Gyorstüzelő hadtest vagyunk

— jellemezte a szövetséget a tisztségében újabb két évre megerősített elnök, Kálmán István. Kanel Judit, az Aktív Tours illetve Makai Éva, az IMS Budapest Kft. ügyvezetői továbbra is ellátják alelnöki tisztségüket. A Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) partnereinek nyújtott át elismerést négy kategóriában csütörtökön, a budapesti Buddha-Bar Hotelben.

Nem véletlen a helyszínválasztás; a Buddha-Bar tavaly szálloda kategóriában nyerte el a legjobbnak járó elismerést a beutaztatók szövetségétől, mely aktuális díjátadóját az előző évi szállodai nyertesnél tartja. Bár a — csak decemberben 79%-os — foglaltsági rátájára a szálloda nem panaszkodhat, a minőségi munkaerő hiánya annál inkább borsot tör az orruk alá — tudtuk meg Fazekas Tamás igazgatótól. Elárulta: a Baalbek étterem idei megnyitása után jövőre nem terveznek fejlesztést, tartják a jól megszokott színvonalat.

„A szép és jó számok ellenére van még adósságunk, a szintugrás még nem következett be” — ismerte be Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, vélhetően a minőségi turizmus felé tett lépések eredményeit hiányolva. Meglátása szerint a kormányzat turizmus ágazattal kapcsolatos szemléletváltása a gyakorlatban is előzmény nélküli. Az ún. szintugráshoz további állami szerepvállalás szükséges, melyhez a források is rendelkezésre állnak — tette hozzá. A főpolgármester-helyettes tördelte a kezét az infrastrukturális fejlesztések okozta kényelmetlenségek miatt is. Kérte a beutaztatókat, hogy használják ki a jövő évi vizes VB-ben illetve a pályázás alatt lévő 2024-es olimpiában rejlő, a nemzetközi megjelenést segítő kommunikációs lehetőségeket.

„A jövőben is szeretnénk megtartani a szövetséget” — jelentette ki Kálmán István a MABEUSZ jövőjét firtató kérdésünkre. „Folyamatosan együttműködünk a többi szakmai szervezettel (MUISZ, MSZÉSZ, MaReSZ — V.A.). Az elmúlt évek munkája alapján világossá vált, hogy azon szervezetek közé tartozunk, melyeket komolyan vesz a döntéshozás” — tette hozzá. A szövetség gyorstüzelő képességét az elnök szerint az anomáliákat azonnal jelző szakértő tagság adja. A 2017-es terveket illetően elmondta: dolgoznak azon, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetésével a mostaninál kissé pezsgőbb kapcsolatot alakítsanak ki. Szeretnék elérni, hogy az államapparátus megfelelő és döntésképes illetékeseivel egyeztethessenek egyebek mellett olyan ügyekről, mint a Liget-projekt miatt a Hősök terén, benne a rendezvényhelyszínként frekventált Szépművészeti Múzeumnál megváltozó parkolási rend illetve a ligetbe történő behajtás.

A díjra a szövetségi tagok terjesztik fel az egyes szolgáltatókat, akiket szavazás útján választanak ki. Négy kategóriában ítélték oda a 2017-es díjakat. A legjobb szállodának járó pálmát idén a Star Inn Hotel Budapest Centrum vitte el. A díjat Juhász Helga igazgató vette át. A szövetség méltatta a ház kedvező ár-érték arányát, valamint a rugalmas és stabil csapatot, mely Juhász Helga elmondása szerint 7 éve szinte állandó. „A vidéki szolgáltatókat háttérbe szorítja az erős Budapest-márka; öröm, hogy idén sem budapesti vendéglátó nyerte el a kategória díját” — hangsúlyozta ki a vidék fontosságát Kálmán István. „Vidéken is vannak szállodák, egyéni és csoportos vendégek számára egyaránt szervezhetők tematikus utak” — hívta fel a figyelmet Zeller Tibor, az idén legjobb vendéglátó elismerését elnyerő Reneszánsz és Sirály éttermek, valamint a Hotel Visegrád tulajdonosa. „Három éve azt mondták: ennek nincs jövője” — emlékezett vissza az innovatív és megbízható termék kategóriában nyertes, egyéni, exkluzív hajós szolgáltatást nyújtó Dunarama tulajdonosa, Eőry Botond. A cég 7 éve, immár 3 hajón télen-nyáron fuvarozza a különleges dunai élményre vágyókat. „Egybehangzó közfelkiáltással” vált Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ igazgatója a legjobb MABEUSZ-partner díj birtokosává. A mindenkori turizmusmarketing szervezet a szövetség régóta megbízható partnere — mondta Kálmán István. Máthé Kinga úgy véli, az elismerés legalább annyira jár az egész termékfejlesztési csapatnak, mint neki.

Volti idő, amikor a MABEUSZ nem minden alap nélkül citromdíjakat is megítélt. Kérdésünkre, hogy ez tavaly és idén miért marad el, Kálmán István elnök azt felelte: „Túl sok díjat kellene átadnunk.”


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.