Kastélyprojekteken dolgoztak a kulturális turizmus tárgy keretében a BCE alapszakos hallgatói

A Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus és vendéglátás, valamint Kereskedelem és marketing alapszak hallgatói a Kulturális turizmus tárgy keretében immár hagyományosan a kulturális élet különböző területeihez kapcsolódva élő turisztikai projektekben vehetnek részt. Ebben a tanévben a hallgatók megismerkedhettek a Nemzeti Kastély-és Várprogrammal, projektmunka keretében javaslatokat fogalmazva meg a magyar kulturális örökség részét képező intézmények turisztikai hasznosítására.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A feladatokat Dr. Jászberényi Melinda, mint tárgyfelelős oktató, a BCE docense és Bodnár Dorottya, a BCE doktorandusza koordinálta.

A hallgatók kis csoportokban, tizenegy helyszínen egy-egy kastély és vár fejlesztéséhez kapcsolódóan turisztikai koncepciót és marketingstratégiát dolgoztak ki, amelyet házi dolgozat és prezentáció formájában mutattak be az egyetemi szemináriumok keretében.

A hallgatók munkáját a vendégként meghívott Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai menedzserei értékelték. A tárgyhoz kapcsolódó szakirodalom, illetve az elméleti előadások biztos alapokat teremtettek a feladatok sikeres elvégzéséhez.

A projektmunka részeként a hallgatók lehetőséget kaptak a választott helyszín alapos megismerésére, továbbá konzultációra a felelős turisztikai menedzserekkel.

Csoportmunka keretében a hallgatók kijelölték az adott helyszín célcsoportjait, meghatározták az egyedi vonzerőket, különleges adottságokat és ezek alapján kialakítottak egy központi tematikát, mely illeszkedett a környezeti adottságokhoz, történeti háttérhez és napjaink turisztikai trendjeihez. Részletekbe menően vázolták fel az attrakcióelemek (eszközök, installációk, épített elemek, szolgáltatások) fejlesztési lehetőségeit, rendezvény- és programjavaslatokat állítottak össze.

Felmérték a jövedelemtermelő lehetőségeket, javaslatokat tettek együttműködő partnerek bevonására. Végezetül kialakítottak egy helyszín-specifikus marketingstratégiát, a marketingkommunikációs eszközök konkrét költségvetési tervével együtt.

A projektmunkák során nagyon kreatív és megvalósítható ötletek születtek. Minden csoport kiemelt jelentőséget tulajdonított az interaktivitásnak és annak, hogy az odalátogató vendégek, legyenek bármilyen életkorúak is, találjanak valami élményszerűt a helyszínen.

A nagycenki Széchenyi kastély esetében például központi tematikának a reformkori mindennapokba való betekintést választották a hallgatók, a Széchenyi család bemutatásán keresztül. A konkrét attrakcióelem javaslatok között szerepelt például a szabaduló szoba létrehozása, vagy akár egy korabeli kaszinó berendezése a kastély egyik termében.

Rendezvény és programjavaslatként jelent meg a „Szedd magad! - Hárs napok” szintén a nagycenki kastély esetében, de különböző fesztiválok, vagy a helyiek bevonódását motiváló piknikek szervezése is felmerült. A hallgatók éles projektfeladatokban való részvételi lehetősége különösen fontos, hiszen e feladatok révén a képzésben résztvevők valós tapasztalatokra és a későbbi munkájuk során is hasznos kapcsolatokra tehetnek szert.

Krajczár Milán és Bódi Anita, BCE hallgató, demonstrátor


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.