hirdetés
hirdetés

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre az MTÜ

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére - közölte Guller Zoltán vezérigazgató a Világgazdaság megkeresésére.

hirdetés

A vis maior alapot az MTÜ a rövidtávú hatások mérséklése miatt hozta létre, a felhasználásról később döntenek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a turizmus "tipikusan ellenálló ágazat, mindig a talpára esik".

Elmondása szerint amint túljutottak a tetőponton erős kampányt indítanak, az eddigi tapasztalatok szerint azonban 10 hónap kell majd, mire minden visszaáll a régi kerékvágásba. 

Guller Zoltán elmondása szerint napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le reggelig a top 10 küldő országból. A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten közel 20 százalékos már most a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék.

A vidéket, ahol a belföldi turizmus a domináns, jóval kevésbé érintette a járvány, ott a foglalások 10 százalék alatti mértékben csökkentek.

Az európai folyamatokról azt mondta, Olaszországban drámai változásokon ment keresztül a turisztikai szektor, egyes országrészeken a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra. Ezeken a helyeken gyakorlatilag megszűnt a turizmus, de rendkívüli visszaesést okozott a vírus ott is, ahol járványról még nincs szó. Párizsban például 40 százalékkal zuhant a vendégforgalom, holott országszerte – tegnapig – 13 fertőzöttet jelentettek.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk