Fesztiválközponttá válik Pécs

Hat nagy fesztivált és számos kiemelt, több napos eseményt szervez idén Pécsett a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) - közölte Őri László alpolgármester és Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője a közelgő fesztiválszezon alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A városvezető az eseményen reális célkitűzésnek nevezte, hogy a baranyai megyeszékhely bekerüljön az öt leglátogatottabb magyar turisztikai célpont közé. Mint hozzátette, ennek megvalósításához a kulturális infrastruktúra-fejlesztések mellett ma már olyan tematikus programok szükségesek, amelyek a gyermekeket és szüleiket egyszerre leköltik, akár több napon keresztül.

A rendezvények közül kiemelte a június 20. és július 2. között megrendezendő Zsolnay Fényfesztivált, amelyen esténként ismét fényárba borul a pécsi belváros, az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint tízezer négyzetméternyi vetített felületet.

Spanyol légtornászok "álomszerű produkciója" érkezik a város főterére, a székesegyház monumentális homlokzatán újra úgynevezett mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható - áll az eseményen kiosztott írásos összegzésben, amely arra is kitért, hogy a mindeközben számos egyéb különleges kulturális program - köztük koncertek, színházi produkciók, újcirkuszi előadások - is várják az érdeklődőket.

Őri László kitért a május 4. és 7. között - 18 borászat részvételével - megrendezésre kerülő Bor, Mámor, Pécs fesztiválra is, amelyen a zene mellett a gasztronómia is fókuszba kerül. A közönség szórakoztatásáról mások mellett a Roy & Ádám Trió, Boggie és a Kerekes Band gondoskodik, Wossala Rozina látványfőzést tart majd, az Extrém Grill Bajnokság ínyencségeit pedig a Konyhafőnök című tévéműsor győztes csapata zsűrizi.

Május 19. és 21. között tartják a Zsolnay Pikniket: mások mellett fellép a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya. A koncertek, valamint a gyermek- és családi programok mellett kézműves portékák közül válogathatnak a látogatók a Zsolnay Kulturális Negyedben - közölték a szervezők.

A Sétatér Fesztivál június 9. és 18. között várja a közönséget, amely csaknem húsz éve a régió borászatainak, gasztronómiájának és kultúrájának "közönségtalálkozója". A rendezvényen a Hot Jazz Band, Tompos Kátya és Pély Barna ad koncertet.

A régió egyik legnagyobb gyermekrendezvényét, a Szamárfül Fesztivált augusztus 18. és 20. között tartják a Zsolnay-negyedben; a nyitókoncerten Palya Bea áll színpadra - írták.

A szeptember 14. és 24. között zajló a Pécsi Napokon az Anna and the Barbies és a P. Mobil lép is fellép - derült ki az összegzésből, amely a téli programokra térve jelezte: decemberben ismét megrendezik a Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásárt.

Vincze Balázs a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Pécs a minőségi szórakozás lehetőségét kínálja, a fesztiválok 200 millió forintos költségvetésből valósulnak meg.

A közleményben beszámoltak arról is, hogy a fesztiválok mellett a Kodály Központban is számos kiemelt eseményt rendeznek: április 28-án a világhírű a cappella énekegyüttes, a The King's Singers lép fel.

Szeptemberben Halleluja - Best of Leonard Cohen magyarul címmel tart koncertet a Müller Péter Sziámi And Friends zenekar olyan vendégelőadókkal, mint Hernádi Judit, Palya Bea, Jávori Ferenc Fegya és Novák Péter. Októberben a Snétberger Trio ad lemezbemutató koncertet, novemberben pedig Roberto Fonseca kubai zongorista érkezik Pécsre.

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?