Egymilliós bírság engedély nélküli utazásszervezésért

Atlas World Travel, Privilege Tours, Mercator Holiday, Mecsek Tours - tucatnyi évtizedes múltra visszatekintő utazásszervezőt törölt tavaly a nyilvántartásból az MKEH. Megvan az első 2017-es bírság is engedély nélküli utazásszervezésért. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén januárban arról számoltunk be, hogy 2016-ban komoly csökkentést mutatott a hazai utazási vállalkozások száma, kevesebb lett a charterező iroda, és visszaesett az irodák összesített vagyoni biztosítékának összege is. A legtöbb esetben ennek oka a tevékenységért felelős személy hiánya volt. Az idei év első bírságolása is megtörtént. Hogy folytatódik-e a szigor, még nem lehet tudni, hiszen januárban az eddigi ellenőrző szerv, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal beleolvadt a Fővárosi Kormányhivatalba.

2017-ben eddig egyszer szabott ki bírságot utazásszervezéssel összefüggésben a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH), a hivatal az utazásszervezői engedélyszámmal nem rendelkező Dynamic Events Kft.-t bírságolta egymillió forintra. Minden bizonnyal ez is egy még 2016-ban végrehajtott ellenőrzés eredménye. Az indoklás szerint az MKEH-hoz 2013-ban már érkezett bejelentés a vállalkozás tevékenységére vonatkozóan, ekkor a hivatal már le is folytatott egy vizsgálatot, melynek során felhívta a cég figyelmét az utazásszervezői tevékenység végzésének jogszabályi hátterére is. Az ellenőrzés 450.000 Ft összegű hatósági eljárási bírság kiszabásával zárult, egyúttal a hivatal a vállalkozást 1 évre eltiltotta az utazásszervezői tevékenység végzésétől. Az MKEH-hoz 2016 decemberében ismét közérdekű bejelentés érkezett a vállalkozás tevékenységére vonatkozóan, az ezt követő vizsgálat során megállapították, hogy a vállalat utazási ajánlatai csomagnak minősülnek, és kimerítik az utazásszervezői tevékenység fogalmát, miközben a cég nem rendelkezik utazásszervezésre jogosító engedéllyel. A határozatban olvasható, hogy a vállalkozás egyéni igények szerint állít össze személyszállítás és szálláshely-szolgáltatás kombinációját, kiegészítve sporteseményre történő belépőjegy-értékesítéssel.

Február 8-án a Dynamic Events megkeresésére az alábbi információkkal frissítettük cikkünket:

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a társaság megtámadta a határozatot, mivel elmondásuk szerint jogsértő módon, továbbá több téves megállapításra alapozva hozta azt az MKEH tényleges ellenőrzés nélkül. A társaság jelezte a hivatal felé, hogy amíg nem tisztázódik a helyzet, vegyék le oldalukról a határozatot, ez azonban nem történt meg, ami a Dynamic Events szerint jogsértő, mivel ez egy folyamatban lévő ügy, ahol nincs tisztázva a jogsértés, és a büntetés sem került kifizetésre, levonásra, addig pedig nem tehetik ki, mert ezzel félrevezetik a szakmát. A határozat megtámadásának elbírálása folyamatban van.

Magyar Gábor ügyvezető lapunknak azt is elmondta, hogy a Dynamic Events Kft. belépőjegy-értékesítéssel foglalkozik nemzetközi sporteseményekre és külön kérésre kiegészítő szolgáltatásként értékesít repülőjegyet és/vagy szállást. „A cég nem szervez és nem is szervezett soha komplett utakat – a hivatal álláspontja szerint – és társaságunk honlapján, a www.dynamicevents.hu oldalon soha nem is voltak és most sincsenek az utazásszervezésről szóló törvény szerinti csomagajánlatok (repülőjegy és/vagy busz és szállás együttesen belépőjeggyel kiegészítve)” – tette hozzá Magyar Gábor.

„Cégünk árbevételének 95%-a belépőjegy-értékesítésből származik. Továbbá a törvény szerint az engedély nélküli utazásszervezés legmagasabb kiszabható bírsága is maximum 500 ezer forint abban az esetben, ha egyértelmű a jogsértő tevékenység. Cégünk esetében ez nem megalapozott és a hivatal tévesen járt el ez ügyben, aminek tisztázása folyamatban van” – emelte ki az ügyvezető.

Az MKEH-tól megtudtuk, hogy nem kizárt a végrehajtás felfüggesztése, de erről a bíróság végzéssel külön dönt majd. Amennyiben így lesz, természetesen arról is beszámolunk.

Bár idén még csak erre az egy bírságolsára került sor, tavaly több irodát is eltiltottak az utazásszervezői tevékenység végzésétől. A legtöbb esetben ennek oka a tevékenységért felelős személy hiánya volt. Ugyanakkor néhány esetben nagy múltú irodákat is töröltek az MKEH-nyilvántartásból. Ilyen többek között az Atlasz World Travel, a Privilege Tours, a Pegatur, a Conference Tours és a Mercator Holiday, ezeknek az utazási irodáknak már a weboldala sem működik. Nem szerepel már az MKEH-nyilvántartásban az engedéllyel rendelkező utazásszervezők között a Judit Tours és a Mecsek Tours sem, weboldaluk azonban még üzemel, a Baumann Reisen pedig már csak mint utazásközvetítő található meg a hivatal nyilvántartásában.

A tavalyi határozatok szerint a Privilege Tours-t 250 ezer forintra bírságolták és törölték a nyilvántartásból, tekintve, hogy a hivatal vizsgálata során az utazásszervező nem biztosította a megfelelő dokumentumokat az MKEH részére. Az Atlasz World Travel végelszámolás alá került, a Pegaturt törölték a cégnyilvántartásból, ezért került sor az MKEH-nyilvántartásból való törlésre is, a Conference Tours nem igazolta a hivatal felé, hogy a jogszabályoknak megfelelően rendelkezik tevékenységért felelős személlyel, a Mercator Holiday pedig tavaly január óta kényszertörlés alatt áll. A weboldalt még mindig üzemeltető Judit Tours felszámolás alatt áll, a Mecsek Tours-t szintén a tevékenységért felelős személy hiánya miatt törölte a nyilvántartásból az MKEH, a debreceni Baumann Reisen pedig az indoklás szerint az akkor lekért cégkivonat szerint felszámolás alatt állt. Az iroda most újra szerepel az MKEH nyilvántartásában, és honlapot is működtet, ugyanakkor immár csak utazásközvetítőként. Tény ugyanakkor, hogy a most közvetítőként nyilvántartott cég nem azonos azzal a céggel, amely tavaly felszámolás alatt állt: a törölt cég a Baumann Reisen 2000 Kft., a másik pedig a Baumann Reisen Hungary Kft., amelyet nem a felszámolást követően jegyezte be a hivatal, hanem még 2015. áprilisában.

Egyik olvasónk a minap arról értesítette lapunkat, hogy egy Görögországgal foglalkozó utazásszervező, a Jimakos Tours sem szerepel már az engedélyszámmal rendelkező utazási irodák között, az MKEH-nyilvántartásban valóban nem található az utazási iroda, hivatalos törlésről szóló határozatot ugyanakkor nem találni az MKEH oldalán. Az iroda weboldala azonban – aktuális ajánlatokkal – most is működik.

Frissítés: Szilágyi Judit, a Judit Tours tulajdonosa megkereste lapunkat az üggyel kapcsolatban, és elmondta, hogy az iroda bejegyzett utazási irodaként működik Horvátországban, de megtartotta a Judit Tours nevet, ezért működhet magyar nyelvű weboldala.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.