Háttérzene-szolgáltatókkal állapodott meg az Artisjus

Háttérzene-szolgáltató cégekkel köt együttműködési megállapodást az Artisjus, és jogdíjkedvezményekkel is ösztönzi azt, hogy egyre több üzletben szóljon minőségi zene. Ezzel a magyarok vásárlás közben több helyen hallhatnak majd az egész világ zenei repertoárját felölelő zenei műsorokat, köztük magyar zenét is. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sorra indulnak Magyarországon azok a szolgáltatók, amelyek az üzletekben szóló háttérzenére specializálódtak: abban segítenek a tulajdonosoknak, hogy megtalálják a megfelelő zenét saját vásárlói közösségükhöz. Eddig az üzlet két helyre fizetett az ilyen zenéért: az Artisjus felé a jogdíjat, a háttérzene-szolgáltató felé pedig szolgáltatási díjat.

Az Artisjus több hazai háttérzene-szolgáltatóval dolgozott ki megállapodást arról, hogy mostantól az ilyen szolgáltatás olcsóbban és egyszerűbben legyen elérhető az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek. Ezzel várhatóan növekszik majd azon helyek száma, ahol a közönség odaillő háttérzene mellett vásárolhat vagy fogyaszthat - adta hírül a szervezet. 

Egyszerűbb...

„A zeneszerzőknek, előadóknak természetesen jó, ha minél több helyen szól a zene az országban. A vásárlás közben hallott zene ugyan nem jelent olyan direkt elérést, mint egy koncert, de felkeltheti az érdeklődést a zenekar iránt. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen minőségű és választékú, esetleg csak külföldi vagy hazai zenét is kapnak az emberek, hiszen ez más zenei csatornák esetében is hatással van rájuk” - mondja Czutor Zoltán dalszerző, az Artisjus egyesület vezetőségi tagja.

A háttérzene piaca éppen jelenleg kezd megerősödni: ebben a pillanatban az országban működő háttérzene-szolgáltatók már közel 1000 helyszínen gondosnak a zenéről, de a megállapodásnak is köszönhetően ez a szám várhatóan 2015-ben komoly emelkedésnek indulhat.

A 3G Multimédiával, a Kitto Mediával, a Mixgarral, a Mood Media Hungary-vel és a Music Engine-nel kialakított együttműködési megállapodás alapján az üzlet tulajdonosa a szolgáltatón keresztül a jogdíjfizetést is el tudja intézni, leegyszerűsítve ezzel az ügyintézés menetét. A megállapodás nyitott, tehát azonos feltételek mellett bármelyik új szolgáltató csatlakozhat a partneri hálózatba, jelenleg is több szereplővel folynak a tárgyalások.

...és olcsóbb

A megállapodás arra a problémára is megoldást próbál találni, hogy a hangtechnika telepítésének egyszeri költsége komoly akadályt jelenthet a zeneszolgáltatás elindításában. Ezért az Artisjus az első működési év jogdíjköltségeiből kedvezményt biztosít a hosszú távú kapcsolat reményében. Újdonság, hogy a háttérzene-szolgáltatók képesek részletes adatszolgáltatásra az elhangzott művekkel kapcsolatban.

A jogkezeléshez nagyon fontos információ, hogy melyik mű hol és hányszor hangzott el, hiszen ezzel az Artisjus jogdíjfelosztása is pontosabb tud lenni, egyre inkább visszatükrözve az üzletekben valóban elhangzott dalok listáját. Emiatt sem mindegy, hogy ezek a szolgáltatók kizárólag angol-amerikai dalokat játszanak-e majd, vagy kisebb zenei piacokról, például a magyar zenék közül is válogatnak-e.

Ezt a célt is kedvezmény adásával próbálja meg biztosítani az Artisjus 35%-os zenei kvóta vállalása esetén. A kedvezmények pontos mértéke nincs kőbe vésve. A megállapodással ugyanis az Artisjus ösztönözni akarja a háttérzene-szolgáltatók közti versenyt. Az üzletek tulajdonosai nemcsak az ár, hanem a szolgáltatás technikai és tartalmi minősége alapján fognak dönteni közöttük. Mindenesetre az összes lehetséges kedvezménnyel akár az egyébként fizetendő jogdíj negyedénél is nagyobb megtakarítást érhetnek el.

Csökkennek a vendéglátósok zenei jogdíjai

Az Artisjus októberben jelentette be, hogy 2015-re jelentősen – átlagosan 19%-kal – csökkenti a vendéglátó üzletek zenei jogdíját. A mostani, háttérzenei szolgáltatókkal kapcsolatos bejelentés jelenti a második komoly pillért a jogkezelő stratégiájában, amivel egyre több helyszínt kíván bevonni a zeneszolgáltatásba.

Miért jó, ha zene szól a boltban? Nemzetközi és magyar felmérések is kimutatják, hogy ha egy üzlet zenét szolgáltat, az jó a fogyasztónak, és így jó az üzletnek is. A vásárló ugyanis így tovább marad a boltban, jobban érzi ott magát, és a fogyasztói döntések egyre nagyobb része születik meg a helyszínen.

Az Artisjus 2013-as felmérése szerint a magyarok mindössze 3%-a nyilatkozik úgy, hogy kifejezetten zavarja, ha egy boltban zene szól. Ezzel szemben túlnyomó többségünk tudatosan keresi a minőségi zenét szolgáltató helyeket: a magyar válaszadók 70%-a nem váltana egy hasonló, de zene nélküli vendéglátóhelyre, akkor sem, ha ott kevesebbet költhetne alkalmanként. Természetesen az sem mindegy, hogy az üzemeltető milyen zenét szolgáltat. Fontos, hogy az üzlet profiljához és a célközönséghez illő muzsika szóljon, ami ettől függően ellazít vagy éppen felpörget.

A 2013-as felmérés szerint a hazai vendéglátó üzletekben a zeneszolgáltatás 13,3%-kal magasabb italárakat eredményez, mint a zene nélküli helyeken.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.