalékkal nőtt bővült a turizmus a Balaton környékén, több mint kétmillió ember látogat a régióba évente. A közelmúltban átadott helyi nemzeti parki fejlesztések közül Rácz András kiemelte a tihanyi Levendula Házat, a bakonybéli Pannon Csillagdát és a tapolcai tavasbarlang látogatóközpontját. Hozzátette: a jövő fejlesztései közt szerepel Balatonfüreden a Lóczy-barlang elé tervezett fogadóépület, valamint a Kis-Balatonon kivitelezés alatt álló, több mint egymilliárd forint értékű látogatóközpont megépítése.

A levendulából készített termékeket Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója sorolta: a növényből fagylalt, szörp, levendulás sajttorta, méz, csokoládé, szappan, tea, lekvár vagy fűszerkeverék is készüléhet. A tihanyi bekötőút melletti levendulaföldön múlt pénteken kezdődött meg a szedd magad akció. A Levendula Hetek programjai a Levendula Házban június 17-21 illetve 24-28 közt zajlanak majd, ahol előadások és gyógynövénytúrák is várják az érdeklődőket. A június 21-23 közti XV. Levendula Fesztivál programjait a túrák és más programok mellett többek közt Fábián Janka, Janicsák Veca, valamint a Muzsikás és az Esszencia együttesek koncertjei is színesítik.

Forrás: MTI


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.