hirdetés
hirdetés

Elkészült a Pesterzsébeti Jódos-Sós fürdő

Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét – veszteséges működése miatt – évekkel ezelőtt bezárták: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogad vendégeket. A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek, a zárt termálfürdő rész nyitására 2018 decemberében került sor, míg a kinti strandrészt és ezzel a teljes komplexumot Tarlós István Budapest főpolgármestere és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója 2019. július 10-én adta át. A felújítás keretében egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdő került kialakításra.

hirdetés

A főváros mellett elterülő, ma Budapest XX. kerületét alkotó, Pesterzsébet Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét először a Duna vizével töltötték. A fürdőt 1931-ben Földváry János, mint bérlő üzemeltette, amit nyilvános pályázat útján nyert el. A bérlő azonnal jelentős vízkutatásba kezdett, amely viszonylag rövid idő alatt eredményt hozott. Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

A jelenlegi felújítás során nemcsak a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdő részt újították fel, hanem az egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen pedig a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként fog üzemelni. A fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra.

A fürdő átadásával egyidőben befejeződött a Pesterzsébeti Jódos-Sós fürdő régi épületének energetikai korszerűsítése is az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával. A projekt révén éves szinten kereken 76 t/év üvegház hatású gázkibocsátás (ÜHG kibocsátás) kerülhető el. A napelemes rendszer az éves felhasználás kereken 10%-át állítja elő helyben. A projekt éves szinten kereken 1045 GJ megújuló energiahordozót hasznosít.

A projekt teljes beruházási költsége 216.810.000 Ft volt, ebből 173.448.000 Ft a vissza nem térítendő támogatás. A támogatást a Széchenyi 2020 KEHOP-5.2.8-17 konstrukció keretében ítélték meg, a kedvezményezett Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai