Élményszüretet tartanak az etyeki Gasztrosétányon

Friss mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni az október 22-23-i Élményszüreten az etyeki Gasztrosétányon.

Rókusfalvy Pál főszervező az idei szüretről az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta: a szőlő számára ideálisan alakult az év, így a szüreti időpontok megválasztásában minden dűlőben kellő játéktér állt az etyeki borászok rendelkezésére.

A szüreti időszakot az október 22-23-i hétvégén Élményszürettel zárják le, ehhez némi szőlőt még hagytak a tőkéken a Gasztrosétány látogatói számára - mondta a Rókusfalvy Pince vezetője, hozzátéve: az Élményszüret alkalmából a korábbi évjáratok borai mellett mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni.

Márton-naphoz ebben az évben is kapcsolódik a november 12-i Libadalom, melynek programjából nem marad ki a libafuttatás, december 3-án az adventet ünneplik majd a Gasztrosétányon, a következő Téli Etyeki Pikniket pedig januárban tartják meg - adott ízelítőt a következő hónapok programjaiból.

Rókusfalvy Pál emlékeztetett arra, hogy másfél-két évtizeddel ezelőtt kezdték gasztronómiai rendezvényekkel ösztönözni az etyeki borturizmust, de ma már a nagy fesztiválok helyett kisebb piknikekkel, az évszaknak megfelelő programokkal igyekeznek egész évben Etyekre csábítani a látogatókat.

Az igazi cél a helyi gasztroturizmus megerősítése: ehhez egyre több jó minőségű, palackozott bor készül Etyeken, már működik sonkamester, sajtútállomás, lehet szőlőfagyit kapni, számos család készül vendégasztallal - hívta fel a figyelmet a helyi gasztronómiai kínálatra. Még Etyek is csak az út elején tart, de az már elmondható, hogy a gasztroturizmus jelentheti a kitörési pontot a többi magyarországi borvidék számára is - mondta Rókusfalvy Pál.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?