Fenntarthatósági szempontból jobb a hibrid munkavégzés

A HRFeed korábbi írásából kiderült, hogy a munkavállalók számára egyre fontosabb, hogy olyan munkahelyet találjanak, ahol a vállalati kultúra része a fenntarthatóságért való törekvés, a környezetvédelem. Akkor a cégek által nyújtott termék, szolgáltatás, valamint a vállalati stratégia kapcsán beszélgettünk erről szakértőinkkel, most azonban a szervezet működésének központi helye, az iroda fenntarthatósága kerül előtérbe – az átalakuló munkavégzési igények és a zöldebb iroda kapcsán Tomaj Zsófia, fenntartható fejlődési szakértő nyújtott segítséget a HRFeed-en.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt 1,5 év tripla K-ja (koronavírus, karantén, kijárási korlátozás) után sem áll(t) vissza a korábban megszokott irodai munka. Az Office@home és a Kinnarps közös magyarországi kutatásából – melyben 300 vezetőt kérdeztek – kiderült, hogy a válaszadók mindössze 4%-a nem fogja biztosítani a későbbiekben az otthoni munkavégzés lehetőségét – ez korábban 28% volt. Ezzel kimondható, hogy a korábbi, kizárólag irodai munkának lassan befellegzett. Munkavállalói oldalról két jelentős meglátás is érkezett a Microsoft globális kutatása alapján: 73 százalékuk szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, főleg otthonról dolgozni, azonban a megkérdezettek 67%-a hiányolja jelenleg a megszokott kontaktusokat.

A teljes otthoni munkavégzés sem fenntartható hosszú távon, mert igényeljük a társas kapcsolatokat. A fenntarthatóság hármas aspektusa kapcsán [szerk.: környezeti, gazdasági, társadalmi pillér] itt nagyon felértékelődik a társadalmi vonal, azon belül is a munkavállalók jólléte, beleértve a mentális jólétet. Jelenleg úgy tűnik, hogy a hibrid megoldás lesz hosszú távon fenntartható, de minden iroda egyéni sajátosságai fogják meghatározni, hogy milyen szabályok mentén alakítják ki a munkafolyamatokat.

Tomaj Zsófi szerint a hibrid megoldásnak a társadalmi mellett természetesen nem elhanyagolható környezeti és gazdasági előnye is van. Egy átlagos irodai dolgozó naponta akár 1-2 kg szemetet is termelhet. Mivel korábban időnk egy nagyobb részét a munkahelyünkön, irodában töltöttük, így arányosan a keletkező szemét is ott került kidobásra. Ha belegondolunk, elég gyorsan összejöhet ez a mennyiség: a munkába menet megvett kávé pohara, az ebédre rendelt étel tartódoboza, maga az ételmaradvány, a munka közben elhasznált jegyzettömbök, cetlik mind ebbe a kategóriába tartoznak. „Nem szabad elfelejteni azt a sok szemetet sem, amit maga a szervezet termel: az amortizálódott irodai bútorok, elektronikai hulladék, patronok közel sem fenntartható módon kerülnek megsemmisítésre.” – tette hozzá Zsófi.

Azonban a kevesebb utazás nem csak kisebb kibocsátással jár, de időt és pénzt is spórol meg a munkatársaknak. Az IEA elemzése azt mutatja, hogy ha mindenki világszerte csak egy napot otthonról dolgozna, akkor a közúti személyszállítás globális olajfogyasztásának körülbelül 1%-át takarítanánk meg évente. Figyelembe véve azt a növekedést, amely a háztartások energiafelhasználását eredményezné, a globális CO2-kibocsátásra gyakorolt általános hatás éves szinten 24 millió tonna (Mt) csökkenést jelentene - ami megegyezik Nagy-London éves CO2-kibocsátásának többségével.

„Hozzá vagyunk szokva ahhoz a gondolathoz, hogy ha van egy cégünk, kell, hogy legyen irodánk is. A kérdés viszont az, hogy tényleg fent kell-e tartani egy ritkán látogatott irodát. Arra kell csak az iroda, hogy az aktáknak legyen helye vagy hogy hetente helyet adjon pár közös meetingnek? Pár ember jár csak be, de a többiek otthonról dolgoznak? Milyen funkciókra szolgál a mostani közös tér? Ma már nem kell saját iroda, sok más lehetőség van. A közösségi irodák, illetve az alkalmakra bérelhető tárgyalók számos opciót kínálnak. Kevésbé formális helyek is megfelelhetnek meetingeknek, mint egy olyan kávézó, ahol van egy nagyobb kommunális asztal vagy egy külön terem.” – mondta a szakértő.

Véleménye szerint legelőször meg kell vizsgálni, milyen negatív környezeti hatásai vannak a cégnek, és ott érdemes kezdeni az átalakítást (ha még nem volt korábban erre irányuló törekvés). Ez lehet nyersanyagokhoz, szén-dioxid kibocsátáshoz, vízhasználathoz vagy nem utolsó sorban energiafelhasználáshoz kapcsolódó. De kisebb és könnyebben bevezethető megoldások is vannak: például, ahol sok hulladék keletkezik, érdemes a fenntarthatóbb hulladékkezelésre koncentrálni, legyen ez akár az egyszer használatos műanyagok kiiktatása, a folyamatok digitalizációja a papír használat csökkentéséért, és persze a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése.

Sokan csak a kézzel fogható, szemmel látható eredményekre törekednek, azonban a fenntarthatóság harmadik, társadalmi pillére kifejezetten fontos a munkahelyi környezetben: az egyenlő bánásmód, a bérek közötti különbségek kiegyenlítése, de a diverzitás, elfogadás és integrálás is legalább ilyen fontos. A kollégák mentális egészségének támogatása (úgy, ahogyan a fizikálisé is) szintén elengedhetetlen. „Egy olyan iroda, ahol a fenntarthatóság központi helyen van, növeli a munkával való elégedettséget és javíthatja a termelékenységet. Csökkenti az egy alkalmazottra eső átlagos betegnapok számát. A tehetségmegtartást és a tehetségszerzést is támogatja. Várhatóan a kollégák is szívesen mennek vissza dolgozni otthonról egy olyan térbe, ahol a fenntartható szemlélet magas szinten érvényesül.” – zárta a gondolatot Tomaj Zsófi.

Azért, hogy a vállalati kultúra részévé váljon mindez, már rengeteg, könnyen használható eszköz áll rendelkezésre. Nem csak a vezetés, hanem a HR egyik fontos feladata is az, hogy a cég által képviselt értékeket mindenkivel megismertessék, így akár csapatépítők alatt, akár online felületen keresztül is erősíthető ez a szemlélet, de a közösen gondozott iroda, a közös felelősségvállalás szintén erősítheti a kollégák közti kapcsot. Ahogyan a cikk elején említett korábbi anyagunkban beszámoltunk, a munkavállalók részéről már globálisan is érkezett visszajelzés a fenntartható irodák, munkahelyek preferálására. Ezt párosítva a fenntartható fejlődési szakértő gondolataival, miszerint a mindennapos munkavégzésben, hatékonyságban is kifejezetten támogató közeget jelenthet a környezetbarát iroda, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogyan tehetjük mi is zöldebbé az említett szempontok alapján közösségi tereket.

Forrás: HRPWR


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.