hirdetés

Gyűjtőportált a magyar múzeumoknak!

A magyar fővárosba látogató turisták felé nyitna programjaival a Műcsarnok - mondta el Bán András, a múzeum vezető kurátora szerdán Budapesten.

hirdetés

A Műcsarnok évek óta stabil költségvetéssel és központi elhelyezkedésével jó helyzetben van ahhoz, hogy a jelenleginél több külföldi turistát szólítson meg kiállításaival - hangsúlyozta Bán András a sajtóeseményen. Hozzáfűzte: ugyanakkor az előrelépéshez jobb együttműködésre lenne szükség a budapesti kiállítóhelyek között, és Bécs mintájára létre lehetne hozni egy minden fővárosi múzeumot bemutató egységes internetes oldalt is.

Ugyancsak általános problémája a magyar múzeumoknak, hogy nem terveznek évekkel előre, ezen a Műcsarnok is szeretne túllépni - mondta. Bán András úgy vélte, ahhoz, hogy egy magyar intézmény felkerüljön a nemzetközi turisztikai térképre, jól meghatározható, saját arcélre van szüksége. A 2017-ben több mint 130 ezer látogatót vonzó Műcsarnok esetében ez egyrészt a kortárs magyar művészek alkotásainak bemutatása, másrészt a múzeum kiállításainak évek óta visszatérő motívuma, hogy mihez kezd az emberiség a világgal - tette hozzá.

A Műcsarnok 2018-as programjából Bán András többek között Sandro Miller májusig látogatható, John Malkovich átváltozásait bemutató fotókiállítását, valamint a Rejtett történetek című őszi kiállítást emelte ki, amely a modernitással szemben alternatívát kereső kortárs művészek alkotásaiból fog válogatni.

A 2018-as népművészeti Nemzeti Szalon koncepcióját Beszprémy Katalin kurátor ismertette. Elmondása szerint a tárlat a kortárs népművészet sokszínűségét igyekszik bemutatni a táncházmozgalom elindulásától egészen napjainkig, a 21. századi ember számára is szerethető, viselhető, használható népművészeti alkotásokra helyezve a hangsúlyt.

A sajtóeseményen részt vett Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) igazgatója is, aki hangsúlyozta: a 2017-ben több mint 10 millió regisztrált, kereskedelmi szálláson eltöltött vendégéjszakával Budapest turizmusa "bravúros" évet zárt. A tavalyi nem regisztrált vendégéjszakák számát további ötmillióra becsülik.

(forrás: Turizmus Online / MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai