Ellátási gondokat okozhat a Balatonnál a vasárnapi zárva tartás?

Ezt állítja egy vállalkozó, aki 1968 óta dolgozik a kereskedelemben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 71-es főút mellett lévő Fék üzletház tulajdonosa, Tóth Béla 1968 óta dolgozik a kereskedelemben, évtizedek óta vezetőként, 17 éve egyéni vállalkozóként saját üzletében. Ő legalább annyit kér a kormánytól, hogy a Balatonnál a nyári főszezonban legyen a boltok adventi nyitva tartása - írja Győrffy Árpád a Balatontipp.hu oldalon.

- Már abban az időszakban is dolgoztam, amikor szombaton csak délig, vagy kettőig voltunk nyitva, vasárnap meg abszolút nem. Ezt a rendszert a multik beengedése, behívása borította fel. Mivel azok nyitva voltak vasárnap is, átalakították a vásárlók szokásait. A vendégkörünket adó nyaralók is hozzászoktak ahhoz, hogy a Balatonra utazás közben megállhatnak a multiknál, ott bevásárolhatnak. Ebben a kényszerhelyzetben nem tehettünk más, nekünk is ki kellett nyitnunk vasárnap - mondja.

- A mi forgalmunk 70 százaléka a három nyári hónapban realizálódik, miközben az éves forgalmunknak csak három százalékát csináljuk januárban, öt százalékát decemberben. Ezek a vásárlói igények arra ösztönöztek bennünket, hogy a nagy nyári forgalomhoz biztosítsunk jobb feltételeket. Amíg korábban egy 140 négyzetméteres üzletet működtettem 13 dolgozóval, egy éve megnyitottuk a 760 négyzetméteres eladóterű új boltunkat, ahol 25 egész éves dolgozó és 10 szezonális alkalmazott szolgálja ki a vevőket. Ez a fejlesztés és ez a létszám a vasárnapi bezárás miatt most feleslegessé válik. Az új rendszerben ugyanis azt lehet tapasztalni, hogy a városokban vasárnapról áttevődik a vásárlás csütörtökre, péntekre, szombatra. Ha hozzám szombaton jön le a vendég, az már többségében majd korábban már máshol elkölti a pénzét.

Tóth Béla úgy látja, hogy a 10 szezonális alkalmazott foglalkoztatása már eleve kérdésessé vált, hisz egy csökkenő forgalomnál sem szükség, sem pénz nem lesz rájuk. De gondot fog okozni a 25 állandó dolgozó egész éves finanszírozása is.

- Eddig a nyári plusz forgalom fedezetet adott arra, hogy vasárnapi pótlékot adjunk és a nyári többletnapokat az év más részében kiadjuk, miközben biztosítottuk folyamatosan a fizetésüket. Erre a jövőben nem nagyon lesz lehetőség. Már most érzik, hogy a csökkenő forgalom miatt kevesebb lett a bérük.

Tóth Béla szerint az új helyzet még akkor is ellátási gondokat eredményezhet a Balatonnál, ha a kereskedők nem buknak meg a drasztikusan visszaeső forgalom miatt.

A Balatoni Szövetség is kinyittatná a boltokat vasárnap

Nemrég írtunk arról, hogy a helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól. 

A szervezet elnöke, Balassa Balázs szerint elsősorban nem a multik, hanem a kisüzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást.

A vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít a 200 négyzetméternél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására, de csak ott, ahol a család tagjai dolgoznak. Balassa Balázs szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogyan terjeszthető ki ez a mentesség az alkalmazottakat foglalkoztató balatoni üzletekre is, hiszen sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. Azt is figyelembe kell venni, hogy az üdülőrégióba érkező turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között - hangsúlyozta.

A témáról bővebben a Balatontipp.hu oldalon ovlashat.

Forrás: MTI


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.