hirdetés

Így került Szeged a világ top 5 úti célja közé

A trivago szállásár-összehasonlító weboldal minden évben elkészíti saját, 100-as toplistáját a világ legjobb ár-érték aránnyal rendelkező városairól. Ezúttal egy magyar város is szerepel a listán; Szeged az ötödik legjobb úti cél 2015-re.

hirdetés

A trivago Best Value City Index 2015-ös listája három szempont alapján született: az adott város szállás átlagára az elmúlt évben (2013 novemberétől), a szálláshelyek értékelése (minimum 150 értékelés szükséges a listára felkerüléshez), valamint a szállások száma (minimum 50).

Az átlagárat és a szálláshely-értékeléseket összevetve így a legjobb ár-érték arányú úti célok listája állt fel. Ha tehát még nincs ötlete, hol nyaraljon 2015-ben, most adunk néhány tippet.

Helyezés Város Index
1 Mostar (Bosznia-Hercegovina)  97.37%
2 Újvidék (Szerbia)  97.18%
3 Lijiang (Kína)  96.99%
4 Plovdiv (Bulgária)  96.96%
5 Szeged (Magyarország)  96.53%
6 Amritszár (India)  96.52%
7 Ouarzazate (Marokkó)  96.47%
8 Kalinyingrád (Oroszország)  96.40%
9 Arequipa (Peru)  96.40%
10 Pingyao (Kína)  96.39%
11 Lviv (Ukrajna)  96.38%
12 Dzsaiszalmer (India)  96.37%
13 Brassó (Románia)  96.33%
14 České Budějovice (Csehország)  96.32%
15 Tiruvanántapuram (India)  96.19%
16 Yangshuo (Kína)  96.19%
17 Cali (Kolumbia)  96.17%
18 Nagyszeben (Románia)  96.02%
19 Kaohsziung (Tajvan)  95.99%
20 Poznań (Lengyelország)  95.98%


1. Mostar (Bosznia-Hercegovina)

Mostar kisvárosa az ország egyik fő turisztikai látnivalója, a trivago adatai alapján 2015 legideálisabb úti célja. Nevét a Neretva folyón álló hidak egyikéről, a híres, hányatott sorsú „Öreg hídról” kapta. A látványosságot a polgárháború lerombolta, ám újból felépítették, és 2004-es avatása óta régi formájában látható.

Mostar
Mostar


2. Újvidék (Szerbia)

A szerb Újvidék második a listán. Az ország második legnagyobb városaként nemcsak ipari és pénzügyi központ, hanem számos nemzetközi kulturális, tudományos, illetve -sportrendezvény házigazdája, múzeumok, galériák, színházak városa. A Duna-parti település színes és soknemzetiségű: magyarok, horvátok, svábok, ruszinok is élnek itt.

Újvidék
Újvidék


3. Lijiang (Kína)

A délnyugat-kínai Lijiang festői városa megőrizte régi báját, kulturális sokszínűségét. 2400 méter magasan fekvő óvárosa az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel; a 800 éves hidakon sétálva úgy érezheti a látogató, mintha visszament volna az időben. 

Lijiang
Lijiang


4. Plovdiv (Bulgária)

A Marica folyó két partján elhelyezkedő bolgár település is a top 5-ben van. Az ősi, i.e. 7 században alapított város Észak-Trákia kereskedelmi és kulturális központja. Legrégebbi, ám ma is ép műemlékei, mint a római színház és a stadion a második századból valók, de érdemes ellátogatni 19. századi vallási épületeihez, ortodox templomaihoz, valamint török zsinagógájához is.

Plovdiv
Plovdiv


5. Szeged (Magyarország)

A top 100-as lista ötödik helyén ezúttal egy magyar város áll. Szeged a Dél-Alföld legnagyobb városa, a régió kulturális és -sportközpontja, mely számos kitűnő programot kínál a turisták és helyiek számára; galériák, mozik, színházak tömkelege közül válogathat a látogató. A város kimagasló eseményének számít a Dóm téren megrendezésre kerülő nyári Szegedi Szabadtéri Játékok, mely operaelőadások, hangversenyek, daljátékok sorozata.

Szeged
Szeged


6. Amritsar (India)

Az India északi részén, Pandzsáb szövetségi államban található Amritsar a hatodik legjobb úti cél. A város a szikh vallás szellemi és kulturális központja, nevét az itt található tóról kapta, ahova a szikhek legszentebb temploma, az Aranytemplom épült. Amritsar híres kézmű-, gyapjúiparáról, de fontos turisztikai központ is.

Amritsar
Amritsar


7. Ouarzazate (Marokkó)

A marokkói várost „a sivatag ajtaja“ névvel illetik; egy, az Atlasz-hegységhez közeli csupasz fennsíkon fekszik, tőle délre már csak a sivatag várja a turistákat. Területe számos film forgatási helyszíne volt, olyanoké, mint az Arábiai Lawrence, a Múmia, vagy a Gladiátor.

Ouarzazate
Ouarzazate


8. Kalinyingrád (Oroszország)

Nyolcadik a listán Kalinyingrád, a Balti-tenger egy kikötővárosa. A település híres számtalan múzeumáról, mint az Immanuel Kant Múzeum, vagy az Óceán Múzeum, de említésre méltó gasztronómiája is. Saját vodka-, illetve sörmárkája van, emellett Kalinyingrád kitűnő éttermeiben a turisták a korábbi Kelet-Poroszország kulináris specialitásait is megkóstolhatják.

Kalinyingrád
Kalinyingrád


9. Arequipa (Peru)

A Peruban fekvő város az ország második legnépesebb települése. Úgy is nevezik, „spanyol sziget egy bennszülött tengerben“, itt a régió kulturális jellegzetességei ugyani sokkal jobban kirajzolódnak, mint az ország többi részén. Az inka emlékek, romok helyett inkább a spanyol kultúra az uralkodó.

Arequipa
Arequipa


10. Pingyao (Kína)

A Pekingtől 600 kilométerre fekvő Pingyao, egy másik ősi kínai város foglalja el a top 10-es lista utolsó helyét. Lijianghoz hasonlóan mára kedvelt turisztikai látványosság, egyben UNESCO Világörökségi helyszín. Szinte tökéletes állapotban fennmaradtak épületei, többek között a han nemzetiségre épült népi lakások is. Emellett az óvárosban közel 100 műemlék található, köztük az impozáns régi városfal, vagy a taoista kolostor.

Pingyao
Pingyao

A Best Value Indexről
A trivago Best Value Indexe egyedülálló áttekintést ad a világ legmagasabbra értékelt úti céljairól egy speciális algoritmus segítségével. Ez egyesíti a trivago Hotel Price Indexét a trivago szálláshely Reputation Ranking-jével. A Hotel Price Index (tHPI) megmutatja a világ legnépszerűbb városainak átlagos szállásárait a trivagón egy éjszakára, két főre vonatkozóan, a Reputation Ranking pedig a szálláshelyeket hírnév szerint rangsorolja. A Best Value 100-as listáján tehát az átlagár és a vendégek értékelése alapján legmagasabb százalékot elért városok szerepelnek.
(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai