hirdetés
hirdetés

Felmérés: szállások kiválasztása a hazai utazók körében

A csökkenő szigorításokkal párhuzamosan fokozatosan körvonalazódnak a nyaralási tervek, mutatja a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készített friss felmérés.

hirdetés

Kiderült, mennyit költenének átlagosan egy üdülés során a magyarok, és hogy a belföldi úti célok dominanciája mellett mi miatt választanak mégis szívesen külhoni desztinációkat.

Jellemzően nem jártak anyagi kárral az elmaradt utak, így a kisebb utazásokat néhány hónapon belül, míg a nagyobb túrákat jövő évben pótolnák az utazni vágyók, derül ki a Lounge Group turisztikai elemzéséből, amelyet az MTÜ megbízásából készített.

Külföldi úticél: tenger, kutyabarát legyen

Akik a külföldi utakat részesítik előnyben, nyilvánvalóan főként a tengerpart, és a kutyabarát szálláshelyek miatt teszik ezt. A külhoni kikapcsolódásokat hónapokkal előbb megtervezik az utazók, így a fokozatosan történő határnyitások miatt ezek inkább az év végére esnek.

Átlagos költés: heti 80-180.000 Ft körül

A kutatásban a költségvetési tervekre is rákérdeztek. Kiderült, hogy külföldön az átlagos költés heti 180 ezer forint körül mozog. A néhány napos belföldi üdülés során átlagosan ennek kevesebb mint felét, [fejenként] 80 ezer forintot költenének a megkérdezettek.

A választás során értelemszerűen az ár a meghatározó tényező, azonban emellett a szállás minősége és lokációja, sőt, a járványügyi szempontból való megbízhatósága is fontossá vált.

Fontos a személyes beszámoló

A környéken található látnivalók listája mellett még egy befolyásoló tényező akad: gyakrabban választanak az utazni vágyók személyes beszámolókkal bíró szálláshelyeket, amelyek online elérhető értékeléseket és a vendégek által készített fotókat is tartalmaznak. A belföldi turizmus malmára hajtja a vizet, hogy a hazai utazás megtervezése csupán néhány hetet vesz igénybe, de gyakoriak a spontán hétvégi kiruccanások is.

Idén sláger az egynapos utazás

A szállásfoglalási érdeklődés egyre erőteljesebb, azonban a karantén alatt sokan elhasználták szabadnapjaikat. Ezért is nagy az érdeklődés az egynapos utazások iránt, a válaszadók 46 százaléka tervez ilyesfajta kikapcsolódást még idén. Akik mégis ottalvós vakációra szeretnének menni, főképp a hoteleket és az apartmanokat részesítik előnyben, idén az Airbnb-k forgalma jelentős csökkenést mutat.

Július 1-től utazási irodás ajánlatok startja

Újra munkába álltak az utazási irodák is, a nyitás következtében az új egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve július elejére tervezik indítani a közvetlen járatokat a tengerparti üdülőhelyekre.

Fesztiválszezon: augusztus 15-től

Úgy tűnik, a hazai fesztiválozásról sem kell teljesen lemondanunk, az augusztus 15-e utáni tömegrendezvények tiltásának feloldásáról szóló rendelet némi reményt ad a koncertmaratonok szerelmeseinek. Ez az oka annak, hogy ezek a rendezvények is egyre inkább előkerülnek a napi párbeszédekben és internetes keresésekben, derült ki a közösségi média felületeken elérhető nyilvános posztok automatikus elemzéséből. 

(forrás: Lounge Group / MTÜ)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai