hirdetés
hirdetés

Élettel töltik meg a hajdúböszörményi népi mesterségek házát

Népi kismesterségeket lehet tanulni a három hete átadott hajdúböszörményi központban. A Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ az öt alföldi paraszt porta, a tájházak szomszédságában épült. 

hirdetés

A 18. század végén, a 19. század elején épült vályogházak megjelenéséhez hasonlít kívülről az újonnan épült, egyemeletes, tágas, világos ház. A korszerű kialakítású és berendezésű épület földszintjén modern gépekkel és tűzhelyekkel felszerelt tankonyha, kamra, ebédlő, szociális helyiségek kaptak helyet, az emeleten kézműves műhelyek és kiállító terem.

A ház építésével egy időben zajlottak az első kézműves tanfolyamok hat szakmacsoportban: kovácsmesterséget, bőr-, fa-, textilművességet, kosárfonást tanultak a résztvevők, valamint helyi gasztronómiai különlegességek elkészítését. Közel százan jelentkeztek a tanfolyamokra, a 20 százalékos lemorzsolódás következtében 80 százalékuk fejezte be a tavaly novembertől idén áprilisig tartó képzést.

A Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ / Fotó: Császi Erzsébet
A Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ / Fotó: Császi Erzsébet

A népi kismesterségeket művelő helyi oktatók végezték a képzést a saját műhelyükben, az iskola konyháján és önkormányzati bérleményben. A résztvevők tanúsítványt kaptak. Új ismereteket elsődlegesen saját céljukra használják, valamint zárt körben értékesítik a saját maguk által előállított termékeket pld. kosár, szőttes.

Többen tervezik vállalkozás beindítását, az ehhez szükséges műhely, eszközök, valamint értékesítési rendszer kialakítása folyamatban van – tudtuk meg dr. Szarvas-Szabó Katalintól, a „Szabadhajdú” Közművelődési Média és Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

Bőrműves használati tárgyak a kiállításon / Fotó: Császi Erzsébet
Bőrműves használati tárgyak a kiállításon / Fotó: Császi Erzsébet

Mesterségbemutatók

Az új épületben szeretnénk bemutatni, testközelben megtapasztaltatni az érdeklődőkkel a népi kismesterségeket – folytatta az ügyvezető. – Szeretnénk élettel megtölteni a házat, rendezvényeket szervezni. Ősszel már idehozhatjuk a Márton-napi mulatságot, mesterség bemutatót tarthat a kovácsmester és más népi kismesterségek tudói is. Az udvaron álló kemencékben már eddig is sütöttek HÍR védjegyű süteményeket a Civilek a Lakóhelyért Egyesület tagjai, ezzel támogatták a helyi hagyományőrző rendezvényeket. (HÍR: Hagyományok – Ízek Régiók program. )

Fonott kosarak, üvegek a kiállításon/ Fotó: Császi Erzsébet
Fonott kosarak, üvegek a kiállításon/ Fotó: Császi Erzsébet

Norvégiai tanulmányút

A Norvég Alap támogatásával, a helyi önkormányzatok kapacitásfejlesztése a közszolgáltatások minőségének javítása és a helyi gazdaság fejlesztése érdekében pályázaton nyert a Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ terve.

A 276 millió forintból épült központ tevékenységi körének kialakításához jó alapot nyújtott a hajdúböszörményi szakembereknek a norvég Rissa községben tett tanulmányútja. A résztvevők többek között hajóépítő műhelyt, gyógynövénykertet, szövőműhelyt és a népi mesterségek szakiskoláját látogatták meg. 

Turizmusfejlesztés, önfoglalkoztatás

A Hajdúböszörmény Város Önkormányzata tulajdonában lévő épület működtetője a Szabadhajdú Nonprofit Kft. A népi mesterségek megőrzése céljából várják a központba a mesterségek iránt érdeklődőket. A helyi gasztronómia, hagyományos kovácsművészet, famegmunkálás, kosárfonás, s textilművészet és bőrművesség nevű kézművesképzésekre lehet jelentkezni. Az elsajátított ismeretek segítik az önfoglalkoztatást és a turizmusfejlesztést.

A tájházakat is kihasználja a város, nyaranta kézműves gyermekfoglalkozásokat, csapatépítő tréningeket tartanak ott. Paraszt olimpiát rendeznek sor-és váltóversennyel, gólyalábon járással, főzéssel. Az efféle versenyszámokat a felnőttek is kedvelik – mondta Fodor Anikó a Tájház vezetője.

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai