Hogy lehet fenntartható egy rendezvény?

A nemzetközi konferencia- és üzleti rendezvények fenntarthatóvá alakításának fontos lépéseit tették meg külföldi szakemberek közreműködésével a szektor hazai képviselői a Hungarian & Budapest Convention Bureau által szervezett edukációs workshopon. Az eseményen egy zöldebb és élhetőbb jövő egyik motorjaként nevesítették a turizmust, és a nagy lábnyomot hagyó rendezvény iparágat. Az adatok és mérhetőség jelentőségét hangsúlyozva jelentették be a GDS-Index rangsorán idén először elindított desztinációs eredményeinket, melyeket 2022. novemberi ICCA kongresszus kapcsán publikálnak majd hivatalosan.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Global Destination Sustainability Movement nemzetközileg elismert vezetője, Guy Bigwood és kollégája, Bella Shahsuvaryan több mint száz desztinációval végzett munka során szerzett tapasztalatát hozta el Budapestre.  A találkozó kivételes lehetőséget teremtett a külföldi jó gyakorlatok megismerésére. A nemzetközi üzleti események piaci trendjeibe és a regeneratív turizmus koncepciójába történő bevezetést követően, közös műhelymunka során térképezték fel az aktuális tapasztalatokat, kihívásokat és lehetőségeket, azonosították a fókuszpontokat a fenntartható üzleti események megvalósítására, valamint egy gyakorlati példán keresztül modellezték, miként lehetne egy több ezer fős kongresszust fenntartható szempontok mentén megszervezni.



A Crowne Plaza-ban rendezett eseményen magyar példákról is hallhattak a résztvevők. Szilágyi Artúr éghajlatvédelmi szakértő a WWF Magyarország Élőhely-rekonstrukciós programjának pilléreit ismertette, Nagy Julianna ügyvezető és Adriány Csenge projektmenedzser (InnoTime Hungary) Veszprém Európa Kulturális Fővárosa és a környező desztinációk példája mentén beszélt a fenntartható turizmushoz szükséges előkészítő feladatokról, Karakasné Dr. Morvay Klára a Zöld Szekció vezetője, a Zöld Szálloda pályázat zsűrielnöke (MSZÉSZ) pedig a Zöld Szálloda Díj kezdeményezés részleteit tárta a Convention Bureau partnerei elé.



„Türelmes és stratégiai építkezés vezetett a mostani remek workshopig. A fenntarthatóság eszméje működésünk első pillanatától áthatotta munkánkat. Az élvonalbeli desztinációk példáját követve teljesítettük a GDS képzését a tavalyi évben, majd idén tavasszal önálló fejezetet szenteltünk a témának általános stratégiánkban, szeptemberben pedig európai versenytárs országok elismerése mellett megnyitottuk fenntarthatósági koordinátor pozíciónkat. Szintén az idei év fontos munkája volt, hogy állami, fővárosi, szakmai szervezetek együttműködésével elindítottuk Budapestet a GDS indexálás folyamatán. A workshop nyitány volt a speciálisan működő és sokezres résztvevő szám miatt nagy, negatív környezeti lábnyomot hagyó rendezvény ágazat fenntarthatóvá, sőt regeneratívvá alakításának hosszú, erőfeszítést igénylő, de felemelő útján. Nagyszerű volt együtt gondolkodni az elkötelezett, lelkes hazai szolgáltató partnerekkel!” – fogalmaz Békefi Anna szakmai igazgató.


 


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.